Novosti
PROMOCIJA EUROPSKIH IZBORA

“Demokracija se ne smije uzimati zdravo za gotovo”
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Jana Jančiković: Na izbore samo treba izići, jer u svijetu i dalje ima mjesta gdje to nije moguće
Ključnu fazu komunikacijske kampanje za europske izbore u kojoj ističe važnost glasanja za zaštitu demokracije predstavio je u ponedjeljak Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Maja Ljubić Kutnjak, voditeljica Ureda, istaknula je na konferenciji za novinare kako je Europski parlament do sada ponajprije informirao građane o rezultatima rada u ovom mandatu te da je u idućoj etapi glavna poruka kampanje: Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost. "Vjerujemo da demokracija nije samo temeljno pravo nego i zajednička odgovornost svih nas. Glasanje je najizravniji način korištenja te odgovornosti", poručila je Ljubić Kutnjak.

“Jedan od glavnih komunikacijskih elemenata kampanje je četverominutni dokumentarni film koji ilustrira krhkost demokracije kroz osobne priče nekoliko starijih Europljana. Protagonisti iz prve ruke govore o ograničenju osobnih sloboda i iskustvu života pod represivnim režimima te buduće generacije podsjećaju da se demokracija ne može uzimati zdravo za gotovo", rekla je voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj.

Jedna od žena u videu obraća se svom unuku na francuskom jeziku i prisjeća se događaja 17. lipnja 1940. kada je nacistička Njemačka napadala Francusku. "Imala sam 11 godina kad je rat počeo i 12 kad su stigli vojnici. Bili su posvuda. Sišla sam sa zdjelom za voće i izišla u vrt. Mama je ubijena dok je ležala na meni da me zaštiti. Znaš, kad imaš 12 godina i vidiš da ti je mama umrla da te zaštiti, to se ne zaboravlja", rekla je. Druga je pak na poljskom jeziku svom unuku poručila da "sloboda i demokracija nisu uvijek bile tu i da ih vrlo brzo možemo izgubiti".

Božidar Jančiković, koji je sa svojom unukom Janom sudjelovao u izradi filma, rekao je na predstavljanju kampanje da je on živio i školovao se unutar Hrvatske u sklopu Jugoslavije te da je "zapravo građanin Hrvatske", a da je njegova unuka "građanka Europe". "Bio sam duboko impresioniran prisutnim ljudima (na snimanju filma). Većina je potpuno shvaćala da je potpuno novo vrijeme, koje ne dolazi samo od sebe, za koje se mora zalagati. Jedna od najjednostavnijih stvari je da se izlazi na izbore. U principu sam veliki protivnik neizlaženja na izbore, ne samo europske nego i naše domaće. To smatram na neki način društvenom neodgovornošću", rekao je Jančiković. Njegova 18-godišnja unuka Jana, koja će ove godine prvi put moći glasati na europskim izborima, rekla je da se slaže sa svime što je rekao njezin djed. "Glasanje je veliki privilegij koj ljudi nisu uvijek imali i mislim da je poruka jednostavna: samo treba izići, jer u svijetu i dalje ima mjesta gdje to nije moguće", kazala je Jana.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja. Prema posljednjem Eurobarometru, u Hrvatskoj 61 posto građana kaže da ih zanimaju europski izbori (što je 4 postotna boda više u odnosu prema jeseni 2023. te čak 24 postotna boda više u odnosu prema razdoblju uoči izbora 2019.). "Velika većina hrvatskih građana slaže se da je izlazak na birališta još važniji u aktualnom međunarodnom kontekstu. Uzastopne krize posljednjih godina te europski odgovor na njih ojačali su ulogu EU-a u očima građana. Stoga vjerujem da će i odaziv birača 9. lipnja biti veći nego 2019., kada je izlaznost u Hrvatskoj bila 29,85 posto", zaključila je Ljubić Kutnjak. Hrvatski birači u izbornoj kampanji očekuju prije svega raspravu o jačanju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta te borbi protiv siromaštva i društvene isključenosti.

Dijana Pavlović
U KAKVOJ EUROPI ŽELIMO ŽIVJETI
“Demokracija Europske unije danas je važnija nego ikad dosad. Svojim ćete glasom odlučiti u kojem će smjeru ići Europa sljedećih pet godina. Odlučit ćete o tome u kakvoj Europi želimo živjeti”, rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. “Demokracija je kolektivna odgovornost – koju imamo ne prema političkoj ideji ili određenom cilju nego prema sebi samima”, poručuje glasnogovornik EP-a Jaume Duch.

Možda ste propustili...

PRIJE PREDSTAVLJANJA NOVE VLADE

Oporba ponovila da se radi o prevari birača

U PRIMJENI ĆE BITI ZA DVIJE GODINE

Napokon usvojen pakt o migracijama i azilu