Zdravlje
EHINACEJA

Najpoznatija biljka koja čuva od virusa i osnažuje
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
Pripravci od ehinaceje koriste se za liječenje bolesti dišnih organa i puteva

Ehinaceja je danas najpoznatija biljka antibiotskog i antivirusnog djelovanja te se rabi za jačanje imunosnog sustava kao jedan od djelotvornijih imunostimulansa. Sve vrste ehinaceje posjeduju fenole, tvari s jakim antioksidativnim svojstvima, koji štite biljke od zaraze i oštećenja, a imaju zdravo djelovanje i na ljudski organizam.



Ehinacein, spoj svojstven samo ehinaceji, sprječava prodiranje mikroba u zdrave stanice tako da virusi i bakterije ne mogu uspostaviti uporište u organizmu. Sjevernoamerički Indijanci tradicionalno rabe cijelu biljku s korijenom za liječenje raznih bolesti, i to naročito raznih rana, ozljeda, infekcija i upalnih stanja organizma. Rabi se općenito za jačanje oslabljenog imuniteta kod raznih bolesti, infekcije dišnih puteva i organa (kod prehlade, gripe, upale sluznice grla i nosa ehinaceja je naročito djelotvorna kod pojava prvih simptoma bolesti), bolesti dišnih puteva i organa (bronhitis, kronični bronhitis, kronični kašalj, katar, mukozne sluzi, emfizem), bolesti krvi (stimulira porast bijelih krvnih zrnca), alergija na pelud, kod udaraca, modrica, nagnječenja mišića i tkiva, raznih rana, bolesti limfe, protiv Chohnove bolesti.



Ehinaceja se pokazala vrlo djelotvorna i kod gljivičnih infekcija (kandide), ženskih bolesti (infekcija vagine, maternice, itd.), infekcija prostate, umora i iscrpljenosti organizma, stresa i stresnih situacija te za jačanje općenito psihofizičke kondicije kod pojačanog intelektualnog i fizičkog naprezanja, kod poremećaja izlučivanja interferona u organizmu, kod bolesti kože (kod psorijaze, opeklina, ozeblina, ekcema i akni). Ublažava nadutost crijeva, infekcije bubrega, mjehura i mokraćnih puteva, stimulira razvoj imunoloških T-stanica koje uništavaju karcinomne stanice te za ublažavanje tijeka bolesti i kemoterapijskog liječenja, kod zaraznih bolesti, upala uha, zubobolje (svjež korijen stavljamo na bolestan zub) i nesanice.



Fiziologija djelovanja sastojaka ehinaceje odnosi se na jačanje hijaluronske kiseline koja je sastavni dio tkiva te sprječava razvoj patogenih bakterija stafilokoka i streptokoka, što u konačnici dovodi do prestanka širenja infekcije i regeneracije oštećenog tkiva. Ehinaceja se koristi u raznim gotovim pripravcima, u obliku tableta, kompresa, tinkture, masti, kreme, sirupa, a možemo ju uzimati i kao čaj. Laboratorijska istraživanja potvrđuju veliku ljekovitost ehinacije u liječenju abnormalnog rasta stanica, novotvorina-tumora, leukemije, ali se ne preporučuje kod autoimunih bolesti.



U SAD-u raste devet vrsta ehinaceje, od kojih se u medicinske svrhe koriste Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida. Nalazimo ju na bogatoj prerijskoj zemlji ili pjeskovitu tlu, a biljka raste u visinu do jednog metra.



Cvjeta od srpnja do listopada, a boja cvijeta je ružičasta. Svaki dio biljke (korijen, stabljika, lišće i cvijet) može se iskoristiti u ljekovite svrhe. Pripravci od ehinaceje koriste se za liječenje: bolesti dišnih organa i puteva, bolesti urinarno-mokraćnog sustava, bolesti kože, bolesti uha, bolesti imunosnog sustava, gripe, infekcije, karcinoma, prehlade, raznih upala, raznih rana, slabog imuniteta, tumora, uboda insekata, pauka, umora, zubobolje, kao i za regeneraciju stanica - čišćenje krvi i organizma. Tinktura od korijena ehinaceje vrlo je popularna u liječenju raznih infekcija i upalnih stanja, kožnih bolesti te za detoksikaciju cijelog organizma. Znanstvenim je istraživanjem potvrđeno da ehinaceja smanjuje rizik od prehlade za gotovo 60 posto, a ako se uzima kod već postojeće prehlade, skraćuje trajanje bolesti za prosječno 25 posto. Terapija ehinacejom treba biti intenzivna i kratka. Ne smije se uzimati duže od osam tjedana, a najbolji se terapijski učinak ostvaruje primjenom od jednog do dva tjedna u visokim dnevnim dozama. Najdjelotvornija je ako se uzima preventivno.



Jasminka Knežević
Echinaceja
za jačanje imuniteta, protiv gripe i prehlade

Najbolji se terapijski učinak ostvaruje primjenom od jednog do dva tjedna u visokim dnevnim dozama

Nadzemni dio najučinkovitiji
Ispitivanja su pokazala da biljka potiče proizvodnju leukocita u koštanoj srži, pa bi mogla pomoći osobama koje su na kemoterapiji te onima koje imaju smanjen broj bijelih krvnih zrnaca. Nadzemni dio biljke Echinacea purpurea je najučinkovitiji. Prilikom odabira preparata na bazi echinaceje, potrebno je obratiti pozornost na sastav, odnosno na vrstu echinaceje koja se nalazi u proizvodu.

Lako se uzgaja u vrtu
Ehinaceju lako možete uzgajati i u vrtu. Postavite biljku na sunčano mjesto, najbolje u ilovaču ili u neku drugu dobro dreniranu zemlju. Dodajte kompost ili treset, ali ehinaceja će se lako prilagođava svim tipovima zemlje. Neka prostor između biljaka bude od 40 do 50 cm. Odgovara im suha zemlja pa svakako vodite računa da nikada nema previše vlage. Listovi su duguljasti, prekriveni sitnim dlačicama.

Čaj od listova ili korijena
Kombinacija echinaceje, propolisa i vitamina C pokazala se djelotvorna u smanjenju obolijevanja gornjih dišnih putova. Čaj od ehinaceje pripremite od jušne žlice usitnjenog korijena ili listova koje prelijete s 2 dl vruće vode. Čaj poklopite i ostavite da odstoji sat vremena ako koristite čaj od korijena ili 15 minuta ako je čaj od listova. Pijemo do četiri šalice na dan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike