TvObzor
HRT: KOLAŽI O LAŽI

Šest epizoda nove domaće dokumentarne serije
Objavljeno 23. srpnja, 2021.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 25. srpnja, na Prvom programu (HRT-HTV 1) u terminu od 14 sati počinje s premijernim prikazivanjem domaće dokumentarne serije “Kolaži o laži”.Većina ljudi misli da rijetko laže, ali statistika ne laže - prosječni građanin tijekom jednog sata prosječno izgovori pet puta neistinu. Dnevno nam se laže čak dvjestotinjak puta, što znači da svakih pet minuta u danu čujemo jednu neistinu. Svi lažemo, a oni koji tvrde suprotno, mogli bi biti najveći lažljivci! Međutim, što se dogodi kad se laž usavrši? Kad s privatne međuljudske, lokalne razine, prijeđe na onu globalnu. Kad laž, ohrabrena medijskim i tehnološkim razvojem i promjenama, uđe u sve pore naše svakodnevice?

Dok smo se mnogobrojnim knjigama i serijama pokušavali usavršiti u prepoznavanju tuđe laži u pokretima, gestama i mimici lica, laž je dobila novi dom. Ukorijenila se snažnije nego ikad u medijskom i tehnološkom okruženju u kojemu živimo, nabacila novu masku, dobila stotinu oblika i postala apsolutno neuhvatljiva.

Pitanje koje već obilježava sadašnjost medija, a postat će ključno u budućnosti, jest kako razlikovati falsifikat od originala, kako razlikovati LAŽ od ISTINE, kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti.

Dokumentarna serija “Kolaži o laži” suočava nas upravo s tim pitanjem. Kroz šest epizoda: 1. Lažne vijesti, 2. Lažne snimke, 3. Dokumentarni film, 4. Oglašavanje, 5. Teorije zavjere i 6. Virtualni identiteti, serija se bavi širokom temom medijskih i tehnoloških laži. Kroz epizode demonstriramo mogućnosti suvremenih medija i tehnologije, a vidjet ćemo i eksperiment proveden u stvarnom svijetu.

U prvoj epizodi HRT-ova novinarka Maja Sever i satiričar Borna Sor imaju zadatak istražiti tko stoji iza širenja lažnih vijesti o globalnoj pandemiji koronavirusa na primjeru “Festivala slobode”, manifestacije održane u rujnu 2020. godine, koja je nastojala usmjeriti šire mase na otpor prema poštovanju mjera nacionalnog stožera.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

SERIJA ODUDARA OD TIPIČNIH ŠPIJUNSKIH TRILERA

Ubijanje Eve

THE FELICE BROTHERS: FROM DREAMS TO DUST (YEP ROC)

Snovi prekriveni prašinom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana