TvObzor
HRT PRIKAZUJE ZEFFIRELLIJEVU MINISERIJU “ISUS IZ NAZARETA”

Međunarodno priznata ekranizirana verzija Isusova života
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Pratimo njegovo rođenje, djetinjstvo, susret s Ivanom Krstiteljem i krštenje, njegova čuda te, naposljetku, raspeće i uskrsnuće

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u četiri nastavka prikazuje seriju “Isus iz Nazareta” (“Jesus of Nazareth”), čiji su scenaristi Anthony Burgess i Suso Cecchi d’Amico, a redatelj slavni Franco Zeffirelli, ujedno i sam jedan od koscenarista. Prvu epizodu spomenute miniserije možete pogledati u ponedjeljak, 25. ožujka, u 21.15 na Drugom programu (HRT-HTV2).



Serija je dojmljiv i senzibilan prikaz života i smrti Isusa Krista (Robert Powell): pratimo njegovo rođenje, djetinjstvo, susret s Ivanom Krstiteljem (Michael York) i njegovo krštenje, njegova čuda te, naposljetku, raspeće i uskrsnuće. Ova epska drama nastajala je četiri godine (1974. - 1977.), a osvojila je priznanje i pohvalu i kritike i vjerskih vođa diljem svijeta zbog svoje senzibilnosti i ekumenskog karaktera. Ovu međunarodno priznatu i nagrađivanu ekraniziranu verziju Isusova života karakterizira uzvišen stil, iskrenost te poštovanje vjerskih učenja i povijesnih izvora.

Za ulogu Isusa Krista, među stotinama kandidata, Franco Zeffirelli odabrao je Roberta Powella, koji u to vrijeme nije bio zvijezda, ali je prema ocjeni redatelja uz talent imao sve karakteristike potrebne za tu zahtjevnu ulogu. Uz Powella, uloge u seriji tumače brojne velike međunarodne zvijezde uključujući Sir Laurencea Oliviera, Anne Bancroft, Anthonyja Quinna, Michaela Yorka, Sir Ralpha Richardsona, Petera Ustinova, Claudiju Cardinale i druge.

“Isus iz Nazareta” sniman je u Tunisu i Maroku, a osvojio je pet nominacija za nagradu BAFTA (1978.) i dvije nominacije za Emmy (1978.). Iste je godine serija osvojila i nagradu talijanske nacionalne udruge filmskih kritičara u tri kategorije (najbolja fotografija, kostimi i scenografija).

Prva epizoda: Nakon što su se Josip i Marija zaručili, Mariji se javio arkanđeo Gabrijel i objavio joj da će roditi Sina Božjeg. Marija i Josip putuju u Betlehem zbog Herodova popisa stanovništva. Isus se rodio ondje.

U miniseriji “Isus iz Nazareta”, koju je za HRT odabrala Martina Rajšek, glume Robert Powell, Anne Bancroft, Ernest Borgnine, Claudia Cardinale, Valentina Cortese, Cyril Cusack, James Farentino, Ian Holm, James Earl Jones, Stacy Keach, Tony Lo Bianco, James Mason, Ian McShane, Sir Laurence Olivier, Donald Pleasence, Christopher Plummer, Anthony Quinn, Fernando Rey, Sir Ralph Richardson, Rod Steiger, Peter Ustinov, Michael York i Olivia Hussey. D. Miklić
Možda ste propustili...

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

OČEKUJE NAS DEVETA EPIZODA SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Ove nedjelje stiže gost iznenađenja

Najčitanije iz rubrike