Sport
ZA OLIMPIJSKI SKUP TREBA PUNO NOVCA

Francuzi se sad pitaju: Što nam je sve ovo i trebalo
Objavljeno 27. ožujka, 2024.

Olimpijske igre 2024. sve su bliže, a problema je sve više. Tajne i javne službe rade sve što je u njihovoj moći kako bi omogućile sigurnost natjecatelja, njihovih trenera, novinara, ali i svih koji ovog ljeta dođu u Pariz. Nakon terorističkog napada u Moskvi sigurnosne službe još su jače prionule na rad, ništa se ne prepušta slučaju, a sad je stigla još jedna neprilika - tigrasti komarci, kao i priča o javnom novcu koji se ulaže u Igre.



Francuzi muku muče s komarcima, nešto slično kao Slavonci i Baranjci, a ovi tigrasti potencijalno sa sobom donose mnoge viruse, poput zike, denge i chikungunyja, koji bi mogli spriječiti sportaše da sudjeluju na natjecanju za koje su se pripremali četiri godine. Zabrinjavajući je podatak što je ove godine u Francuskoj zabilježeno već 45 slučajeva zaraze virusom denge, koji šire tigrasti komarci. Ta inače tropska bolest pojavila se i drugdje u Europi s invazijom tigrastih komaraca. Zbog toga francuske vlasti rade na potpunom suzbijanju tigrastih komaraca tijekom Igara, a to bi trebale učiniti fumigacijom pojedinih dijelova Pariza, što je inače uobičajena praksa posebice u tropskim gradovima. No to je još jedna stavka u proračunu koji se sa svakim danom sve više probija.

Naime, tijekom utorka povela se priča u francuskoj javnosti koliko će Igre uopće stajati. Spominje se svotaa između tri i pet milijardi eura javnog novca.

- Još ne znamo troškove Olimpijskih igara. Revizorski sud će to revidirati nakon Olimpijskih igara. Ove bi Igre trebale koštati između tri i pet milijardi javnog novca, ali to nije ono što će imati apsolutno golem utjecaj na dug - procijenio je prvi predsjednik francuskog Revizorskog suda Pierre Moscovici.

Dosad je Pierre Moscovici spominjao tri milijarde eura javnog novca za OI, a u 2023. godini proračunski dokumenti izvijestili su o javnim ulaganjima od 2,44 milijarde eura, uključujući 1,3 milijarde od države i 260 milijuna eura za sam grad Pariz. No javni račun nije moguć jer se ne znaju svi troškovi. Primjerice, nedavno su dodani bonusi od 1900 eura koji se daju policajcima, što bi javni račun moglo povećati za 500 milijuna eura. Trenutno, privremeni račun za Olimpijske igre, gdje je javni i privatni novac pomiješan, iznosi oko ukupno devet milijardi eura.

Organizacijski odbor za Olimpijske igre (COJO) ima proračun od 4,4 milijarde eura, koji se sastoji od 96 posto privatnog novca, čemu se dodaje proračun Solidea, odgovornog za izgradnju trajnih struktura, također s oko 4,4 milijarde eura, uključujući i 1,7 milijardi javnog novca.

Znak da su teška vremena za zatvaranje proračuna četiri mjeseca neposredno prije Olimpijskih igara - COJO se nedavno obratio regiji Ile-de-France i pitao može li financijski pokriti putovanje 200.000 akreditiranih osoba (sportaša, dužnosnika, novinara), što iznosi nešto manje od deset milijuna eura.

Ivana Liović
Privremeni račun za OI, gdje je pomiješan javni i privatni novac, iznosi oko devet milijardi eura

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike