Kultura
U OSJEČKOM ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Nastupit će Golden Strings Orchestra
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
U srijedu, 25. svibnja 2022., u 19.30 u Arheološkom muzeju u Osijeku Golden Strings Orchestar održat će svoj prvi cjelovečernji koncert u našem gradu, pod nazivom "Tamburo miljenice". Tim se koncertom mladi virtuozi na tamburama žele predstaviti osječkoj publici, ali i dodatno promovirati tamburu i tamburaški orkestar kao vrijedan glazbeni i umjetnički izričaj. Programski će se na koncertu čuti glazba pisana isključivo za tambure, i to u različitim razdobljima, od Julija Njikoša, Emila Cossetta, Bože Potočnika do mlađih skladatelja poput Vice Zirduma, Bojana Pogrmilovića, Domagoja Vukadina, Daniela Koprija i Igora Bobića. Gosti koncerta Golden Strings Orchestra bit će članovi HKUD-a "Osijek 1862.".

Golden Strings Orchestra tamburaški je orkestar koji je počeo djelovati u studenome 2017. Ansambl trenutno ima 16 članova, vrhunskih instrumentalista na tamburi. Program ansambla temelji se na klasičnoj tamburaškoj literaturi, kao i na brojnim transkripcijama i obradama kompozicija različitih autora svih stilskih razdoblja, čime se želi predstaviti umjetnička tamburaška literatura, ali i klasična umjetnička literatura na tamburi. Ansambl karakterizira posebna zvukovna boja, koja se ostvaruje preciznim muziciranjem i posebnim umjetničkim pristupom u stvaranju vlastitoga umjetničkog izričaja. Ansambl je do sada sudjelovao na nekoliko međunarodnih natjecanja, na kojima je osvojio visoke i prestižne nagrade.

Na natjecanju u Španjolskoj "Fiestalonia Milenio World Art Games" orkestar je osvojio zlatnu plaketu, a na Međunarodnom folklornom natjecanju u Bugarskoj Grandprix jer je ocijenjen s najviše bodova. Tijekom kratkoga djelovanja ansambl je održao mnogo koncerata, a valja istaknuti koncert u Samoboru, Novom Sadu, Subotici, Đakovu, Valpovu, Osijeku, Orahovici, Novskoj, Vukovaru i Županji. Voditelj ansambla je mag. mus. Marko Sesar, umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike