Osijek
FRANKOPANSKI RADOZNALCI

Od kriptografije preko
katapulta sve do Mjeseca
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Učenici umjesto u redovitoj nastavi sudjeluju u nizu znanstvenih radionica prema svom izboru

Prvi je put u OŠ Frana Krste Frankopana organiziran integrirani znanstveni dan pod nazivom Frankopanski radoznalci, u kojem su sudjelovali svi učenici škole, od prvog do osmog razreda.- Integrirani znanstveni dan održava se u našoj školi u sklopu Tjedna darovitosti. Osmišljen je tako da učenici umjesto u redovitoj nastavi sudjeluju u nizu znanstvenih radionica prema vlastitom izboru. Svaki učenik bira dvije radionice, a svaka traje 70 minuta - rekla nam je profesorica Mirka Lončar, koja je zajedno s kolegicama iz organizacijskog tima osmislila ovaj zanimljiv događaj.

Cilj je popularizacija znanosti proučavanjem aktualnih znanstvenih tema i metoda rada iz prirodoslovnog i društvenog područja. Svi su učitelji osmislili radionicu kojom će učenicima približiti odabranu znanstvenu temu iz svog nastavnog područja, s osnovnim ciljem približavanja znanosti djeci.

- Ostvarili smo suradnju s Muzejom Slavonije, Odjelom za fiziku, Građevinskim i arhitektonskim fakultetom, Centrom za tehničku kulturu, udrugama STEAM Centar i Alumni KeMo, koji su pripremili radionice za darovite učenike te su svojim gostovanjem u našoj školi obogatili program i pridonijeli ostvarenju našeg cilja - dodala je profesorica Lončar.


I doista, učenici su naučili što je kriptografija odnosno dešifriranje, izrađivali su katapult i učili matematiku, sami pravili igračke, provodili pokuse s bojama, napravili vulkan u duginim bojama. Saznali su i tajne elektriciteta, izrađivali rimski mlin, digitalni plakat Mjeseca, straničnike na glagoljici, ali i prirodnu kozmetiku (npr. sapune). Sve su nadgledali Superheroji (učenici 5. razreda), a u školi nije bilo zvona.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike