Magazin
TJEDNI OSVRT

Dvije godine osječke “Nove energije”
Objavljeno 27. svibnja, 2023.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izabran je na tu dužnost prije dvije godine. Stoga se zapitajmo je li na polovini svoga mandata ispunio očekivanja Osječana, odnosno je li uspio. Predizborni program glasio mu je “Nova energija”.



Kako je u predizbornom programu najavljivao da “imamo povijesnu priliku dovesti Osijek na prvo mjesto”, čini se da se velik dio toga i ostvaruje. Prilično samozatajan, još je tada poručivao: “Puno je depresivnih redaka ispisano o našem Osijeku posljednjih godina. Ali ovdje ne žive duhovi. Ovdje žive ljudi velikog srca i još većih uspjeha, u kojima se krije nepresušna pokretačka energija ovog grada. Njima smo dužni otvoriti vrata, oni su moja inspiracija i izvor naše energije kojom ćemo pokrenuti grad”, izjavljivao je. Što je najvažnije, medijski ne “iskače iz svake paštete” i ne upleće se u političke skandale. No ne idimo predaleko. Primjerice, odluku kojom se utvrđuje urbano područje Osijek kao područje u kojem će se provoditi ITU mehanizam u razdoblju do 2030. proteklog je tjedna Radiću u Zagrebu uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šime Erlić. U moru pojmova vezanih uz EU fondove, među javnosti poznatijim operativnim programima i fondovima, ITU mehanizam vjerojatno je jedan od manje poznatih modela dodjele nepovratnih sredstava. Radi se o mehanizmu integriranih teritorijalnih ulaganja, a koji za cilj ima ulaganje sredstava u aktivnosti kojima se jača uloga gradova i njihovih funkcionalnih urbanih područja. “Stoga, u partnerstvu s još devet jedinica lokalne samouprave, pripremili smo projekte vrijedne više od 110 milijuna eura”, izvijestio je Radić. Među osječkim je projektima, između ostaloga, rekonstrukcija tržnice, rekonstrukcija Gradskog vrta, uređenje obrambenog prostora Tvrđe izgradnjom podzemne garaže, nabava električnih autobusa, rekao je gradonačelnik. Što u konačnici donosi niz već započetih i navedenih kapitalnih projekata? Podsjećamo da su na području Osijeka u tijeku kapitalni infrastrukturni projekti teški oko 150 milijuna eura financirani najvećim dijelom europskim novcem. “Posebno valja istaknuti da u našem IT parku gradimo i središnju IT zgradu, takozvani IT centar za male i nove IT, što će dodatno ojačati položaj Osijeka na svjetskoj karti IT industrije”, ističe Radić.

E, pa sad, ako se sve skupa ostvari, bit će dovoljno, iako bi se moglo i više, ali valjda mladi gradonačelnik, koji je prošao i francuski program za buduće lidere, zna što radi.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike