Regija
ULOŽENO GOTOVO DEVET MILIJUNA EURA - 6,7 MILIJUNA IZ EU-A

Obnovljena stara gradska jezgra s Iločkim zidinama
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Obilazak obnovljenih zidina, otvorena vrata iločkih vinarija, besplatna vožnja turističkim vlakićem, izložbe, koncerti, među kojima i onaj klape Svet Juraj HRM-a, radionice za djecu – bogatim programom od 2. do 5. svibnja Grad Ilok s partnerima promovira
ILOK - Više od dvjestotinjak gostiju i uzvanika iz svih dijelova Hrvatske u četvrtak su uz stručno vođenje obišli obnovljenu srednjovjekovnu iločku jezgru, a poseban je doživljaj šetnja novom turističkom atrakcijom - Iločkim zidinama.

“Kulturna baština najvrjednije je što imamo u Iloku, a završetkom obnove stare jezgre, zidina, franjevačkog samostana, zgrade Žitnice i Podrumareve kuće u vlasništvu Iločkih podruma ponudili smo novi doživljaj grada. Iznimno sam sretna što smo završili ovaj opsežan projekt projektiran 2012. Radovi su započeli 2021., a završeni su krajem 2023. U projekt je uloženo nešto manje od devet milijuna eura, a s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancirala ga je Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.", istaknula je Marina Budimir, gradonačelnica Iloka.

Uz gratis obilazak obnovljenih zidina, radionice za djecu, izložbu u Muzeju grada Iloka i otvorena vrata iločkih vinarija, Iločani su se od 17 sati u petak mogli besplatno vozili turističkim vlakićem na ruti Stari podrum – Principovac – Stari podrum, a moći će to i u subotu i nedjelju.


“Iločke zidine najveći su i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj, no važno je istaknuti da kulturna baština nije sama sebi svrha. Osim što je bitan dio našeg nacionalnog identiteta, ona je i resurs koji se može ekonomski koristiti, stoga je ovaj projekt i njegova realizacija važna i u tom kontekstu ekonomskog korištenja kulturne baštine", poručio je Marko Mikolašević, pročelnik Konzervatorskog odjela u Vukovaru i izaslanik ministrice kulture i medija.

S njim se složio i župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, koji je istaknuo kako je Ilok završetkom ovog projekta postao pravi biser na Dunavu s iznimnom povijesnom i kulturnom baštinom.

“Naša je zadaća da baštinu obnovimo u što vjernijem izdanju i Ilok učinimo dostupnijim u prometnom smislu. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ulažemo maksimalne napore i trud da to što prije realiziramo. Vjerujem da će od sada u Iloku biti sve više posjetitelja, to je ono čemu težimo i što je zamašnjak razvoja svake sredine. Većim brojem turista razvijat će se gospodarstvo ne samo grada Iloka nego i njegove okolice", rekao je župan Dekanić.

Jedan od partnera na ovom iznimno zahtjevnom i opsežnom projektu obnove srednjovjekovne jezgre jesu i Iločki podrumi, koji su u obnovljenom podrumu predstavili svoju premium liniju Sofija, koju će uskoro lansirati na tržište. Antonijo Kraljević, predsjednik Uprave Iločkih podruma, istaknuo je kako su projektom obnove dugo vremena neiskorišteni objekti stavljeni u funkciju. Iločki podrumi, ali i grad Ilok, dobili su nove smještajne kapacitete – 12 soba u kasnobaroknoj Žitnici i dva apartmana u Podrumarevoj kući, te barem dijelom riješili problem nedostatka smještaja u gradu koji je sve traženija turistička destinacija. D.S.R.
Iločke zidine najveći su i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj

Možda ste propustili...

PUTOVANJE U SVIJET ‘’NOVE STVARNOSTI’’

Našički gimnazijalci u Đurđenovcu

TUŽNA OBLJETNICA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Deset je godina od poplava u Cvelferiji

DANAK TRETIRANJU POLJA PROTIV MIŠEVA?

Deseci grla srneće divljači uginuli mahom na njivama

Najčitanije iz rubrike