Regija
PROGRAM PROSLAVE

Dan grada uz Dobro je činiti...
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Obilježavajući sjećanje na 1239. godinu, uz koju se vezuje njegov prvi pisani spomen, Đakovo 785 godina pisane povijesti - iako naseljenost ovdje seže još u mlađe kameno doba, a Rimljani tu grade naselje Certissia - proslavlja višednevnim programom. Prisjeća se i svih svjetovnih i crkvenih imena koja su ga gradila, razvijala, oplemenjivala, ali ga i posjećivala, poput kraljeva i kraljica, papa, kardinala, umjetnika, sportaša i drugih. Nadbiskupijsko je sjedište, grad Strossmayerove katedrale, Ergele lipicanaca, Đakovačkih vezova, Bušara, šarmantnog korza... Gospodarsko je, administrativno, obrazovno i kulturno središte Đakovštine. “Naslonjen” na autocestu A5 Slavonika i željeznički pravac Osijek - Strizivojna/Vrpolje, veličinom je drugi grad u OBŽ-u, a danas s prigradskim prstenom ima nešto više od 23.570 stanovnika.



Započet prošlog vikenda teniskim Državnim prvenstvom do 12 godina za dječake i djevojčice, a u utorak nastavljen misom za grad, program Dana Đakova u srijedu, 8. svibnja, počinje u 10 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na gradskom groblju, a u 11 sati je svečana sjednica Gradskog vijeća u Centru za kulturu. U 17 sati tradicionalna je humanitarna akcija Dobro je činiti dobro, ove godine u dvorištu Reichsmann, gdje je u 19 sati memorijalni koncert Bećarinama za dušu. U 17 je na stadionu Đakovo utakmica završnice kupa NS Đakovo, NK Torpedo Kuševac - Nk Mladost Satnica Đakovačka.



Program se nastavalja 9. svibnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici predstavljanjem trilogije Božanstvena komedija Dantea Alighierija u prijevodu Božidara Petrača. Ulomke čita Dragan Despot. U 20 sati je u Hrvatskom domu predstava Čudo u Poskokovoj Dragi, Kazalište Mika Živković Retkovci i Slavonski putujući teATAR. U petak, 10. svibnja, u 16 sati je atletska utrka, a u 19 u Muzeju Đakovštine izložba Rascvjetavanje - Skice iz Edena, Edit Glavurtić. Dana 16. svibnja u 19 sati je 23. izložba fotografija autora iz OBŽ-a, Centar za kulturu. S.Ž.
Možda ste propustili...

TUŽNA OBLJETNICA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Deset je godina od poplava u Cvelferiji

Najčitanije iz rubrike