Novosti
ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove
Objavljeno 22. travnja, 2024.
U povodu Dana planeta Zemlje Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je nagradu Velebitska degenija za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2023., a nagrađeni su Borka Juras Slamić, Martina Vazdar i Silvija Šeparović, Melita Vrsaljko i Goran Šafarek. Za nagrade je ove godine stiglo 56 prijava u kategorijama Tisak i internet, Radio, Televizija i Fotografija.

HTV-ova novinarka Borka Juras Slamić, koja je nagrađena u kategoriji televizija za prilog "Ukradena zemlja" u emisiji Plodovi zemlje, upozorila je na problem devastacije okoliša. Tema nije samo ekološka nego govori i o tome koliko je pohlepa za osobnim profitom opasna za zajednički prostor u kojem živimo. U kategoriji radio komunikologinja Martina Vazdar i radijska novinarka Silvija Šeparović nagrađene su za radijsku emisiju "Slušamo li more?", serijal Čuvarkuća na Yammat FM-u. U emisiji je povezan problem zaštite podmorja od antropogene buke, rad znanstvenika i umjetnička interpretacija kroz elektronsku glazbu.

Melita Vrsaljko osvojila je Velebitsku degeniju u kategoriji tisak i internet za serijal o devastaciji Velebitskog kanala koji je objavljen na portalu Faktograf. U tri serije članaka detaljno istražuje planove za postavljanje sedam ribogojilišta kalifornijskih pastrvi u Velebitskom kanalu te pozadinu projekta, otkrivajući niz nepravilnosti pogubnih za okoliš. Nagradu za fotografiju dobio je Goran Šafarek za reportažu "Park prirode Telašćica – Raj za nautičare i ljubitelje prirode" objavljen u Meridijanima. H
Možda ste propustili...

POLOŽEN VIJENAC U SPOMEN NA SVE ŽRTVE RADNIČKE BORBE, POGINULE RADNIKE I HRVATSKE BRANITELJE

Sindikati: Od nove vlasti zahtijevamo dijalog o položaju radnika

TKO JE SVE IZABRAN U 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

Andro Krstulović Opara: Dokinuti teror tolerancije prema budalaštinama

Najčitanije iz rubrike