Kultura
54. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Dječje kazalište Branka Mihaljevića danas otvara PIF s “Pliva patka...”
Objavljeno 17. rujna, 2021.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića ipak otvara 54. PIF! Iako je za ovogodišnje otvorenje bila predviđena predstava "Ljepotica i zvijer", nastala u koprodukciji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca, zbog nepredviđenih okolnosti na svečanom otvorenju PIF-a nastupit ćemo s predstavom "Pliva patka preko Drave". Predstava je, podsjećamo, na ovogodišnjem, 28. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini te najbolju predstavu prema ocjeni Dječjeg prosudbenog odbora, a na prošlogodišnjem PIF-u naš Gordan Marijanović osvojio je nagradu za "zavodljivu izvedbenu zaigranost". Ova će nagrađivana predstava ponovno razveseliti gledatelje u Zagrebu na svečanom otvorenju međunarodnog lutkarskog festivala u petak, 17. rujna s početkom u 20 sati u Kulturnom centru Travno.

 

Predstava koja poziva na igru sastavljena je od igara, brojalica, zgoda i nezgoda koje kroz generacije tvore kulturno okruženje djece u Hrvatskoj. U predstavi su "zvijezde" odbačene igračke s tavana, iz podruma koje na sceni u život vraćaju naši vješti lutkari Đorđe Dukić, Gordan Marijanović i Srđan Kovačević. "Pliva patka preko Drave" u režiji i dramaturgiji Jelene Sitar Cvetko nastala je prema motivima dječjih pjesmica i brojalica, likovno i glazbeno oblikovanje potpisuje Igor Cvetko, a oblikovanje rasvjete Igor Elek. 54. PIF održava se od 17. do 23. rujna, a uz hrvatska kazališta publici će predstaviti i lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije te izložba iz Rumunjske.

 

 

Tijekom sedam festivalskih dana bit će održano 20 predstava, šest radionica, dvije izložbe, predstavljanje knjige, četiri filma, a bit će organizirana i povorka. PIF se održava na nekoliko lokacija: u Kulturnom centru Travno, Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, Kulturno-informativnom centru, Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom plesnom centru, Zagrebačkom kazalištu lutaka i Galeriji Forum. T.K.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJEG FILMA

Završen 10. KIKI festival

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKLJUČENO PREMIJERNO IZDANJE PUNKT-A U OSIJEKU

Lujanović: Iznimnu ulogu odradili su upravo studenti

2

IZVOĐAČ PROJEKTA JE UDRUGA ZA SAMOZASTUPANJE

Brošure o Zagorki i Tesli za osobe s intelektualnim poteškoćama

3

27. DANI MILKA KELEMENA

Crnković i Konforta oduševili publiku svojom vještinom