Regija
ZAVRŠILA DEVETA BELIŠĆANSKA ZLATNA JESEN

Na reviji pokazano 35 narodnih nošnji
Objavljeno 13. rujna, 2021.
BELIŠĆE



Ženska nošnja iz Donjih Andrijevaca koju je nosila članica HKUD-a "Osijek 1862" i muška nošnja KUD-a "Slavko Janković" Rokovci – Andrijaševci ocijenjene su najljepšim, najoriginalnijim i najbolje opisanim na Reviji narodnih nošnji, kojom je u nedjelju završena 9. Belišćanska zlatna jesen, trodnevna manifestacija u organizaciji Grada Belišća, Turističke zajednice, Centra za kulturu "Sigmund Romberg" i Muzeja Belišće.

Od predstavljenih 35 narodnih ženskih i muških ruha druga je nagrada pripala ženskoj nošnji KUD-a "Gorjanac" Gorjani i muškoj iz KUD-a "Sloga" Satnica Đakovačka, a treće je mjesto osvojila ženska nošnja KUD-a "Družina" Pag i muška KUD-a "Branimir" Benkovac. Uz njih, na istoj su večeri za najekspresivniji nastup nagrađeni folkloraši iz Duboševice, najljepše rekonstruirane nošnje imali su čuvari tradicije iz Svetog Ivana Zeline, a najbolji poetski poziv u zavičaj uputili su predstavnici Čačinaca. Valpovčani su najbolje prikazali etnoraznolikost Valpovštine, a Valentin Gardilo iz KUD-a "A. E. Miroljub" Veliškovci, Gat i Tiborjanci otpjevao je najbolji personalizirani bećarac.

I miris čobanca obilježio je Zlatnu jesen, a u kuhanju toga specijaliteta okušali su se i kuhari iz Biograda na Moru, Svetog Ivana Zeline, Benkovca, Donjeg Miholjca i Valpova. Najvećim majstorom kotlića u Hrvatskoj kada je o čobancu riječ, proglašen je Nikola Barišić, drugo je mjesto osvojio Damir Đakovac, a treće Zoran Toprek. L. Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike