Sport
POSLJEDNJA PRILIKA HRVATSKIM VESLAČIMA ZA OI U TOKIJU

Osječka braća preko Luzerna pokušavaju stići do Japana
Objavljeno 15. svibnja, 2021.
Hrvatskim posadama cilj je uhvatiti jedno od prva dva mjesta na švicarskom Crvenom jezeru

Luzern je tradicionalno najjača postaja Svjetskog kupa, tko god nešto vrijedi u veslačkom sportu, pojavljuje se na poznatom švicarskom jezeru Rotsee, a ove godine ta regata ima posebno značenje. Ona je posljednja prilika da se izbori mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Svjetski kup u Luzernu na rasporedu je od 15. do 17. svibnja i privukao je rekordan broj posada, u Švicarskoj je trenutačno više od 400 veslačica i veslača iz 49 zemalja, neki iz tog društva već su osigurali Tokio, ostatak ima samo jedan cilj - ovoga ljeta biti dio olimpijske obitelji. Među onima koji love olimpijsku vizu su i osječki veslači Anton i Patrik Lončarić, koji će veslati u četvercu bez kormilara s kolegama Ivanom Pitonom i Markom Ukropinom. U Luzernu su i sestre Jurković, Ivana i Josipa, koje će veslati u "dvojcu bez".

Oba hrvatska čamca su na nedavnom SK-u na zagrebačkom Jarunu bila vrlo dobra i na valovima tog optimizma vjeruju kako mogu biti među prve dvije posade na Crvenom jezeru u Luzernu u svojoj konkurenciji, a to znači da će putovati u Tokio. Naime, na OI idu dvije prvoplasirane posade iz svake kategorije.

- Dečki su pokazali u Zagrebu da su brzi, a na treninzima prije odlaska u Luzern radili smo na poboljšanju, ali i stabilizaciji brzine. Konkurencija će biti vrlo jaka, ali nama je najvažnije da je razlika između našeg četverca i ostatka društva vrlo malena, svi veslaju u nekoliko sekundi razmaka, a to znači da se svatko ima pravo nadati odlasku na Olimpijske igre. Svjesni smo koliki ulog ima ova regata i cilj je odraditi je savršeno, najbolje što se u ovom trenutku može - kazala je trenerica "četverca bez", osječka trenerica Jasminka Kraljević Čolić. Jaca je trenerica Lončarića, Pitona i Ukropine, ali četverac radi prema Bralićevu programu, koji im je ujedno i savjetnik i kordinator. Inače, četverac bez kormilara formirao se još 2018. godine, međutim, okolnosti nisu išle u prilog posadi koja se više puta mijenjala. Bilo je promjena i neizvjesnosti, a onda su lani u listopadu u čamac "uletjeli" Piton, Ukropina i braća Lončarić, nastupili su na europskim prvenstvima 2020. i 2021. godine, a u sljedećim danima borit će se za odlazak u Tokio.

- Mi nemamo imperativ "moramo otići u Tokio", ali imamo pozitivan pritisak. Znamo što jedno od prva dva mjesta znači, a ako bismo ih uhvatili, to bi bio vrh vrhova, Olimpijske igre svakom su veslaču san, a za Lončariće, Pitona i Ukropinu to bi bila i najbolja nagrada za sav enormni trud i rad koji iskazuju baš svaki dan. Na svakom treningu idu sto posto, dečki su fajteri, potpuno koncentrirani na svoj cilj i nadam se da ćemo ga ostvariti - dodala je Kraljević Čolić.

U četvercu bez kormilara u Luzernu je prijavljeno 13 posada, a Hrvatima će najveći rivali biti dečki iz Francuske, Južne Afrike, Kanade i Njemačke. Kvalifikacijska utrka na rasporedu je u subotu od 11.30, polufinale je u nedjelju (11.17), a finale u ponedjeljak prijepodne.

Crveno jezero u Luzernu poznato je kao "veslački hram", ove godine baš svatko tko je došao ide osvojiti taj hram, jer nagrada je pobjeda na najuglednijoj regati Svjetskog kupa, ali i odlazak na Olimpijske igre.

Ivana Liović
Patrik Lončarić

osječki veslač

Potpuno smo posvećeni nadolazećim utrkama i imamo jasan cilj. Ne krijemo da idemo po vizu za Olimpijske igre, ali svjesni smo da nam to nitko neće pokloniti i da će konkurencija biti žestoka. Jako smo dobar posao odradili do sada, imamo izvrsnu podlogu i mislim da smo spremni i za odlazak u Tokio
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike