Zdravlje
KOPRIVA NEZAMJENJIVA ZA NJEGU KOSE

Jača kosu i daje joj sjaj
Objavljeno 20. rujna, 2021.

Koprivu sasvim zasluženo ubrajamo u jednu od korisnijih i popularnijih ljekovitih biljaka. Uporaba koprive vrlo je raznolika – koristi se sok, lišće, izdanci, korijen i sjemenke. U farmaceutskoj industriji koristi se uglavnom lišće. Kopriva svoju ljekovitost duguje svom sastavu. Lišće koprive sadrži gomilu vitamina: K, B1, B2, C, karotenoide i mnoge druge, a također i alkaloide, flavonoide, klorofil, pantotensku i mravlju kiselinu, mineralne soli željeza, bora, titana, nikla, bakra i mangana. Zahvaljujući takvom sastavu, tinktura koprive poboljšava zgrušavanje krvi, potiče povećanje hemoglobina i količine eritrocita te pridonosi generalnom stanju krvožilnog sustava organizma. Zbog obilja klorofila kopriva ima stimulirajući i tonizirajući učinak na strukturu stanica.



Pri oralnoj uporabi kopriva ubrzava izmjenu tvari te snižava razinu šećera u krvi. Pri vanjskoj uporabi, klorofil stimulira epitelizaciju, što čini koprivu korisnom kod liječenja rana, ekcema, opeklina i ozeblina. Fitoncidi koprivi daju dezinfekcijski i deodorirajući učinak. Zbog velike količine fitoncida, u drevna su vremena u lišće koprive umatali meso i ribu kako bi ih što duže održali svježima. Ljekovita svojstva koprive protežu se i na detoksifikacijski i antioksidativni učinak koji pomaže kod nekih alergija, osobito onih koje se manifestiraju na dišnim putevima. Kopriva sadrži i glutamin, esencijalnu aminokiselinu koja ima blagotvorni učinak na rad mozga.

U njezi kose kopriva je nezamjenjiva – sprječava perut, umiruje svrbež, usporava pojavu sijedih, jača kosu i daje joj zdrav sjaj, no vjerojatno je najpoznatija kao sredstvo protiv ispadanja kose – vanjskom uporabom, ali i oralnom primjenom. Omiljeni je sastojak šampona, regeneratora i kura za kosu, a čaj od koprive može se koristiti i za ispiranje kose i kao napitak kojim se kosa jača iznutra. Ponekad zaboravimo da naše zdravstvene probleme možemo riješiti na prirodan način. Sama priroda nam je dala puno opcija za zdravlje i na nama je samo da se informiramo. Za koprivu kažu da je jedna od najkorisnijih biljaka, kada bi ljudi znali koliko dobrog pruža, sadili bi samo koprivu. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike