TvObzor
BBC-JEVA ŠESTODIJELNA SERIJA OD 28. STUDENOGA NA PRVOM PROGRAMU HTV-A

Svijet zakočen ponosom i zaslijepljen predrasudama
Objavljeno 25. studenog, 2022.

Od ponedjeljka, 28. studenoga, u 21.05 Hrvatska radiotelevizija na Prvom programu (HTV1) počinje emitirati BBC-jevu šestodijelnu televizijsku seriju, istoimenu ekranizaciju najpopularnijeg romana Jane Austen "Ponos i predrasude" ("Pride and Prejudice").



Tema tvoga romana tipična je za cjelokupni opus Jane Austen. Skromni roditelji Bennet imaju pet odraslih neudanih kćeri. Kad u njihovo mjesto dođe imućni neženja Bingley, to odmah budi maštu gospođe Bennet jer drži da bi se on mogao oženiti jednom od njezinih kćeri. Zanimljiviji od Bingleya njegov je prijatelj Darcy, koji dolazi s njim. Pred nama se nižu likovi skromnih kćeri i njihovih prijateljica te prekrasni prostori palača visokog britanskog društva 19. stoljeća.

S pomoću vještog zapleta i duhovitog prikaza iz pera Jane Austen te savršene ekranizacije BBC-jevih majstora, gledatelji upoznaju svijet zakočen ponosom i zaslijepljen predrasudama, svijet u kojem se mlade djevojke najlakše zaljubljuju u blistavu uniformu, svijet u kojem je prirodno da svaki samac treba ženu.

U prvom nastavku: Dolazak naočitog i otmjenog neženje, g. Bingleya izazove zanimanje i uzbuđenje u obitelji Bennet. Na svečanom balu Jane, najstarija Bennetova kći, privuče Bingleyevu pozornost. Jane odmah očara njegov šarm i karizma, a njegov se prijatelj, g. Darcy doima pompoznim i arogantnim. Kad Bingley predloži da Darcy zapleše s Lizzie, Janeinom sestrom, Darcy je uvrijedi govoreći da je podnošljiva, no nedovoljno lijepa da ga dovede u napast.

Na zabavi kod Sir Williama Lucasa Darcyja i dalje zaokuplja Lizziena razigranost i domišljatost. Kad ona odbije plesati s njime, postane još očaraniji njome. Za to vrijeme njezina mlađa sestra Lydia koketira sa svakim u vojničkoj odori. Kad Jane ode u Netherfield na večeru sa sestrama Bingley, svlada je groznica i mora danima ostati u postelji. Lizzie preuzme na sebe brigu o bolesnoj sestri. No zabrinuta je zbog Darcyjeve nazočnosti jer iskreno vjeruje da je on ne simpatizira.

U seriji "Ponos i predrasude" iz 1995. glume Colin Firth (g. Fitzwilliam Darcy), Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet), Alison Steadman (gđa Bennet), Polly Maberly (Catherine ‘‘Kitty‘‘ Bennet), David Bamber (g. William Collins), Emilia Fox (Georgiana Darcy), Susannah Harker (Jane Bennet), Crispin Bonham-Carter (g. Charles Bingley), Anna Chancelor (gđica Caroline Bingley), Lucy Briers (Mary Bennet), Lucy Robinson (gđa Hurst)... Scenarij potpisuje Andrew Davies, a režiju Simon Langton. D. Miklić
Najčitanije iz rubrike