Zdravlje
NJEŽNO ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Detoksikacija tijela najbolja je u proljeće
Objavljeno 17. svibnja, 2021.
Razne sjemenke sadrže pregršt minerala i kvalitetnih nezasićenih masnih kiselina

Proljeće je idealno vrijeme za detoksikaciju organizma, pojačane fizičke aktivnosti i usklađenje prehrane s potrebama organizma.

Ovo je doba kad nam se biljke iz prirode nude u svojem najkvalitetnijem izdanju – u obliku mladica ili klica punih zdravih hranjivih tvari i antioksidansa. Želite li maksimalno iskoristiti hranu za svoj proljetni uzlet, slijedite savjete za veselo proljeće u vašoj kuhinji te recepte za nježno čišćenje organizma u proljeće. U nama se javlja svjež nalet energije dok se naš organizam prirodno počinje regenerirati i oslobađati od nakupina masnoće i toksina. Tromost i melankolija se povlače pred sunčanim danima, a jačaju vedrina i optimizam koji obnavljaju našu mentalnu i duhovnu snagu.

Zeleno
Raznolika, lagana prehrana, s mnogo zelenog povrća i malo začina, bit će dovoljna za proljetno čišćenje organizma. Ječam čisti i hrani organizam te je idealna žitarica za proljeće. Prah soka klica mladog ječma fantastičan je dodatak prehrani i odličan čistač organizma. Može se nabaviti i u tabletama pa se može popiti bilo gdje da se nalazite. Čisti organizam, ali i opskrbljuje mnoštvom hranjivih sastojaka i enzima koji ti omogućavaju ravnomjernu energiju tijekom cijelog dana.

U omiljenu salatu, juhu ili desert dodajte malo limunova soka. Kiselkasti okus limuna odgovara čišćenju jetre i žuči, što je posebno važno u proljeće. Vitamin C iz limuna pomaže bolju apsorpciju željeza iz zelenog lisnatog povrća.

S dolaskom proljeća neki ljudi često imaju problema sa željezom. Klice alfa alfe, kresa, rotkve i drugih namirnica izuzetno su bogate mineralima, a jedu se sirove ili kratko pirjane pa i osvježavaju organizam. Naučite pripravljati klice sami ili ih kupite u trgovinama prirodne hrane. Cjelovite žitarice izvrsni su izvori vlakana i hranjivih tvari pa isprobajte jela s laganim žitaricama poput amaranta, prosa, tapioke i kvinoje.

Ispijanjem vruće, prokuhane vode pomažete svom tijelu u procesu čišćenja i eliminaciji toksina. Međutim, ako u litru provrele vode dodate još i kolutiće svježeg, oguljenog đumbira pa sve izlijete u termos bocu i ispijate vruće, u malim gutljajima tijekom cijelog dana, vaše tijelo će biti jako zahvalno.

Svaki obrok (da, baš svaki) u proljeće mora imati zeleno lisnato povrće. Lišće mrkve, rotkvice, korabe, brokule, divlji kupus, koprivu, blitvu, špinat i sve drugo zeleno lisnato povrće kratko kuhaj u malo vode, začini s malo limunova soka, maslinova ulja te lanenog ulja i uživaj! Prethodno navedeno posebno preporučujem ženama.

Sjemenke
Sjemenke, sezamove, lanene, suncokretove, sadrže pregršt minerala i kvalitetnih nezasićenih masnih kiselina. Možeš ih dodavati u različita jela, a od njih praviti i ukusne umake. U trgovinama prirodne hrane možeš naći i maslac od sezamovih i suncokretovih sjemenki. Izbjegavajte šećer, koji je definitivno naš najveći neprijatelj u proljeće. Koristite zaslađivače od žitarica, rižin, ječmeni ili kukuruzni slad, ili gotove kekse i slastice zaslađene njima. Zadovoljit će tvoju potrebu za slatkim, a neće ugroziti zdravlje. Jedite alge, izvrstan su izvor minerala, a i čiste organizam!

Koža je ogledalo vašeg unutrašnjeg stanja, pa je proljeće idealno vrijeme da se usredotočite na dubinsko čišćenje kože kako biste potaknuli rast zdravih stanica. Istrljajte tijelo ručnikom namočenim u vrućoj vodi s malo đumbira. Proradit će cirkulacija, izbacit ćemo toksine iz tijela i smanjiti celulit. Ujutro ili navečer, ili kad god imate vremena, jednostavno, a preporađa organizam. Koža će vam biti poput svile već nakon tjedan dana.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike