Magazin
CIJENA SLAVE

Demonska igra: Taylor Swift opsjednuta brojem 13
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
PRAZNOVJERJE: TO ŠTO JE TAYLOR SWIFT OBJAVILA SVOJ FILM 13. LISTOPADA NIJE SLUČAJNOST...

Dok mnogi povezuju 13 s negativnim praznovjerjem, Taylor Swift to ne čini. Zapravo, taj bi broj nazvala sretnim, pa je sukladno s tim 13. listopada prošle godine objavila spektakularni koncertni film Taylor Swift: The Eras Tour, koji je poharao kina diljem svijeta - piše Kendall Myers, čiji prilog za collider.com, prenosimo uz neznatno skraćenje.



Broj 13 uvijek je bio važan u razvoju njezine karijere. Kada se mora odabrati proizvoljan broj, Swift uvijek izabere 13, a ponekad je to gotovo nevidljivo. U drugim slučajevima pjevačica daje sve od sebe kako bi jasno prikazala taj broj. No, kako god da ga uključi, njezini će obožavatelji primijetiti. Također, 13 je brojka na kraju njezina Twitter/X računa i broj pjesama na nekoliko njezinih albuma, ali to je tek početak. Čak i "All Too Well (10 Minute Version) (Taylor‘s Version) (From The Vault)" traje 10 minuta i 13 sekundi! Broj prevladava i u njezinim glazbenim spotovima, nastupima ili u količini svega što radi i čime se bavi. Njezina ljubav prema broju 13 dobro je dokumentirana, ali nije uvijek dobronamjerna za slavnu pjevačicu.

Swiftina veza s brojem 13 nije ništa novo. Rođena 13. prosinca, pjevačica je od početka prigrlila tu brojku i dijeli je sa svojim obožavateljima. Najpredaniji brzo pronađu sve što je povezano s brojem u svemu što objavi, a Swift im mnoge ostavlja da ih pronađu. Čak i na početku njezine karijere 13 je bio prisutan iako Swift tada nije imala istu slobodu koju ima sada. Broj je samo jedan od primjera uskrsnih jaja koje Swift ostavlja svojim obožavateljima, ali je najčešći jer je ostao isti tijekom cijele njezine karijere. Njezini albumi "Fearless", "1989" i "Midnights" imaju po 13 pjesama, prije dodavanja deluxe izdanja ili skladbi iz arhive. Također se i neke dodatne sitnice odnose na taj broj, poput 13 polaroida zapakiranih s originalnim CD-om naziva "1989".

S vremenom je ovisnost Swiftove o broju 13 postala još luđa. Nakon što ga je otvoreno nazvala svojim sretnim brojem, ne bi trebalo biti iznenađenje što je 13. pjesmu na albumu Red rezervirala za pjesmu "The Lucky One", kao neku vrstu posvete 13-ici. Ali Swift je otišla još dalje, dajući pjesmi uvod od 13 sekundi i koristeći riječ "lucky" 13 puta kroz pjesmu! Zanimljivo je da je te "kvačice" upotrijebila nekoliko puta, s "Our Song", "Call It What You Want" i "the last great american dynasty", koje također imaju uvode od 13 sekundi. (A "Dnevno svjetlo" uključuje 13 sekundi tišine na kraju). Mnoge njezine pjesme imaju riječi ili refrene koji se ponavljaju 13 puta. Iako bi bilo teško reći da je sve to namjerno, dogodilo se dovoljno puta da dokaže ljubav Taylor Swift prema broju 13 više od običnog prolaznog trenda.

Swift često koristi trinaesti kao datum za početak svog rada. Primjerice, isječak njezine pjesme "Out of the Woods" prvi put je pušten na Good Morning America 13. listopada 2014., a bonus s "Midnights", u čast njezina partnerstva s Targetom, najavljen je 13. listopada 2022. Rad Swiftove previše je plodan i raznovrstan da bi ga se isključivo vezalo samo uz broj 13, no da on ima važnu ulogu u njezinoj karijeri, to više uopće nije sporno.

Od njezinih albuma i pjesama preko glazbenih spotova do turneja, to je lako uočiti. Tijekom njezinih koncerata bubnjevi često imaju naslikanu brojku na prednjoj strani, iako je to skriveno spektaklom koji priređuje. Na svojim ranim turnejama Swift bi za svaki nastup nacrtala brojku 13 na ruci. Iako to više ne čini, mnogi obožavatelji to čine, dodajući to na dugačak popis tradicije koju neki neobožavatelji možda i ne razumiju. Međutim, ta je tradicija dospjela u njezin nedavni glazbeni video za "I Can See You", označavajući još jednu 13 referencu u Swiftinu repertoaru.

Broj 13 često se nalazi i u nakitu koji Swift nosi u svojim videima, s 13 bisera u njezinoj ogrlici u "Karmi" i brojci koja joj visi s vrata u "You Need to Calm Down". Zapravo, Swift je dala sve od sebe da se u "You Need to Calm Down" jasno uoči 13 dragulja na njezinim sunčanim naočalama i 13 umjesto 1 na satu uz ogrlicu. "Mi!" pridružuje se zabavi prikazujući 13 oblaka. Neki od Swiftinih 13 imaju smisla, poput njezina lika u glazbenom spotu "Ours" koji radi u kabini na 13. katu. Uostalom, morali su odabrati broj, pa zašto ne 13? Slično tome, u "Bejeweled" postoji 13 gumba za dizalo. Ostala pojavljivanja broja nemaju objašnjenje. Na primjer, torta u "Kladim se da misliš na mene" ima 13 i 26 na gornjem redu (jer je 26 samo dva puta po 13). Zašto su brojke na svadbenoj torti? Tko zna, ali ima ih, a brojevi su strateški odabrani. Većinu njih netko tko zna lako može uočiti. Ponekad je to ekstremno, ali Swift očito ne vidi potrebu da sve dodatno objašnjava.

Jasno, Swift daje sve od sebe kako bi uključila 13-ice koje bi njezini obožavatelji mogli lakše pronaći. U dokumentarnoj seriji iz 2010. "Journey to Fearless" Swift je izjavila da je imala 13 godina kada je dobila svoj prvi ugovor, što je bio prvi korak u njezinoj karijeri. U "The Tonight Showu" s Jayem Lenoom na početku karijere Taylor je govorila o svojoj opsjednutosti brojem, navodeći nekoliko slučajeva u kojima se pojavljivao izvan njezine kontrole. Njezin prvi album postao je zlatan za 13 tjedana, što ne bi mogla sama. Njezina prva pjesma koja je došla na prvo mjesto, "Our Song", ima uvod od 13 sekundi, za koji Swift tvrdi da nije bio namjeran (bar ne tada). Također je izjavila da je mnoge od svojih nagrada osvojila dok je sjedila u 13. redu, odnosno redu M, što je 13. slovo. S tim u vezi Swift je rekla: "Kada sam osvojila nagradu Horizon na CMA dodjeli nagrada, producent mi je prišao dok sam provjeravala zvuk i rekao: U redu, idemo za 13 sekundi!"

Drugi primjeri čudesne povezanosti pjevačice s brojem mogu se vidjeti u činjenici da je osvojila 13 nagrada u 2018. godini. Ili njezin glazbeni spot "Delicate", koji je prvog dana imao 13 milijuna pregleda. Osim toga pet njezinih pjesama, "Teardrops on My Guitar", "White Horse," "Ours", "Gorgeous" i "Mastermind," dosegnulo je svoj vrhunac na 13. mjestu Billboard Hot 100. Ono što je počelo kao slučajnost prihvatili su Swift i njezina baza obožavatelja, čineći 13 zadanim za sve. Možda je to isprva bilo praznovjerje za mladu osobu koja hodi prema slavi, koja je iskreno mislila da će joj sretni brojevi pomoći u karijeri, ali posljednjih godina to je igra koju želi igrati sa svojim obožavateljima. Ukratko, nikada se nemojte iznenaditi kada Taylor Swift uključi broj 13 na naizgled nasumične načine samo zato što je zabavno.

Darko Jerković
Možda ste propustili...

POSTIZBORNA PRESLAGIVANJA (I)

Sigurna opcija za nesigurna vremena

NOVI HRVATSKI PARK PRIRODE: IVANŠČICA I SUSJEDSTVO - PETICA U ZNAKU BROJA TRINAEST

Čuda se ne događaju u suprotnosti s prirodom

Najčitanije iz rubrike