TvObzor
SLIKARICA IZ DARUVARA

Dokumentarni film o Evi Fischer čiji je život obilježio holokaust
Objavljeno 27. siječnja, 2023.

Hrvatska televizija 30. siječnja premijerno prikazuje dokumentarni film o Evi Fischer, autorice Marijane Kranjec.



Eva Fischer, slikarica je rođena u Hrvatskoj, no u rodni se Daruvar za života nije vraćala. Nakon 102 godine to čini njezin sin, otvarajući vrata ateliera svoje majke, ali i njezina umjetničkog svijeta obilježenog traumom stradanja u doba holokausta. Od Daruvara do Rima, od stradanja do svjetske slave sve je stalo u nevjerojatnu životnu priču ove velike umjetnice. Obožavale su je holivudske zvijezde, prijateljevala je s Morriconeom, Chagallom, Dalijem i Picassom, a iako je rođena u Hrvatskoj, našoj je javnosti ostala nepoznata. Eva Fischer, kći je posljednjeg daruvarskog rabina koja je svjetsku slavu stekla u Rimu. Očeva služba obitelj je odvela u Srbiju, a drugi svjetski rat zauvijek je razorio. Oca su ubili nacisti, a Eva, majka i maleni brat preživjet će među ostalim i zahvaljujući Evinu slikarskom umijeću. Eva Fischer za života nikada nije izlagala u Hrvatskoj, a na inicijativu grada Daruvara simbolično se vratila kući izložbom litografija i gravura u galeriji koja danas nosi njezino ime.

Priču o jedinstvenoj autorici, ženi koja je već sredinom prošlog stoljeća u muškom svijetu bila ravnopravna i uvažavana, o žrtvi koja je o stradanju u holokaustu progovorila tek desetljećima kasnije, priču o Evi pričaju njezini najbliži, ali i ljudi čije je živote obogatila i na poseban način usmjerila.

- Do prije godinu dana o Evi Fischer znala sam tek nekoliko općih biografskih podataka. No, sve je promijenio susret s njezinim sinom, Alanom Davidom Baumannom. Kako mi je otvarao vrata njezina svijeta jedna je nevjerojatna priča stizala drugu. Presretna sam i počašćena što smo ih zajedno ispričali našim gledateljima kako bi bolje upoznali ovu iznimnu ženu i umjetnicu - kaže redateljica i scenaristica filma, HRT-ova novinarka Marijana Kranjec.

Uoči televizijske premijere 30. siječnja u 23.10h na HTV1, film “Eva Fischer” imao je svoju kino premijeru upravo u Daruvaru, a dan kasnije organizirana je projekcija za daruvarske srednjoškolce kao središnje događanje uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. T.K.
Možda ste propustili...

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

Najčitanije iz rubrike