Osijek
KUD JOSIPOVAC

Folkloraši dobili nošnje za nastupe
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Josipovački folkloraši marljivo vežbaju, nastupaju, čuvaju narodnu baštiinu i prenose ju na mlađe naraštaje. Jedan je od načina da se tradicija njeguje kroz generacije i provedba projekta očuvanja narodnih nošnji, bez kojih nema vjerodostojnih javnih nastupa, pa KUD Josipovac nabavlja narodne nošnje vrijedne 2600 eura.

Nabavljaju različite dijelove ženskih i muških slavonskih nošnjii kao što su reklje, rajtozne, opanci, čizme i šeširi za članovea, među kojima su djeca i mladi. Više od pola iznosa osigurao je Grad Osijek, a ostatak su sredstva Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i vlastita sredstva. Ta je institucionalna podrška priznanje dosadašnjem radu KUD-a, ali i snažan poticaj za daljnji rad s ciljem očuvanja i promicanja tradicijskih vrijednosti nacionalne kulture.

Projektni tim čine Suzana Smiljan i Ivana Klasić, stručna je suradnica u projektu Katarina Dimšić, magistrica etnologije i muzeologije, kustosica Etnografskog odjela Muzeja Slavonije Osijek, a voditelj je projekta Marko Perković. Nova će se oprema koristiti u redovitim programskim aktivnostima KUD-a Josipovac, kojem podršku u radu pruža Mjesni odbor Josipovac dajući mu prostor za vježbe, rad, nastupe i slične aktvnosti.

Perković spominje gradonačelnika Ivana Radića, koji je, kaže, zadovoljan što se tradicijska kultura prenosi na mlađe generacije, pa stoga zahvaljuje i njemu i stručnim službama, kulturnim vijećima i čelnicima Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Ministarstva, jer drži da nam kulturna baština pruža osjećaj identiteta, po kojem se razlikujemo od ostalih naroda, i svima nam je cilj da bude sačuvana sa svim svojim vrednotama. D. Pejić

Darko Pejić
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike