Regija
UNIVERZAL U ZNAK POŠTOVANJA PUČKE KRŠĆANSKE TRADICIJE

Na području grada Đakova na Veliki petak na grobljima neće biti održavani pogrebi
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
ĐAKOVO - Komunalac Univerzal uoči početka Vazmenog trodnevlja izvijestio je kako na Veliki petak, 29. ožujka, neće biti pokopa na Gradskom groblju u Đakovu, a kojem administrativno pripadaju i sva groblja u prigradskom prstenu.

Tu praksu, podsjetimo, Univerzal je uveo 2022. godine, na sugestiju Crkve, poštujući tako posebnosti toga dana u Vazmenom trodnevlju.

Katolička tradicija našeg naroda, naime, nalaže da se na Veliki petak, spomendan Isusova razapinjanja na križu, smrti i polaganja Kristova tijela u grob, ne obavljaju zemljani radovi i pogrebni obredi, a gradski se komunalac kao upravitelj groblja pridružuje njegovanju tog običaja. Također, na Veliki petak ne zvone ni zvona koja uobičajeno prate katolički obred ispraćaja pokojnika. Zvona crkava vezana su i na Veliku subotu. Poveznica za suzdržavanje od svih ratarskih i vrtlarskih radova te pokopnih obreda Kristov je križ podignut u zemlji. Doprinos je to gradskog komunalcaa pučkoj kršćanskoj tradiciji.

- Na Veliki petak neće biti pogrebnih obreda i pokopa na Gradskom groblju Đakovo, kojemu administrativno pripada i svih osam prigradskih groblja. Razlog je tomu posebnost Velikog petka kao središnjeg dana Vazmenog trodnevlja i njegovanje katoličke tradicije našeg naroda, koja nalaže suzdržavanje od svih zemljanih radova u vrijeme Kristova raspeća i počivanja u grobu. No, kako su Uskrs i Uskrsni ponedjeljak neradni dani, odluka Univerzalove Uprave o neodržavanju pokopa vrijedi samo za petak, dok će se pogrebi na Veliku subotu obavljati normalo - navode i Univerzalu.

- Ta praksa, o kojoj isto stajalište dijele sve đakovačke župe i Univerzal kao upravitelj Gradskoga groblja, postoji od 2022. godine i vidljivi je povratak pučkoj vjerničkoj tradiciji od koje smo se kao društvo proteklih godina (pomalo) udaljili. Naši su stari, podsjetimo, poljodjelske i vrtne radove na Veliki petak, kao i pokope, povezivali s kopanjem rupe za križ na kojemu je Isus bio razapet - dodaju u đakovačkom komunalcu.

Na Veliki četvrtak održane su tri sahrane, sve tri na Gradskom groblju u Đakovu, a prva sljedeća može biti na Veliku subotu.

Suzana Župan
Katolička tradicija našega naroda nalaže da na Veliki petak nema zemljanih radova, a ni pogrebnih obreda

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike