Kultura
NAPISALO JU JE TRIDESETAK AUTORA, A TEMA SU RAT I AGRESIJA NA GRAD

Predstavljena knjiga "Herojski Vukovar"
Objavljeno 25. studenog, 2021.
U Hrvatskome domu u Vukovaru predstavljena je prva od dviju knjiga znanstveno-izdavačkog projekta: "Herojski Vukovar: povijest grada i život Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. - 2021.)" na kojoj je radilo više od 30 autora. Nositelj projekta je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA iz Zagreba, a glavni partner Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata te još 14 ustanova i tvrtki iz Vukovara. Glavni urednik Ante Bičanić rekao je da je na knjizi radilo 30-ak autora koji su se u prvoj knjizi fokusirali na teme vezane uz pripreme za rat i samu agresiju na Vukovar, a u drugoj knjizi, koja je u pripremi, bit će riječi o vremenu okupacije, mirne reintegracije, povratka prognanika i obnove te o današnjem razvoju.

- Radili smo na knjizi godinu i nešto dana, a cilj nam je bio pokazati sudbinu Vukovara u ovih 30 godina. Ovo je opsežan znanstveno-istraživački projekt koji je okupio više od 30 autora. Posebno nam je stalo da knjiga dođe do osnovnih škola i naših učenika kako bi iz knjige dobili važne činjenice - rekao je Bičanić i dodao da je knjiga pisana razumljivim i jasnim jezikom. Knjiga je prepuna izvrsnih fotografija, preslika zemljovida i dokumenata, od kojih su neki prvi put objavljeni.

Prema riječima jednog od autora, Dražena Živića, iako o Vukovaru 1991. postoji brojna literatura, ovo je prvi put da se temi vezanoj za taj grad prilazi na sveobuhvatan način, od povijesti Vukovara i prošlosti do ratnoga i poslijeratnog te aktualnog razdoblja. H
Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike