Regija
APOKALIPSA U BELOM MANASTIRU

Ulice pretvorene u rijeke, a podrumi puni vode
Objavljeno 30. svibnja, 2023.
Najgore je bilo u ulicama na brdu, s kojega su tekle prave muljevite rijeke i punile podrume

Jaka kiša, praćena vjetrom, počela je nešto nakon 13 sati padati u Belom Manastiru i okolici. Bujice vode slijevale su se s obližnje Banske kose i poplavile ulice i podrume obiteljskih kuća. Dio oborinskih voda spustio se na državnu cestu D7 (Osječka ulica), na kojoj je zbog blata i mulja promet bio otežan. Najgore je bilo u gornjem dijelu grada, gdje su viđeni gotovo apokaliptični prizori.



- Živim ovdje 20-ak godina, a za sve to vrijeme pamtim samo jedan sličan, ali blaži događaj. Starosjedioci kažu da su prije postojali kanali koji su sprječavali bujične vode. Sada ih ili nema ili su zaštopani - priča Mandica Juriša, stanarka Karanačke ulice. Slično govori i njezin susjed Tihomir Knežević. On se sjeća bujice od prije 20-ak godina, ali tvrdi da voda nije tekla takvim intenzitetom.

 



- Na kući nemam veće štete, no dvorište je puno blata. O silini bujice dovoljno govori što je odnijela cijelu kapiju i ulazna vrata. Podrum nemam, ali susjedima su puni vode - kaže pokazujući na kuću prekoputa i susjeda kako ubacuje mulj u kolica. Iznenadio ga je huk vode, pa je, dodaje u polušali, za trenutak pomislio da se Dunav izlio i "prešao preko brda". Na teren su izišli pripadnici JPVP-a, DVD-ova Beli Manastir i Branjin Vrh te djelatnici Baranjske čistoće, koji su uklanjali polomljene grane. U Karanačkoj, Slavonskoj i ostalim "gornjim" ulicama mještanima su pomagali pripadnici Civilne zaštite, a s lopatom u ruci zatekli smo i gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba, koji je također odlučio pomoći sumještanima. Slično je bilo i u okomitim ulicama niz koje se voda slijevala i punila podrume odnosno garaže slijevajući se na državnu cestu Osijek - Beli Manastir.
Ivica Getto

Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike