TvObzor
U KINA STIGAO GONZOV DUGOMETRAŽNI IGRANI PRVIJENAC “PUNIM PLUĆIMA”

Film o ljubavi i drukčijem pogledu na smrt
Objavljeno 10. ožujka, 2023.

Nagrađivani dugometražni igrani prvijenac redatelja Radislava Jovanova Gonza “Punim plućima” stigao je u domaća kina. Film je realiziran u produkciji Fade Ina i koprodukciji Propeler filma, podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije, a u kina ga distribuira Duplicato. Producentica filma je Sabina Krešić, koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić, a izvršna producentica je Tiha K. Gudac.



Radnja filma prati ponovno okupljanje davno raspale grupe nakon iznenadne smrti starog prijatelja. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, noć karmina postaje za njih noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena.

Redatelj Radislav Jovanov Gonzo jedan je od najnagrađivanijih autora u povijesti nacionalnog filmskog festivala Dani hrvatskog filma, a do sada je režirao više od 350 glazbenih spotova, pedesetak reklamnih spotova, pet dokumentarnih i jedan kratki film, a bio je i direktor fotografije na brojnim igranim dugometražnim i kratkometražnim filmovima te popularnoj televizijskoj seriji “Dnevnik Velikog Perice”.

- Ovaj film govori o ljubavi, ali i nemogućnosti komunikacije među ljudima koji nisu u stanju izbaciti suze kad im umre netko vrlo blizak. Za to im treba vremena jer su stisnuti u vlastitim ljušturama. Naočigled je to generacija ljudi istrošenih emocija, izgubljenih u pokušaju ostvarivanja vlastitih potencijala za koje im okolnosti nikad nisu bile naklonjene. Film istovremeno i slavi smrt kao nešto pozitivno jer je smrt u filmu zapravo produžetak njihova iskonskog prijateljstva, ali i kolektivnog društvenog iscjeljenja - o “Punim plućima” kaže redatelj Gonzo.

Film “Punim plućima” na prošlogodišnjem je Pulskom filmskom festivalu osvojio dvije Zlatne arene - za oblikovanje zvuka i fotografiju, a dobitnik je i nagrade Silver Sparrow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film na filmskom festivalu Diorama u Indiji. Glumac Hrvoje Barišić je za ulogu Miše u “Punim plućima” dobitnik nagrade za najbolju sporednu mušku ulogu na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima.

Radislav Jovanov Gonzo potpisuje i scenarij filma, a ostatak autorske ekipe čine direktor fotografije Stanko Herceg, montažerka Anita Jovanov, animator Svebor Kranjc, skladatelj Coco Mosquito, oblikovatelj zvuka Frano Homen, scenografkinja Petra Poslek, kostimografkinja Tajči Čekada i majstorica maske Silvija Bradica. Glavni glumci su Aleksandra Naumov, Judita Franković Brdar, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat, Hrvoje Barišić, a u filmu se još pojavljuju Dražen Pavalić, Vanda Vujanić, Tvrtko Jurić, Lada Bonacci i Domagoj Ivanković. D.M.
Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, noć karmina postaje noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena

Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

“BEZGREŠNA” JE FILM OD ČIJEG TERORA NEMA BIJEGA

Sydney Sweeney je sestra Cecilia u krvavom hororu

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

Najčitanije iz rubrike