Novosti
PRODAJA BELJA, PIK-A VINKOVCI I VUPIKA

Baranjci: Računa treba voditi o ljudima i tradiciji
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Neslužbene informacije govore da ponuda iz Mađarske "nema veze s biznisom"
Fortenova grupa prije nekoliko je mjeseci započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivreda slanjem informativnog materijala na adrese više moguće zainteresiranih kupaca.

Dubinsko snimanje


Neobvezujuće ponude mogućih kupaca Fortenova grupa očekivala je krajem prvog tromjesečja ove godine. Kao i za prodaju poslovnog područja zamrznute hrane, isticano je tada da će nastavak tog procesa ovisiti o kvaliteti neobvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera i bit će usmjeren na one koji su, uz plaćanje fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Još tada pisali smo kako su za Fortenovin agrobiznis, odnosno tvrtke Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka, zainteresirani Podravka, konzorcij Žito grupe u vlasništvu Marka Pipunića i đakovačke Osatine Mirka Ervačića te mađarski biznismen Lorinc Meszaros, vlasnik NK Osijek i jednog od najvećih hrvatskih proizvođača jabuka, tvrtke Rabo iz baranjskog mjesta Kneževi Vinogradi, blizak prijatelj Viktora Orbana.

"Nakon što je primila niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje poslovnog područja poljoprivrede i obavila dodatne razgovore s ponuđačima, Fortenova grupa je pozivom određenom broju odabranih ponuđača na nastavak sudjelovanja u procesu obavljanjem dubinskog snimanja poslovanja odlučila nastaviti sa sljedećom fazom postupka potencijalne prodaje", izvijestili su iz Fortenove nakon što su stigle ponude.

Prema neslužbenim informacijama, Podravka i slavonski konzorcij, navodno, za agrobiznis Fortenove nude oko 300 milijuna eura, a Meszaroseva ponuda dostiže 500 milijuna eura. Iako je riječ o neslužbenoj informaciji, ona je izazvala različite reakcije ekonomskih i financijskih analitičara. Portal Lider tako ističe kako analitičari komentiraju da mađarska ponuda nema veze s biznisom, nego isključivo s politikom, a Danica tvrdi kako njihovi izvori kažu da sve spomenute tvrtke ne vrijede više od 350 milijuna eura.

Domaći favoriti


Dobro upućeni izvori za Glas Slavonije komentiraju da su spomenuti iznosi vrlo vjerojatno samo nagađanja, te kako će tek ovih dana stići prave ponude, koje su, podsjetimo još jednom - neobvezujuće.

Dok u Fortenovi podsjećaju kako su u svoj poljoprivredni segment proteklih godina znatno ulagali, čime je podignuta ukupna vrijednost tog poslovnog područja, dio javnosti ne miri se s činjenicom što se uopće može razmišljati o tome da tvrtka poput, primjerice, Belja, može prijeći u vlasništvo stranaca, bez obzira na činjenicu kako "zemlju nitko ne može odnijeti" i da ona jednostavno nije na prodaju. Zemlja se, naime, daje u višegodišnju koncesiju. Fortenova od primitaka od prodaje planira smanjiti zaduženost odnosno uložiti u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnje hrane.

Stanovnicima Baranje, među kojima su brojni zaposleni u Belju, favorit je domaća tvrtka, odnosno konzorcij, ali se razmišljanja svode na zajednički nazivnik: dajte nam poštene plaće za odrađeni posao, jer one trenutačne zaostaju za državnim, a kamoli za prosjekom EU-a. Za istočnu Hrvatsku, odnosno Slavoniju i Baranju, bitno je da se u ovom poslovnom pothvatu izbjegnu političke igre i da se zajamči budućnost Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci i Vinke, održi proizvodnja, radna mjesta, ali i tradicija.

Ivica Getto
Možda ste propustili...