Ekonomija
SMJENA GENERACIJA, PROMJENA OBRAZOVNE STRUKTURE

Dronovi, aplikacije kao i ostale digitalije poljoprivrednicima štede novac i vrijeme
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
- Volio bih zanoviti OPG novim, tzv. samovozećim traktorom - kaže Antun Degmečić

Kompjutorsko navođenje poljoprivredne mehanizacije i opreme u ratarstvu i stočarstvu, dronovi koji nadlijeću zasijane površine, pametni telefoni i drugi smart-uređaji, mobilne aplikacije… - sve je to digitalno doba u poljoprivredi koja, nakon što je doživjela smjenu generacija, promjenu dobne i obrazovne strukture, nepovratno usvaja i nove tehnologije, hodeći k novinama u preciznoj poljoprivredi, u skladu s poljoprivrednim politikama EU-a.



Nova generacija, mladi poljoprivrednici, budućnost domaće poljoprivredne proizvodnje, također su dio internetske, digitalne generacije koja se ne ustručava nabavljati i primjenjivati različite digitalije u proizvodnji, involvirajući i starije generacije na gospodarstvima – svoje očeve, čineći tako međugeneracijsku sinergiju u primjeni novih tehnologija.



Na tom tragu početkom ožujka Strizivojna, jak poljoprivredni kraj na tromeđi matične, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, proglašena je prvim digitalnim selom u Hrvatskoj. Projekt se provodi godinu dana i besplatan je za poljoprivrednike kojima će kroz edukacije i druge aktivnosti omogućiti usvajanje novina u preciznoj poljoprivredi. Strizivojački OPG Degmečić pravi je primjer za to; sin Antun i otac Nikola odlično se dopunjuju u korištenju navigacija, drona i dr. Obrađuju 130 hektara, a uz ratarstvo bave se i stočarstvom – tovom bikova. Istina, ističu, ulaganje u nove tehnologije prvotno je znatan trošak, no benefiti njihove upotrebe su, slažu se obje generacije Degmečića, višestruki.



Snimio posljedice


Otac Nikola kaže kako su primjenom novih tehnologija dobili na brzini i kvaliteti posla, kao i na uštedi ulaganja, tj. uštedi gnojiva i drugog repromaterijala.

Sin Antun, 21-godišnji mladi poljoprivrednik, koristi se dronom, a otac nove tehnologije koristi u traktoru. Volio bih zanoviti OPG novim, tzv. samovozećim traktorom.

- U poljoprivredi radim s ocem i obojica se odlično snalazimo, a sada imamo i tehnološku pomoć u obliku drona, zahvaljujući kojem su mnoge operacije znatno olakšane. U budućnosti želimo nabaviti uređaj za satelitsko navođenje i upravljanje sekcijskim kontrolama jer smo svjesni da, zahvaljujući tehnologiji, možemo puno uštedjeti u pitanju materijala, umjetnog gnojiva, škropiva i fungicida. Velik dio vršnjaka također voli poljoprivredu i želi implementirati nova tehnološka rješenja, a i sam sam testirao traktore sa satelitskim navođenjem - kaže Antun i dodaje da se dron pokazao osobito korisnim u procjeni štete na usjevima nakon olujnog nevremena lani u srpnju. Dron je, dodaje, dobar i u snimanju stanja sklopova, stanja usjeva nakon jakih oborina i dr.

- Koristan je i jer imamo dosta komadića, špiceva zemlje, pa je jedan od benefita njegove upotrebe i ušteda na pesticidima i drugom repromaterijalu. Danas je sve to skupo, a naš krajnji proizvod je dosta jeftin naspram ulaganja - kaže mladi Degmečić.

Lani je ovaj OPG, nakon srpanjskog nevremena, imao problem sa suncokretom koji je bio okružen kukuruzom. Olujom je bilo povaljano 70 % te uljarice.

- Nismo mogli vidjeti s lenije dok ne uđemo u njivu. Digao sam dron i vidio detaljno koliko je uništeno - navodi primjer korisnosti drona za ratare ovaj mladi poljoprivrednik. Dron je korisnost pokazao i u snimanju iz zraka stanja na tlu vezanim za glodavce, leži li voda na pojedinim depresijama itd.

- Iako sam malo stariji za novotarije, nove tehnologije puno nam olakšavaju posao u poljoprivredi, sin to bolje zna, on mi naredi kompjutorski program i tako radim – ne moraš razmišljati o redovima, uštedimo i na herbicidima, gnojivo ne razbacujemo bez veze, bude ravnomjernije raspoređeno. Kad sam kupio ovaj traktor – imao sam navigaciju; ona navodi u redove i na širinu. Prskalica ima 15 metara širine i ne moraš razmišljati gdje treba ući, ona te navodi, obilježava, uvijek si siguran koliko treba baciti, potrošiti po hektaru škropiva - kaže stariji Degmečić.

Demografski efekt


Strizivojački projekt treba se reflektirati i na prestanak depopulacijskih trendova u ruralnim područjima. Općina Strizivojna nema taj problem; od 130 registriranih poljoprivrednika više od 20 je mladih, čime prati trend Osječko-baranjske županije (OBŽ) u kojoj je prosjek mladih poljoprivrednika 19,7 %, što je više od hrvatskog prosjeka - 14,4 %.Time se OBŽ nalazi među prve tri županije kada je riječ o udjelu mladih poljoprivrednika u ukupnom broju poljoprivrednika.

- Ne vidim se ni u jednom drugom poslu. Da je teško – teško je, da imamo baš sve digitalno, bila bi to uživancija. Ova generacija željna je sve to isprobati. Dobio sam na probu traktor sa satelitskim navođenjem; s tatom sam radio 35 sati u komadu - kaže Antun Degmečić.

Istina, poljoprivrednici se žale da im se nameće sve više administracije, pa da su sve više administratori i knjigovođe, a u posljednje i - snimatelji, misleći na geotagirane fotografije, pa nove tehnologije imaju i drugu stranu. Svrha joj je njezino pozicioniranje u prostoru i vremenu, najčešće na nekoj georeferenciranoj mapi kako bi se olakšala interpretacija sadržaja određene lokacije ili dostavio dokaz o poduzetim aktivnostima na površini promatranog zemljišta. Takva se slika obično traži radi uvida u detalje koji se ne mogu interpretirati sa sigurnošću ili nisu uočljivi opažanjima iz satelitskih snimaka.

Suzana Župan
Početna ulaganja u digitalne alate u poljoprivredi nisu mala, no benefiti njihove primjene su višestruki

Geotagirana fotograffija postala je službeni dokaz za isplatu poticaja
Jedan od nedavnih deset zahtjeva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Ministarstvu poljoprivrede je i administrativno rasterećenje i ukidanje obveze poljoprivrednicima dostave geotagiranih fotografija kao dokaza poljoprivredne aktivnosti, koja iziskuje velike administrativne napore i vrijeme. Počela se koristiti uspostavom IAKS sustava u procesu interpretacije parcela i kontroli na terenu za ažuriranje uporabe ARKOD parcele od strane službenih osoba APPRRR-a. Razvojem tehnologije i uvođenjem Monitoringa intenzivirala se upotreba geotagiranih fotografija, tako da je sada postala i službeni dokaz koji i poljoprivrednici mogu dostaviti Agenciji u svrhu prihvaćanja uvjeta sukladnosti za isplatu poticaja.

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike