TvObzor
RAZGOVOR: STANE I DARKO / THE SIIDS /

Nastojimo spojiti jake strane obaju albuma i veselimo se što dolazi razdoblje za sviranje
Objavljeno 15. ožujka, 2024.
“I I” je prirodni nastavak onoga gdje smo stali s “Brutalistom”. Rezultat toga su stilska raznolikost i aranžmanska sloboda

Kreativni dvojac Darko Terlević i Stanislav Grdaković, poznati kao The Siids, prošlog je mjeseca otkrio svoj najnoviji glazbeni dragulj - album “I I”. Ovo izdanje predstavlja jedinstvenu sintezu njihovog umjetničkog izričaja, potvrđujući njihovu unikatnost, koju nam je riječki sastav predstavio i prvijencem “Brutalist” (2019.). Zajedno s novim albumom, čiji će izlazak obilježiti sutrašnjim (subota) velikim samostalnim koncertom u riječkom Pogonu kulture, The Siids su objavili singl “Grace of Nights”, a više o svemu doznali smo u kraćem razgovoru s Darkom i Stanetom.



Približite nam ukratko proces nastanka novog albuma. Koja je ekipa radila na njemu?



STANE: Sve naše pjesme, pa tako i ove s albuma “I I”, nastale su u Darkovom studiju. Proces ima više oblika, ali uglavnom je baziran na razradi nečega što je trigger za određenu pjesmu. Neke nastaju od gitarskih tema, neke od klavirskih ili je pak neka synth atmosfera ono što nas pokrene. Kada dobijemo baznu atmosferu koja nas dira, počnemo raditi na vokalnim melodijama pjesama i skicama teksta, a onda dolazi do suradnje s našim prijateljem Markom Rogićem aka White on White. S njim dovršavamo sam tekst i pjesma je spremna za aranžiramje, koje ponekad bude brzo, a nekad traje u nedogled. Uglavnom, ono što je kostanta je to da stvari ne izlaze iz studija dok obojica nismo zadovoljni. Nakon što Darko izmiksa materijal, posljednji korak je mastering koji radi Matej Zec u G.I.S. studiju.

Kada je riječ o redoslijedu pjesama, koliko vam je bilo važno da album ima svoj flow?



DARKO: Flow je, naravno, osim kvalitete samih pjesama, jedna od najvažnih stvari na albumu. Neke pjesme znaju i otpasti ako se ne uklapaju u cjelinu ili u priču kakvu smo zamislili. Flow je bitan kao na filmu ili u knjizi. Ritam pjesama i atmosfere od samog početka pa do samog kraja moraju što prirodnije voditi jedna u drugu.

 



Tjelesna privlačnost


Što biste izdvojili kao osnovne razlike između “Brutalista” i “I I”?



STANE: Osnovne razlike između “Brutalista” i “I I” su svakako razdoblje i okolnosti nastajanja pjesama. “Brutalist” je nastao u vrijeme kad smo kretali iz početka, okrenuti isključivo prema sebi i onome što volimo u glazbi, radili smo ga instinktivno i relativno brzo. Pjesme s albuma “I I” nastale su kao emotivni odgovor na nemogućnost sviranja i prave prezentacije “Brutalista” pred ljudima; upravo kada su se zakuhale stvari, sve nas je zatekla korona pandemija. Ono što nismo htjeli na “I I” je da nosi u sebi isključivo emocije iz tog razdoblja pa smo ga zapravo nadograđivali i odlučili mu udahnuti sve dobro što nam je svima tada falilo. “I I” je za nas prirodni nastavak onoga gdje smo stali s “Brutalistom”. Rezultat toga su stilska raznolikost i potpuna aranžmanska sloboda koja je za nas najbolje što možeš i moraš imati ako iskreno radiš i živiš glazbu.

Što kažete na recenzije za “I I”? Koliku važnost inače pridajete mišljenju glazbenih kritičara?



DARKO: Do sada objavljene recenzije uveliko su nadmašile naša očekivanja. Bilo nas je, iskreno, malo i strah da kritičari, ali što je još važnije publika, neće poloviti što smo zamislili na ovom materijalu. Srećom, nije tako, ljudi su očito s puno pozornosti preslušali materijal, nadam se da i mnogi još hoće. Što se tiče pridavanja važnosti kritičarima, lagali bismo kada bismo rekli da nam to nije važno. Naravno da to ne utječe na naš kreativni proces, ali lijepo je, kad je gotovo, dobiti ovakve osvrte na album kakve mi do sada dobivamo.

Predstavite nam svoj aktualni singl “Grace of Nights”.



STANE: Jedan od kritičara, mislim da je u pitanju Bojan Mušćet, napisao je da mu pjesme s “I I” zvuče kao različita poglavlja jedne ljubavne priče, s čime se doista možemo i složiti. “Grace of Nights” onaj je dio koji se odnosi prije svega na tjelesnu privlačnost. Za pjesmu smo već duže vremena znali da treba izaći isto kada i album, ali video je taj koji je morao vizualizirati bit same pjesme, isto tako i cijelog novog albuma. Mislim da su redateljica Kristina Barišić sa svojom sjajnom tehničkom ekipom te glumci Lara Nekić i Toma Medvešek odradili i više nego što smo se mogli nadati.

Live oblik


Što za The Siids znači živa svirka? Koji su vam nastupi ostali u posebnom sjećanju i zašto?



DARKO: Koncerti su nagrada za ono što si radio godinama u studiju, tu pjesme dobivaju svoj finalni oblik. Za live najčešće radimo dorađene aranžmane u koje ubacujemo elemente koji donose još dodatne energije u izvedbu. Sada kad imamo dva albuma, dobili smo luksuz biranja pjesama najboljih za određeni prostor ili tip nastupa. Nastojimo spojiti jake strane obaju albuma i veselimo se što dolazi razdoblje za sviranje. Svakako su lijepi koncerti bili s nizozemskim My Baby, s našim prijateljima Jonathanom te s Borisom Štokom, koji su nam u fazi kada smo počinjali s prvim albumom dali priliku da se predstavimo njihovoj publici. Također, nastup koji nam je ostao u sjećanju po svojoj pozitivnoj energiji bio je za vrijeme otvorenja EPK - Rijeka 2020 u prepunom riječkom klubu Život. Osim toga volimo putovati na svirke s ekipom iz grupe The Black Room.

Kako se osjećate neposredno uoči koncerta u Pogonu kulture? Što ste pripremili za riječku publiku?



STANE: Koncert u Pogonu doista je bitan za nas jer rezimira rad na dva albumima. Naš prvi album “Brutalist” zapravo nikada nije imao pravu promotivnu svirku jer je objavljen nekoliko mjeseci prije korone, zaživio je poslije na svirkama, ali nikad nije dobio zasluženu live produkciju kakvu po nama zaslužuje. Novi album “I I” tek treba dobiti live oblik. Možda najveća novost za nas je usviravanje bubnjara, za kojeg se nadamo da je postao sastavni dio The Siidsa za nadolazeće razdoblje.

Kako ste osmislili promociju albuma? Koji su vam planovi za doglednu budućnost?



STANE: Prvi datum je sutrašnji u Pogonu kulture, nakon toga čekamo potvrdu datuma za samostalni koncert u Zagrebu. Možemo najaviti i nastup s jednim inozemnim bendom početom svibnja te u suradnji s Distune Promotinom, kao i neke inozemne datume za ljeto i jesen.
 
Danijel Miklić
Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike