Regija
ULAGANJA U JOŠ KVALITETNIJI PREDŠKOLSKI ODGOJ

Za dogradnju vrtića u Cerni i
u Županji po 324.906 eura
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
U Županji dva dnevna boravka i uređenje kuhinje, Cerni dvije jasličke skupine
ŽUPANJA/CERNA - U posljednje vrijeme svjedočimo dosad najvećim ulaganjima u dječje vrtiće - u izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju vrtićkih objekata, uređenje i opremanje prostora, u osiguranje nadstandarda, energetsku obnovu, usavršavanje odgajatelja i stručnog osoblja... A sve u svrhu omogućavanja dostupnosti, pristupačnosti, priuštivosti i kvalitete programa ranog predškolskog odgoja i obrazovanja, kao četiri ključna aspekta toga sustava. Ulaganje u vrtiće posebno je važno lokalnoj samoupravi u ruralnim sredinama kao što je i Vukovarsko-srijemska županija, posebice nerazvijena županjska Posavina, jer bez takvih programa sa središnje razine vlasti iz svojih proračuna ne bi mogli financirati takvu infrastrukturu. Za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, osigurana su znatna sredstva. Zahvaljujući europskom novcu, u tijeku je gradnja vrtića u Bošnjacima, Vrbanji i Cerni, a mališani u Babinoj Gredi i Gradištu u svojima, nedavno sagrađenima i kvalitetno opremljenima, već uživaju.

Za dogradnju svojih vrtića spremni su i Grad Županja i Općina Cerna, a ovih su im dana uručeni ugovori o dodjeli po 324.906 nepovratnih eura na temelju javnog poziva. Gradu Županji odobren je projekt "Maslačkovo novo ruho" kojim su predviđeni dogradnja i opremanje dvaju dnevnih boravaka za mališane i uređenje kuhinje. Tim projektom Grad Županja nastavlja ulaganja u demografske mjere, osiguranje sigurnijeg i kvalitetnijeg boravka mališana u toj predškolskoj ustanovi, ali i daljnje osiguranje mjesta u vrtiću svakom djetetu. Zahvaljuju Županjskoj razvojnoj agenciji na kvalitetnom i uspješno odrađenom projektu. Potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima i novim sadržajima sve je veća. Županjski vrtić ove godine ima rekordan broj djece. U 2022. bilo ih je 339, 40 više nego u 2021., a u rujnu 2023. u novu pedagošku godinu krenulo je njih 372. U dvije je godine 73 polaznika više, a Županja je među rijetkim gradovima koji su upisali svu djecu, pa nema liste čekanja. Podijeljeni su u 17 odgojnih skupina, šest jasličkih i 11 vrtićkih. A predstojećom dogradnjom i opremanjem dvaju dnevnih boravaka, za kojima postoji velika potreba, uvjeti za boravak i rad s mališanima bit će još bolji. Dobro osmišljen prostor poticat će djecu na raznovrsne aktivnosti i stvarati kreativno i vedro ozračje.

Zanimljiva je situacija u Cerni, gdje je dječji vrtić tek u fazi izgradnje. U Općini su, naime, shvatili da kapacitet od četiri predviđene skupine neće moći zadovoljiti sve potrebe za smještajem i boravkom mališana, pa su već unaprijed planirali njegovu dogradnju i opremanje za dodatne dvije skupine (jasličke) i odlučili se javiti na poziv. Izgradnja vrtića ondje je počela lani u listopadu, a završetak se očekuje u prosincu. Ugovorena je vrijednost radova 1.222.330,72 eura, a projekt sufinancira Europska unija u iznosu od 764.483,38 eura.

Načelnik Josip Štorek zadovoljno ističe da je Općina Cerna u dvije projektne prijave (izgradnja i dogradnja dječjeg vrtića) osigurala 1.089.389,38 eura nepovratnih sredstava iz fondova EU-a.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike