Regija
ZAJEDNICA "SUSRET" ISPRAZNILA JU JE 2012.

Ne odustaju od komune Paučje, moguć i smještaj ovisnika 50+
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Od opcije da se u Paučje smjeste ovisnice s djecom odustalo se
PAUČJE - Dok Terapijska zajednica udruge Ne-ovisnost u Vrbici trenutačno ima 30 ovisnika, komuna Zajednice Susret u Paučju posljednjeg je korisnika imala 2012.

Bivša je to seoska škola koju je Županija ustupila OŠ u Levanjskoj Varoši, a ona Susretu, čijem je Domu za ovisnike ravnateljica Bernardica Juretić, koja je tu zajednicu osnovala još 1992. Susret ne odustaje od Paučja.

- Pokušavamo zaokružiti priču, prijeko je potrebno otvoriti komunu za žene s djecom, no Paučje nije za to jer bi to zahtijevalo velike prilagodbe, liječnika, ginekologa, pedijatra. No u planu imamo otvaranje zajednice za starije ovisnike, 50+, jer se pokazalo da ta dob nema kamo. Uglavnom, sve su opcije u razmatranju, tek trebamo odlučiti - kaže Miroslava Rožanković, predsjednica Humanitarne organizacije Zajednica Susret. Okružen zemljom za ratarenje i povrtlarenje te prekrasnom prirodom, objekt je funkcionirao na principu samoodrživosti – korisnici su za svoje i potrebe Zajednice sami proizvodili meso, voće, povrće. S padom broja korisnika Susret ga je zatvorio, kao i komunu na Čiovu.

– Otvorili smo stambenu zajednicu (SZ) u Kaštel-Novom. Aktivna je naša komuna u Ivanovcu kraj Okučana i Cisti Velikoj te stambena zajednica u Kaštel-Novom - kaže Rožanković.

Gotovo 10-godišnja zatvorenost kuće Paučje na svoj način govori o trenutku zajednica uopće; novo vrijeme donijelo je i nove trendove, ali i zamke u toj problematici. Broj ovisnika u komunama je pao, a prije je Susret imao duge liste čekanja za ulazak u dvogodišnji program Čovjek. Jer kapacitet joj je 102 ovisnika, a u njezinoj mreži komuna sada ih je 56. U međuvremenu su se intenzivirali i novi oblici ovisnosti, poput kocke/klađenja, a alkohol je i dalje vrlo velik problem. I za to Susret ima programe.

- Broj ovisnika u komunama je pao jer se promijenila i njihova struktura, dostupna su sredstva koja ih dovode u psihijatrijska stanja, mahom su danas psihijatrijski slučajevi. Nema više danas “pravih” heroinskih ovisnika, daju im se dualne dijagnoze, stvarajući “neupotrebljive” ljude, lako dostupna zamjenska terapija velik je problem, psihijatri im to prebrzo i prelako omoguće, a u programu Zajednice strukturirani je program i moraš se baviti sobom, izvan svog poznatog okruženja, obitelji, pravljenja ustupaka jer si nečije dijete itd. Nadalje, vrijeme je i velike dostupnosti svega od sintetskih droga, što je razarajuće - kaže Rožanković.

Vrijeme je i otežanih financijskih mogućnosti za zajednice; Susret po korisniku prima glavarinu od 4500 kuna po izdanom rješenju centra za socijalnu skrb nakon ulasku u Zajednicu.



- Njome treba namiriti troškove prehrane ovisnika i njegove druge potrebe, zaposlene itd., pa se dopunjujemo projektima - kaže Rožanković i dodaje kako je razmatrana i mogućnost zajedničke prijave Susreta i varoške Općine na projekt da se Paučje opet osposobi, no i za smještaj ovisnika 50+ potreban ih je određeni broj.


Suzana Župan
Projekt vrijedan 3,02 milijuna kuna
Dom za ovisnike Zajednica Susret u partnerstvu s Humanitarnom organizacijom Zajednica Susret dobio je europski projekt Povećanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga za ovisnike, vrijedan 3,02 milijuna kuna. Financira ga 100-postotno EU iz Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Provodit će se u sljedeće dvije godine (početak 1. srpnja 2021.). Cilj je pružiti izvaninstitucijske socijalne usluge psihosocijalne podrške, savjetovanja i pomaganja te organiziranog stanovanja za pet osoba s problemom ovisnosti, 50 osoba s problemima ovisnosti dobit će izvaninstitucijsku uslugu pomaganja, savjetovanja i psihosocijalne podrške, ojačat će se kapaciteti i znanja 15 stručnjaka koji rade s ovisnicima u svrhu unaprjeđivanja kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga te osvijestiti javnost o važnosti pružanja socijalnih usluga u zajednici. Aktivnosti ovog projekta bit će u centrima u Zagrebu i Splitu. Projektom će se osigurati premještaj korisnika iz Doma za ovisnike Susreta u stambenu zajednicu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike