Ekonomija
POZITIVNI TRENDOVI NA ELEKTRONIČKOM TRŽIŠTU

Na kraju 2023. godine ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu 20 % veća u usporedbi s godinom prije
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Prelazak korisnika s bakrene na svjetlovodnu infrastrukturu utjecao je i na godišnji rast broja svjetlovodnih priključaka, koji je iznosio 34,2 %, a ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu na kraju 2023. bila su gotovo 20 % veća u odnosu prema godini prije, istaknuli su u utorak iz HAKOM-a.

Kako se navodi u priopćenju Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), na tržištu elektroničkih komunikacija u četvrtom su tromjesečju 2023. nastavljeni trendovi iz prethodnih razdoblja. Prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži kontinuirano se smanjuju, a prihodi ostvareni od usluga pristupa internetu rastu, pri čemu su prihodi od pristupa preko pokretne mreže rasli za 11,5 % na godišnjoj razini, a preko nepokretne mreže za šest posto. Istodobno, rastao je i prihod od usluge prijenosa TV programa uz plaćanje naknade, za oko sedam posto.

Na kraju 2023. u nepokretnoj mreži bilo je gotovo 1.114.000 širokopojasnih priključaka, što je oko tri posto više nego 2022. Nastavljena je migracija korisnika na svjetlovodnu infrastrukturu, što utječe na godišnji rast broja svjetlovodnih priključaka za 34,15 % i pad priključaka na bakrenoj infrastrukturi za gotovo pet posto. Udio korisnika s VHCN širokopojasnim priključcima (mreže vrlo velikog kapaciteta) u ukupnom broju internetskih priključaka u nepokretnim mrežama na kraju prosinca 2023. iznosio je 39 posto, što je izravna posljedica porasta ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu od 19,44 posto u odnosu prema protekloj godini, naveli su iz HAKOM-a. Dok telefonske usluge u pokretnoj mreži bilježe rast korisnika i prometa, u nepokretnoj mreži broj korisnika telefonskih usluga niži je 2,21 %, a ukupni odlazni promet manji je 12,7 % nego u istom razdoblju 2022. Na tržištu naplatne televizije u četvrtom tromjesečju 2023. rastao je broj priključaka u odnosu prema istom razdoblju 2022. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 57 posto ukupnog broja korisnika naplatne televizije, izvijestili su iz HAKOM-a. H
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike