Osijek
ŽELJKO ZUBČIĆ, RAVNATELJ KBC-A OSIJEK U DVA MANDATA

Otvorene četiri nove klinike, u opremu uloženo 30 mil. €
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Nakon gradnje najmodernijeg OHBP-a, okrenuti smo budućnosti - novom KBC-u

Krajem siječnja u Kliničkom bolničkom centru Osijek uspješno je izvedena prva laparoskopska radikalna onkološka operacija, nekoliko dana poslije u Klinici za ginekologiju i opstetriciju prvi su put učinjene tzv. vNOTES histerektomije, a u rujnu prošle godine izvedena je prva operacija ugradnje aktivnog ugradbenog slušnog pomagala.



Ove su zahtjevne operacije dokaz da KBC Osijek ima vrhunske liječnike, medicinske sestre i tehničare te drugo medicinsko osoblje. Bio je to, između ostalog, povod za razgovor s doc. dr. sc. Željkom Zubčićem, ravnateljem, koji tu najveću zdravstvenu ustanovu na istoku Hrvatske vodi dva mandata, dakle posljednjih osam godina.

Četiri nove klinike


- Jedna od glavnih okosnica našeg rada je jačanje zdravstvenog sustava koji konstantno moderniziramo, uz osiguranje dostupne i kvalitetne skrbi koje pružamo pacijentima ne samo Osječko-baranjske županije nego i ostalih slavonskih županija, a nekad i šire - ističe ravnatelj Zubčić.

Dodaje kako je u posljednjih osam godina takvih postignuća bilo uistinu mnogo i na njih su u KBCO-u jako ponosni. Stoga je za ovaj razgovor istaknuo one najvažnije.

- U prvom redu treba izdvojiti to što od 2016. godine imamo četiri nove klinike i jedan novi Referentni centar RH, koji su rezultat dugogodišnjeg rada, predanosti, stručnosti i kontinuiranog ulaganja u unaprjeđenje zdravstvene zaštite. Tako trenutno imamo 19 klinika od ukupno 25 zdravstvenih jedinica, na što smo iznimno ponosni - objašnjava ravnatelj.

Od financijskih ulaganja naglašava kako je u osam godina uloženo više od 30 milijuna eura u opremu koja je prije bila zastarjela, mnogi su uređaji bili stari i više od 15 godina.

- Sada imamo četiri CT uređaja, a 2016. godine imali smo samo jedan. Što se tiče MR uređaja, danas je potpuno obnovljen još jedan MR uređaj, a jedan je u postupku nabave, što znači da će u funkciji biti tri MR uređaja - naglašava ravnatelj Zubčić.

Početkom 2016. godine u KBCO-u je postojao jedan linearni akcelerator za radioterapiju onkoloških bolesnika, danas su u posjedu dva, a u postupku su nabave još tri akceleratora te će do kraja ove godine u funkciji biti četiri najmodernija uređaja. Također, početkom 2016. godine imali su dvije stare DSA sale za endovaskularne intervencije (koronarografija, trombektomija, stentovi), a danas imaju tri najmodernije DSA sale, od čega su dvije kupljene nove.

- Nabavljene su nove tehnologije, od čega posebno izdvajam PET/CT uređaj, ali i ostale kao što su SPECT CT uređaj, napredne C-lukove i RTG snimaonice, uređaj za zračenje krvnih pripravaka, novi uređaj za razbijanje kamenaca, desetak novih UZV uređaja, uređaj za neuronavigaciju, četiri operativna mikroskopa (dva u 3D tehnologiji), devet 4K endoskopskih stupova, anesteziološke aparate, operacijske stolove, MARS uređaj, četiri uređaja za peritonealnu dijalizu i kompletno smo zanovili uređaje za dijalizu - nabraja naš sugovornik.

U postupku je nabave i robot za parenteralne otopine te robot za jediničnu terapiju, kao i robot za rehabilitaciju pacijenta nakon trauma ili moždanih udara.

Na Klinici za neurologiju ustrojena je Jedinica intenzivne njege te je uz pomoć intervencijskih radiologa uveden postupak liječenje pacijenata s moždanim udarom tzv. mehaničke trombektomije.

- Proširili smo kapacitete na Zavodu za pulmologiju i intenzivno liječenje internističkih pacijenata unutar Klinike za unutarnje bolesti te na Zavodu za intenzivnu medicinu unutar Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje. U proteklih osam godina uvedeni su različiti postupci kao što su endovaskularna ugradnja umjetnih zalisaka, hibridne operacije na vaskularnoj kirurgiji, ugradnja umjetnih pužnica, operacije stražnjeg segmenta oka, transplantacije rožnice i drugi zahvati - ističe ravnatelj Zubčić.

Šezdeset liječnika više


Opremom su U KBC-u potpuno obnovili i bolničku kuhinju i bolničku praonicu, a također su renovirali, potpuno ili djelomice, svih 25 ustrojstvenih jedinica. Kupljeno je više od 600 novih bolesničkih kreveta s električnim podešavanjem. Na tri krova postavili su solarne elektrane, što je osigurano kroz EU projekte.

Također, u posljednjih osam godina provedena je kompletna informatizacija radnih procesa u KBC-u Osijek, uveden je novi Bolnički informacijski sustav, poslovni informacijski sustav, te modul bolničke ljekarne, kao i Radiološki informacijski sustav, PACS, Laboratorijski informatički sustav, softver za patologiju i citologiju, Softver za IVF, a prebačeni su i na kompletnu hardversku i softversku infrastrukturu na CDU (Centar dijeljenih usluga).

- Što se zdravstvenog kadra tiče, u proteklih osam godina, odnosno od 2016. godine, ukupan je broj liječnika povećan za više od 60 liječnika, od kojih su više od 40 specijalisti, a broj je medicinskih sestara i tehničara povećan za više od stotinu. Moram napomenuti kako smo se suočili s velikom krizom u vrijeme pandemije COVID-19 koju smo, zahvaljujući velikom trudu naših zdravstvenih, ali i nezdravstevnih radnika, uspješno riješili. Žurno je osnovan Respiracijski centar - sustav koji je primao najteže pacijente iz pet slavonskih županija. Pri tome je bitno naglasiti da se organizacija ni u jednom trenutku nije urušila - naglašava ravnatelj.

Osim toga dio su realizacije važnog projekta u zdravstvu - uspostave hitne helikopterske medicinske službe. Helidrom se nalazi u kampusu i od OHBP-a je udaljen manje od kilometra, što znači da će pacijenti u slučaju helikopterske intervencije u vrlo kratkom razdoblju biti prevezeni u OHBP.

- Među najvećim projektima na koje smo posebno ponosni istaknuo bih izgradnju najmodernijeg OHBP-a koji je počeo raditi krajem 2023. godine, a u sklopu čega su dnevne bolnice i JDK. Nova je zgrada podignuta prema najsuvremenijim modelima gradnje, pri čemu se vodila briga i o modernoj vizuri vanjskog izgleda. Prilikom izgradnje poklonjena je posebna pozornost suvremenim trendovima u zdravstvu kada govorimo o opremanju i samom konceptu unutarnje organizacije zgrade. Tu se posebno ističu tri kompletno nove operacijske sale, kao i brojni drugi medicinski sadržaji - kaže ravnatelj Zubčić.

Najvažniji projekt u poodmakloj je fazi kada je riječ o pripremi i projektiranju. Riječ je, dakako, o novom KBC-u u Gackoj ulici. Riješeni su imovinskopravni odnosi na planiranoj čestici za izgradnju, napravljena je studija izvodivosti, završeni su idejni i glavni projekt, ishođena je pravomoćna lokacijska dozvola, predan je zahtjev za građevinsku dozvolu i u tijeku je njezino ishođenje. Ove je godine u planu i zaokruživanje financijske konstrukcije izgradnje te raspisivanje natječaja za samoizgradnju novog KBC-a Osijek prema modelu design & build.

- Za sve što je odrađeno u proteklih osam godina posebno sam zahvalan Vladi RH, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu financija, Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gradu Osijeku te Osječko-baranjskoj županiji koja je vjeran pratitelj KBC-a Osijek u svim našim projektima, posebice u projektu izgradnje novog KBC-a Osijek - zaključuje ravnatelj Zubčić.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike