Osijek
MJERE ŽUPANIJE ZANIMLJIVE I “URBANIM” PROIZVOĐAČIMA

Prvi put financijska potpora dostupna pčelarima hobistima
Objavljeno 29. ožujka, 2024.

Prema najavama, uoči Uskrsa Osječko-baranjska županija otvorila je 16 javnih poziva za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na svome području.



Županijska je Skupština na posljednjoj sjednici, početkom ožujka, donijela novi Program mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području županije za razdoblje između 2024. i 2027. godine. Ukupno je u ovogodišnjem proračunu za provedbu tih mjera osigurano 834.300 eura, što je povećanje za nešto više od pola milijuna (520 tisuća) eura u odnosu prema prethodnoj godini.

Ovaj bi put te mjere mogle imati i nešto više korisnika s područja Osijeka, jer prvi se put dodjeljuju mjere za očuvanje pčelinjeg fonda.

- To je potpuno nova mjera, a na nju se mogu javiti i pčelari hobisti, kao i svi oni kojima je potpora potrebna kako bi pčelama dali prihranu preko zime - objasnio je za predstavljanja mjera Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj. Intenzitet te potpore iznosi do 60 posto prihvatljivih troškova, a najviše 400 eura godišnje.

Još je jedna mjera koja bi mogla biti zanimljiva "urbanim" poljoprivrednicima, onima koji se bave plasteničkom proizvodnjom.

- Kod potpore za podizanje staklenika i plastenika predvidjeli smo gotovo 107.000 eura u sljedeće četiri godine kako bismo mogli pomoći proizvođačima pri kupnji opreme za proizvodnju povrća. Potpore su u tom dijelu usmjerene na podizanje konkurentnosti i samodostatnosti te proizvodnje, koja je ocijenjena ​deficitarnom ne samo u ovoj županiji nego i na području cijele Hrvatske - objasnio je Jukić.

Na tom je tragu i mjera koja potiče revitalizaciju voćarske proizvodnje, 253 tisuće eura osigurano je za intenzivne nasade jabuka. Druga su pozicija ekstenzivni nasadi, u koje je uključeno sve jezgričavo i koštuničavo voće osim lijeske, badema i oraha.

Jedna od šest novih mjera je i ona za rekategorizaciju u svinjogojskoj proizvodnji. Zbog afričke svinjske kuge mnogi su svinjogojci bili prisiljeni poboljšati uvjete u uzgojnim objektima. Za kategorije 0, 1 i 2 koje su prešle u 3 i 4 rezervirano je 100 tisuća eura kako bi se pomoglo proizvođačima i sufinancirali svi troškovi koje su imali od srpnja prošle godine. I u tom slučaju intenzitet potpore iznosi do 60 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 400 eura.

Među novim je mjerama ona za manifestacije, promociju i plasiranje poljoprivredne proizvodnje. Ta je mjera namijenjena upoznavanju tržišta s proizvodima i za povećanje tržišnog dosega poljoprivredne proizvodnje Osječko-baranjske županije.

Javni pozivi sa zahtjevima i pratećim obrascima objavljeni su na mrežnoj stranici Županije (www.obz.hr) i otvoreni su sve do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15. studenoga.

Dario Kuštro
Najčitanije iz rubrike