Magazin
S INOM NA KAVI: DRUGA STRANA DIPLOMACIJE

Ora Mor: Volim istraživati grad, a naročito tržnice
Objavljeno 15. svibnja, 2021.
ORA MOR, SUPRUGA IZRAELSKOG VELEPOSLANIKA U HRVATSKOJ

U ovotjednom nastavku serijala “S Inom na kavi” ugostila me Ora Mor, supruga Izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj, Nj.E. Ilana Mora. Razgovor je bio vrlo živ i ugodan.

Koje “prve korake” ste učinili po Hrvatskoj? Koje ste krajeve posjetili?

- Posjetili smo Hrvatsku kao turisti prije imenovanja mog supruga veleposlanikom, pa su prvi koraci u Hrvatskoj napravljeni nekoliko godina prije našeg dolaska. Međutim, budući da je Hrvatska postala naš dom u sljedeće četiri godine, prvi koraci bili su nam istraživanje i upoznavanje novog susjedstva u kojem je naše prebivalište, upoznavanje našeg Veleposlanstva i, naravno, upoznavanje s osobljem Veleposlanstva. Tek tada smo krenuli u istraživanje grada Zagreba. Tržnica Dolac naše je omiljeno mjesto jer je jako živopisno. Fascinirani smo gužvom, ljudima i bojama. Ljepota katedrale je nešto jedinstveno. Nastavljamo posjećivati ​​mnoge dijelove Hrvatske i izvan Zagreba.

PROŠLOST I SADAŠNJOST
Čime se bavite u slobodno vrijeme?

- Ovo je prvi mandat u inozemstvu u kojem doista mogu uživati ​​u punom slobodnom vremenu budući da više ne radim. Svoje vrijeme mogu posvetiti vlastitom obogaćivanju - čitanju, vježbanju, slušanju raznolikih varijacija glazbe i naravno druženju s novostečenim prijateljima. Istraživanje grada je dio toga...

U Izraelu povijest je na svakom koraku, što biste izdvojili, što je od toga za Vas posebno?

- Da, u pravu ste. Izrael ima dušu i povijest na svakom koraku. Premda u Izraelu živimo u Tel Avivu, najdraži od svih mi je naravno glavni grad - Jeruzalem. Zadivljujuće je kako možete osjetiti snagu, povijest i emocije ovog grada. Jeruzalem je jedinstveno mjesto na svijetu - mjesto susreta religija i povijesti. Tamo možete razumjeti povezanost židovskog naroda sa zemljom njihovih predaka, dok u Tel Avivu možete osjetiti puls moderne izraelske države - toleranciju, multikulturnu atmosferu, otvorenost i još mnogo toga.

Ovdje treba spomenuti i Jerihon, jedan od najstarijih gradova na svijetu, u kojem se počelo živjeti prije deset tisuća godina. Još sada se mogu vidjeti ostaci velebnih gradskih zidina. Kombinacija ovih gradova čini Izrael jedinstvenim mjestom za život i, naravno, posjet.

VJERSKA TRADICIJA
Koju vrstu umjetnosti preferirate i koje izraelske umjetnike biste posebno istaknuli?

- Moja omiljena vrsta umjetnosti je impresionizam. Postoje mnogi poznati izraelski umjetnici. Spomenula bih Bergmana, Kadishmana i Guttmanna... Primjerice, Menashe Kadishman izraelski je kipar, slikar i grafičar, najpoznatiji po živopisnim slikama ovaca i metalnim skulpturama. Njegov rad posvećen je estetici minimalističke skulpture, uglavnom glavama ovaca... Danas se njegova djela nalaze u brojnim poznatim umjetičkim galerijama svijeta.

Robert Guttmann predstavnik je naivnog slikarstva u srednjoj Europi u prvoj polovini 20. stoljeća. Poznat je kao osebujna ličnost, umjetnik lutalica.

Šabatska večera tradicija je među Židovima. Što biste nam ponudili u svojem domu?

- Šabat je dan odmora i slavlja. Na ovaj dan Židovi diljem svijeta slave biblijsku priču koja opisuje stvaranje svijeta - neba i zemlje za šest dana i činjenicu da se sedmog dana Bog odlučio odmoriti. Budući da židovski vjerski kalendar broji dane od izlaska do zalaska sunca, Šabat održavamo petkom uvečer prema svjetovnom kalendaru, a završava uvečer idućeg dana. Šabat započinjemo s kidušem - blagoslovom uz čašicu crvenog slatkog vina. Potom je uobičajeno lomiti slatki kruh u obliku pletenice nazvan Challah. Šabat je dan u kojem se svi članovi obitelji okupljaju kako bi uživali u međusobnom druženju. Na kraju ovog slavlja jedni drugima poželimo dobar tjedan.

LJEKOVITO MORE
Mnogo ljudi zbog brojnih bolesti kao što su psorijaza, alergijske bolesti… posjećuje Mrtvo more. Što čini Mrtvo more jedinstvenim?

- Mrtvo more je zapravo slano jezero. Njegova površina je 600 km2, a razina je 429 metra ispod razine mora, što ga čini najnižom dostupnom vodenom površinom na kopnu. Stoga, bogatstvo mineralima u vodi koji pogoduju zdravlju, ugodna temperatura i turistički resursi čine ga jedinstvenim mjestom za zdravstveni turizam. Osobito je korisno za liječenje kožnih bolesti. Tisuće oboljelih od psorijaze i drugih kožnih bolesti liječe se tamo s uspjehom svake godine. Poznato je da se blato koristilo od davnina za balzamiranje mumija.

Iz osobnog iskustva znam da su proizvodi Ahava dobri za kožu. Koristite li ih i Vi?

- Ahava je jedna od najpoznatijih izraelskih izvoznih kozmetičkih linija. Radi se o proizvodima iz morskog blata koje je izrazito bogato mineralima. Kao i drugi proizvodi iz Mrtvog mora dobri su za kožu. Dakako da ih i ja koristim.

Imate li neki svakodnevni ritual koji biste željeli podijeliti s našim čitateljima?

- Svako jutro započinjem kavom u društvu kuhara u našoj rezidenciji, raspravljajući o planu kuhanja za taj dan. Osim što se volimo družiti u našoj lijepoj rezidenciji, volim izlaziti na razne gradske tržnice kako bih odabrala najbolje prehrambene proizvode za sebe, za svoje goste i prijatelje.

Također redovito idem u teretanu jer vjerujem da je fizički trening važan i za dušu, a ne samo tijelo. Povremeno se sretnem s kolegama na kavi ili ručku. Svako popodne razgovaram sa svojom djecom koja žive u Izraelu i Njemačkoj, kao i s našim unucima u Izraelu, koji nam jako nedostaju. I sada, kada sam u mirovini, uvijek nađem nešto što će me zaokupiti.

Razgovarala: Ina STAŠEVIĆ
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

VOJNA POMOĆ UKRAJINI

Deset najvećih podupiratelja

Najčitanije iz rubrike