Regija
ZA BICIKLISTE I PJEŠAKE

Nove dvije staze do Park-šume Jankovac
Objavljeno 27. travnja, 2024.
SLATINSKI DRENOVAC



U Slatinskom Drenovcu u petak je održana mala svečanost otvaranja nove biciklističke i pješačke staze prema Park-šumi Jankovac. Čast da se prvi prošeću i provozaju biciklima novim stazama dobili su simbolično učenici osnovnih škola iz Čačinaca i Voćina, mjesta koja zajedno čine Turističku zajednicu Područje "Vrata Papuka". Na početku hodnje i vožnje nazočne je pozdravio ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk i načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac naglasivši kako su te staze, osim što omogućuju uživanje u šumama Parka, iznimno važne prije svega za sigurnost turista, ali i za rasterećenje prometa prema Jankovcu.

- U sklopu obilježavanja 25 godina od osnivanja Parka prirode Papuk jedna je od aktivnosti i uređenje i otvorenje naše poučne pješačke staze od Slatinskog Drenovca do Jankovca, a isto tako i nove biciklističke staze. Posebno mi je drago da su baš osnovci iz Čačinaca i Voćina prvi koji će proći tim uređeni stazama jer naše dvije općine imaju posebnu i jedinstvenu suradnju u Hrvatskoj. Budući da Jankovac i naš Park imaju sve veću prepoznatljivost u cijeloj Hrvatskoj i šire te bilježimo svake godine sve veći broj posjetitelja, što nam stvara i problem u prihvatu motornih vozila na Jankovcu, odlučili smo na ovaj način omogućiti da svoja vozila ostave u Slatinskom Drenovcu i pješice ili biciklima, a koje ćemo također iznajmljivati, odu do Jankovca. Vjerujem da je ovo pun pogodak i da će uživati u prolasku kroz netaknutu prirodu Parka – rekao je Jurenac te dodao kako će Slatinski Drenovac uskoro dobiti i novu turističku atrakciju.

- Za nekoliko mjeseci počet ćemo izgradnju velikog Centra za posjetitelje, za što smo nedavno dobili i odluku o financiranju. Očekujem početak radova krajem ljeta ove godine i za najviše dvije godine imat ćemo ovdje predivan Centar koji će služiti svim generacijama posjetitelja. Ukupna vrijednost investicije u Centar, sa svim popratnim sadržajima, iznosi 3,5 milijuna eura. Turizam je najveća gospodarska grana našeg kraja i naravno da fokus držimo na njemu i trudimo se iskoristiti ove bogomdane ljepote koje imamo oko sebe jer takvo što rijetko gdje ima – zaključio je Jurenac.

Direktorica TZ-a Područje Vrata Papuka Ana Marunica naglasila je kako je ovo samo prvi učenički obilazak parka i da uskoro slijede novi.

- Osim ove poučne staze, sredstvima Hrvatske turističke zajednice uredili smo i biciklističku stazu, što će također biti velika atrakcija za sve, a već to da tu stazu nazivamo i obiteljskom govori da je dostupna i prolazna za sve uzraste, a ide uz potoke Šumećicu i Grabovac, pa je dojam još bolji - rekla je Marunica. V. Grgurić
Projekt ‘’Zeleni Papuk’’ za djecu
Direktorica Ana Marunica naglasila je kako nove staze nisu jedini projekt za boravak djeca na Papuku.

- Na HTZ aplicirali smo projekt ‘’Zeleni Papuk’’, koji će također obilovati aktivnostima na zraku i za što smo već obavili razgovore s čačinačkom osnovnom školom, čiji će učenici u rujnu proći edukaciju za male planinare pod nazivom ‘’Osvoji moj prvi vrh’’. Cilj je da djeca upoznaju ta naša predivna Vrata Papuka i uživaju u prirodi kao danas – zaključila je Marunica.

Najčitanije iz rubrike