Sport
SAMO REMI U SJAJNOJ ATMOSFERI GRADSKOG VRTA

Hrvatski rukometaši se
vratili iz ponora, na kraju
propustili prigodu za pobjedom
Objavljeno 13. ožujka, 2023.

Hrvatska još jednom nije uspjela pobijediti Nizozemsku. Nakon poraza u Eindhovenu, u nedjelju navečer u Gradskom vrtu susret između dviju istih reprezentacija završio je remijem. Slično kao i na Europskom prvenstvu u Mađarskoj prošle godine kada smo svi skupa podcjenjivački gledali na takav ishod.



U Osijeku je Nizozemska ponovno zadala dosta muke našim rukometašima. Posebice u prvom poluvremenu kada su gosti čak imali i šest pogodaka prednosti. Na kraju, Hrvatska je čak došla u prigodu doći do pobjede. Posljednji napad u kojem je odgovornost preuzeo Domagoj Duvnjak obranio je nizozemski vratar Ravensbergen koji je tako postao junakom ovoga dvoboja rukometaša Hrvatske i Nizozemske. Raspoložen je bio u Eindhovenu, a slično kvalitetno izdanje imao je i u Osijeku gdje je dugo domaća publika pozdravljala hrvatske rukometaše koji im se nisu uspjeli "zahvaliti" pobjedom". Ponovno je u Gradskom vrtu bila sjajna atmosfera. Osječka dvorana bila je krcata navijačima od kojih su se neki preselili sa stadiona Gradski vrt gdje se ranije popodne odigrao nogometni susret Osijeka i Hajduka.

Ponovno loš početak


Za promjene u sastavu odlučio se Goran Perkovac, koji je u Osijeku imao domaći debi na izborničkoj klupi. U odnosu na susret u Eindhovenu nije bilo Ilije Brozovića, Davida Mandića i Luke Stepančića. U sastavu su bili "zagrebaši" Nikola Grahovac i lijevo krilo NEXE-a Marin Jelinić. Kako je Stepančić ostao izvan sastava, očito dugačka stanka je na njega ostavila traga, bio je jasan znak da će prigodu tijekom utakmice dobiti mladi desni vanjski mađarske Tatabanye Splićanin "proizvod" Akademije Balić&Metličić Mateo Maraš. Ponovno je početna sedmorka bila sastavljena da se nije posezalo za specijalistom u obrani kada se išlo iz faze napada u obranu. Tako je Šego ponovno krenuo na golu, Štrlek i Šoštari na krilima, Načinović na pivotu, a Klarica, Duvnjak i Šarac na vanjskim pozicijama. U obrani to je bila čstih 6-0. Poveli su Nizozemci preko Kay Smitsa. Izjednačio je Šoštarić što mu je bio prvi pogodak u hrvatskom dresu na domaćem terenu, ali je Smits uzvratio s dva uzastopna pogotka od kojih je onaj drugi bio iz sedmerca za vodstvo Nizozemske 1:3. Prvi znak za uzbunu dogodio se u 11. minuti. Baijens je postigao svoj treći uzastopni pogodak, a hrvatski izbornik Perkovac zatražio je time-out. U igru su ušli Tin Lučin i Jelinić, malo potom Karačić je u organizaciji igre zamijenio Duvnjaka, a na vrata je stao i mladi vratar NEXE-a Dominik Kuzmanović. Kod vodstva Nizozemske 12:7 Hrvatska je ostala s igračem manje. Iskoristili su to gosti i poveli 13:7. Kako je bio isključen Klarica zamijenio ga je na desnom vanjskom Mateo Maraš. I dobro ga je zamijenio. Hrvatska od 9:14 u četiri minute radi seriju od 4-0, Maraš postiže dva pogotka, a sa crte zabijaju Grahovac i Načinović i stižemo na minimalni zaostatak. S takvo razlikom i otišlo se na odmor. Kuzmanović je obranio posljednji nizozemski napad, a Glavaš uz dosta sreće pogodio iz sedmerca za 14:15.

Ravensbergen zaustavio Duvnjakov šut


Drugo poluvrijeme počelo je Šeginom obranom sedmerca Kay Smitsu i novim pogotkom Maraša za izjednačenje - 15:15. Hrvatska je propustila nekoliko prigoda za vodstvo do kojeg su došli u 42. minuti. Prethodno je Kuzmanović obranio šut na crti, a Sirotić mladenački drsko povukao kontru i sam završio napad za vodstvo Hrvatske 20:19. Bilo je to prvo naše vodstvo na utakmici. Nekad legendarni švedski rukometaš a danas izbornik Nizozemske Staffan Olsson zatražio je tada time-out. Uslijedila su dva uzastopna hrvatska isključenja. Prvo je na klupu morao Maraš, a o da potom Lučin pa je Hrvatska četiri minute u komadu igrala s igračem manje. Prethodno se Maraš malo zakačio s najboljim igračem Nizozemske Lucom Steinsom. Zanimljiv je to bio obračun jer je Maraš gotovo 30 centimetara višlji od nizozemskog playmakera. U trenucima igračkog deficita time-out zatražo je Perkovac. Skoro je ispao kontraproduktivan. Baijens i Jansen potom izvana pogađaju za gostujuće vodstvo 23:25. Vraća izbprnik Perkovac Duvnjaka u igru, na lijevom vanjskom u napadu igrao je Lučin, koji je tijekom susreta bio mnogo konkretniji od Josipa Šarca. Duvnjak je pogodio za smanjenje na jedan pogodak zaostatka, a onda je naš kapetan povukao fair-play potez. U trenutku kada su suci pokazali dvije minute isključenja Benghanemu, Đakovčanin je priznao kako nije došlo do udarca u lice. Lučin je izjednačio na 25:25, a ispao je to posljednji pogodak na utakmici. Kuzmanović je obranio vrškom prstiju, a onda se dogodila neminovnost. Benghanem je ipak zakačio po licu Duvnjaka, no ovaj put nije ga se moglo abolirati, jer je do udarca doista došlo. S igračem više Lučin radi prekršaj u napadu. Hrvatska se obranila, a onda Perkovac 15 sekundi do kraja zove time-out. U zadnjem napadu Duvnjakov šut obranio ja Ravensbergen. Bila je to 15. obrana nizozemskog vratara. Lopta je šetala po crti, ali nije prešla s unutarnje strane. Ovim remijem Nizozemci su puno bliži osvajanju prvog mjesta u skupini. Do kraja kvalifikacija Hrvatskoj i Nizozemskoj predstoje dvije utakmice, protiv Belgije i Grčke. Pobijede li i Hrvatska i Nizozemska u oba susreta, Nizozemci će osvojiti prvo mjesto i samim tim dobiti i bolji status u ždrijebu kada se budu izvlačile skupine za Europsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Njemačkoj. K.Lacković
HRVATSKA * 25 (14)

NIZOZEMSKA* 25 (15)

OSIJEK – Gradski vrt. Gledatelja: 3.500. Suci: Arthur Brunner i Morad Salah (Švicarska).

HRVATSKA: Kuzmanović (7+0), Šego (0+1), Duvnjak 2, Šoštarić 1, Šarac, Karačić 2, Sirotić 1, Maraš 5, Načinović 1, Štrlek, Grahovac 2, Lučin 4, Glavaš 4(3), Srna, Klarica 2 i Jelinić 1.

NIZOZEMSKA: Ravensbergen (15+0), Stavast 2, Ten Velde 4(3), Schoenaker, Kooijman, Steins 2, Benghanem 1, Schagen 3, Kooij, Geenen 1, N.G. Versteijnen, J. Smits, A. Versteijnen, K. Smits 4(1), Jansen 2 i Baijens 6.

SEDMERCI: Hrvatska 3(3), Nizozemska 6(4); ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta (Klarica 2, Lučin 2, Sirotić 2, Glavaš 2, Lučin 2), Nizozemska 8 minuta (Benghanem 2+22, Ten Velde 2, Baijens 2).

Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike