Novosti
SUDAČKA AFERA I DALJE POTRESA OSIJEK I DRŽAVU

Sudac Kvesić nije razriješen,
hoće li Tadić za oprosnicu
reći sve što zna?
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
Osobe kojima je određen istražni zatvor imaju rok od tri dana za žalbu na rješenje, pojašnjava Zvonko Vrban

Nakon što je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio istražni zatvor osječkim sucima Anti Kvesiću i Zvonku Vekiću te poduzetniku Dragi Tadiću, očekuje se da bi Kvesić uskoro mogao izići iz pritvora. Kada, i pod kojim uvjetima, pojasnio nam je Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda Osijek.



- Prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću, sudac može biti udaljen s dužnosti, između ostaloga, i ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, ili dok se nalazi u pritvoru. Međutim, sudac može biti udaljen od sudačke dužnosti tek kada je postalo pravomoćno rješenje o provođenju istrage ili rješenje o određivanju istražnog zatvora - kazao je sudac Zvonko Vrban. No, tada, pak, ostaje nejasno zašto su suci Krušlin i Vekić suspendirani odmah, nakon optužbi Zdravka Mamića, dok je Kvesić nastavio raditi sve do uhićenja.

Po novu nagodbu?


U svakom slučaju, osobe kojima je određen istražni zatvor imaju rok od tri dana za žalbu na rješenje o istražnom zatvoru, tako da bi se o udaljenju sa sudačke dužnosti moglo odlučiti tek u sljedeću srijedu, odnosno kada rješenje o pritvoru postane pravomoćno. Osim što imaju pravo žalbe na rješenje o istražnom zatvoru, osumnjičeni imaju rok od osam dana za podnošenje žalbe na rješenje o pokretanju istrage. Sucu Kvesiću istražni zatvor određen je zbog opasnosti od ponavljanja djela, što znači da kada ga se udalji sa sudačke dužnosti nema navedene opasnosti, pa bi eventualno mogao izići na slobodu i on.

S obzirom na to da je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio prijedlog Uskoka za određivanje istražnog zatvora sucu Darku Krušlinu, kao i braći Zdravku i Zoranu Mamić, na tu odluku Uskok je već najavio žalbu.

Podsjetimo, suci Darko Krušlin i Zvonko Vekić udaljeni su sa sudačke dužnosti kada je Zdravko Mamić javno objavio fotografije koje su navodni dokaz da su se osječki suci družili s njim. Protiv navedenih sudaca pokrenut je i stegovni postupak, no prekinut je jer po zakonu moraju sudjelovati u postupku, a očito je da to sada ne mogu. Sudac Kvesić također je od početka na meti izjava i objava Zdravka Mamića, no njega nije bilo ni na jednoj fotografiji što je plasirano kao razlog zašto nije suspendiran, no, sa Mamićem na fotografijama koje je ovaj objavio nije bilo ni Krušlina (publicirana je samo ona na kojoj se nalazi sa zaposlenikom kluba, nekadašnjim sportskim novinarom Adom Kožulom), pa kriteriji suspendiranja ostaju prilično nejasni.

Što se tiče osječkog poduzetnika Drage Tadića, u javnosti se pojavila informacija da će se nagoditi s Uskokom, ispričati sve što zna o slučaju osječkih sudaca te tražiti oprosnicu, odnosno oslobođenje od kazne. Na pitanje koje smo uputili njegovom odvjetniku Rafaelu Krešiću je li to istina, odgovorio nam je da ne može potvrditi tu informaciju. Ako je informacija ipak točna, to ne bi bilo prvi put da se osječki poduzetnik nagodio s tužiteljstvom. Naime, oprosnicu je već dobio u sudskom postupku protiv bivšeg ministra Božidara Kalmete i drugih. Tadić i njegovi odvjetnici bili su zatečeni njegovim uhićenjem, a on je na kraju završio u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela te opasnosti od bijega, jer ima i državljanstvo BiH. Sudac Zvonko Vekić u pritvoru je samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Ante Kvesić, kako smo ranije naveli, zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Osječkog poduzetnika Uskok sumnjiči da je, na traženje Zdravka Mamića, predao 100 tisuća eura sucu Vekiću, za njega i suca Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca, budući da je u više navrata, kako se sumnja, nazočio dogovorima i sastancima Vekića i Zdravka Mamića na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist braće Mamić i drugih optuženika.

Kontrec o slučaju


Damir Kontrec, predsjednik Hrvatske udruge sudaca, dao je jučer izjavu novinarima nakon sjednice Zbora Udruge.

- Mi smo danas imali svoj redoviti godišnji zbor. Taj zbor se u pravilu održava u ožujku ili travnju, ali zbog pandemijskih razloga smo pomaknuli na lipanj. To nije predmet o kojem mi možemo govoriti kao suci. Naravno da smo spomenuli u svojim govorima da je to situacija koja je bacila sjenu na cijelo sudstvo i s naše strane tražimo da nadležna državna tijela što prije utvrde istinu. Ovo je dokaz da nitko nije nedodirljiv. Suci odgovaraju jednako kao i svi u ovoj državi - rekao je sudac Damir Kontrec za N1.

O najavama ministra Malenice da bi se uvele sigurnosne provjere sudaca svakih pet godina, kaže da bi morali vidjeti taj prijedlog i o čemu se radi.

- Načelno su i uskočki suci trebali biti provjereni. Ja mislim da sam vam sve rekao, treba vidjeti tko radi i na koji se način provjera vrši - dodao je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca i ponovio da ne može govoriti o konkretnom predmetu uhićenja sudaca, jer je predmet započeo i određen je istražni zatvor.

- Kolege sam zamolio da mi nastavimo raditi svoje poslove uredno i korektno, samo na taj način možemo maknuti stigmu koja je sada stavljena - rekao je sudac Kontrec, i istaknuo da se istina treba utvrditi i kakva god da je, trebalo bi se postupati u skladu s njom.

Sandra Lacić

Udruga hrvatskih sudaca protiv stigme
Na 30. zboru Udruge hrvatskih sudaca, održanom 11. lipnja 2021. godine, u Zagrebu, donesen je sljedeći zaključak: “Udruga hrvatskih sudaca traži od nadležnih državnih tijela da bez odgode utvrde sve relevantne činjenice u pojedinačnim slučajevima u kojima su suci osumnjičeni za počinjenje kaznenih djela. Stigma koja trenutačno opterećuje cjelokupnu sudbenu vlast ne smije se temeljiti na nekoliko pojedinačnih situacija koje se u javnosti prikazuju kao slika općeg stanja u sudstvu. Velika većina sudaca u Republici Hrvatskoj časno i odgovorno obavlja svoju sudačku dužnost”.
ZA ŠTO JE KOGA USKOK OSUMNJIČIO
Podsjetimo, Uskok je pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca - Ante Kvesića, Zvonka Vekića i Darka Krušlina, poduzetnika Drage Tadića te braće Zdravka i Zorana Mamića zbog sumnje da su počinili kaznena djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem. Suci i poduzetnik uhićeni su u srijedu i prepraćeni na ispitivanje u zagrebački Uskok. Sudac Darko Krušlin, koji je od Zdravka Mamića primio skupocjeni sat i kasnije ga vratio, nije zadržan u istražnom zatvoru koji je određen za druga dva suca i poduzetnika Tadića. Zvonka Vekića sumnjiči se da je u više navrata osobno kontaktirao sa Zdravkom Mamićem te mu, između ostaloga, obećao oslobađajuću presudu u zamjenu za novčanu nagradu koju će podijeliti s drugim sucima, među kojima i s Antom Kvesićem. Mamić tvrdi da mu je predao ukupno najmanje 370.000 eura. Dragu Tadića, zajedno sa Zoranom Mamićem, sumnjiči se da su posredovali u davanju mita.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike