Kultura
FESTIVAL OD 21. DO 26. RUJNA U OSIJEKU

ARTOMANIA je kao putokaz prema osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Artomania je projekt inovativne kulturne prakse kojim se široj javnosti predstavlja bogata i raznovrsna umjetnička produkcija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u javnim prostorima grada, prostorima koji uobičajeno nisu namijenjeni predstavljanju umjetničkih djela. Umjetnička djela obuhvaćat će glazbenu, izvedbenu te likovnu umjetnost od klasičnih do formi nastalih u okviru istraživanja fotografije, novih medija i vizualnih komunikacija te filma i videa, kao i ostvarenja iz područja primijenjenih umjetnosti. Festival Artomania održat će se od 21. do 26. rujna na različitim lokacijama u Osijeku koje su uvijek bile dio naše kulture. Postoje razni spomenici u Osijeku koji obilježavaju tu ideju i podignuti su upravo njoj u spomen; Kužni pil na Trgu Svetog Trojstva, spomen-obilježje hrvatskim braniteljima na Trgu slobode, Spomenik palom domobranu i drugi. To su samo neke od lokacija na kojima će se odvijati bogat festivalski program.

Festival započinje pretprogramom koji će trajati 21. i 22. rujna, tijekom kojeg svi zainteresirani mogu sudjelovati na dvije kreativne radionice. Službeni program festivala možete posjetiti od četvrtka, 23. rujna. Festival Artomania osmišljen je kao putokaz prema Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, koja je svojevrsna utopijska zajednica u osječkom kampusu, gdje se obrazuju i odgajaju upravo umjetnici koji stvaraju umjetnost i kulturu s novom, svježom vizijom realnosti.

Ulaz na sve programe je besplatan, do popunjenja mjesta u skladu s epidemiološkim mjerama. Detaljan program festivala bit će dostupan na Facebook događaju festivala. T.K.
CARMINA BURANA
Festival Artomania otvorit će izvedba "Carmina Burana" Carla Orffa - 23. rujna u 20 sati u dvorištu Stare pekare. Ovo je rezultat prekogranične suradnje Akademije u Osijeku, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta u Pečuhu, Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti. Osječka izvedba dio je projekta "CHOIR" sufinanciranog u sklopu Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. U izvedbi sudjeluju Pjevački zbor Akademije u Osijeku (zborovođa: dr. Antoaneta Radočaj-Jerković), Pjevački zbor Sveučilišta u Pečuhu (zborovođa dr. Tamas Lakner), solisti Anja Papa, Stevan Karanac i Szabolcs Bognár te pijanisti Szabolcs Balásy i Krisztián Horváth i udaraljkaški ansambl Panonske filharmonije. Dirigent je prof. dr. Tamás Lakner, dobitnik prestižne mađarske nagrade Liszt.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike