Novosti
CESTOVNI PROJEKTI U SLAVONIJI I BARANJI

Završetak koridora 5C sredinom iduće godine
Objavljeno 13. svibnja, 2021.
Kreće zahtjevna rekonstrukcija ceste u Petrijevcima * Gradnja obilaznice Belog Manastira rasteretit će promet kroz taj grad

Nakon što je prošle godine službeno u rad puštena nova obilaznica kod Petrijevaca, vrijedna oko 70,5 milijuna kuna i duga gotovo četiri kilometra, u Petrijevcima je u srijedu potpisan ugovor za još jedan veliki projekt Hrvatskih cesta - rekonstrukciju državne ceste na dionici od valpovačke obilaznice do Osijeka, faza II, kroz Petrijevce. Za taj su projekt ugovor potpisali Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, i Marko Tadić, član Uprave tvrtke Osijek-Koteks, izvođača radova.

Sigurniji promet

Ukupna vrijednost rekonstrukcije dijela DC 34 kroz Ulicu Republike i Ulicu Stjepana Radića u Petrijevcima od novog kružnog toka do izlaza iz mjesta, u duljini od približno 2,7 kilometara, iznosi 21,5 milijuna kuna. Kako kroz naselje ona ima čak devet gotovo vezanih zavoja, a postojeći je ulični koridor vrlo uzak, bit će to velik izazov izvođačima, koji radove trebaju završiti u roku od devet mjeseci. Uz rekonstrukciju samog kolnika, gradnju parkirališta u središtu mjesta, postavljanje javne rasvjete cijelom duljinom ceste u Ulici Republike, izgradit će se i pješačko-biciklistička staza, a rekonstrukciju čekaju i autobusne postaje te oborinska odvodnja. Čelnik Hrvatskih cesta Škorić izrazio je zadovoljstvo u ime investitora što se nakon 50 godina od svoje gradnje rekonstruira cesta u Petrijevcima, najaviviši kako će se u Petrijevcima napraviti moderna cesta s vrlo visokom razinom sigurnosti prometa, a zatvorit će se i otvoreni kanali, koji su bili najveći rizik u sigurnosti prometa.

Uz zahvalu svima koji sudjeluju u procesu gradnje novih prometnica, osječko-baranjski župan Ivan Anušić poručio je da je obnova cesta u Petrijevcima jedan od aktualnih projekata cestovne infrastrukture koji Hrvatske ceste realiziraju na području Osječko-baranjske županije, a provodi se nakon što je, prije godinu dana, sagrađena obilaznica. Osim Tadića, koji je izrazio zadovoljstvo potpisanim ugovorom i činjenicom da su kao lokalna tvrtka svjedoci velike transformacije općine Petrijevci u posljednje tri-četiri godine, sreću nije krio ni načelnik općine Petrijevci Ivo Zelić. Naglasio je kako je ovo još jedan velik i važan projekt za prometnu sigurnost Petrijevčana, kao i svih sudionika u prometu, te kako će se rekonstrukcijom ceste povećati sigurnost za sve sudionike u prometu i mještane.

U rokovima
Potom je slijedio obilazak gradilišta autoceste A5, poddionice Beli Manastir - most Halasica. Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a, tom je prigodom rekao kako gradnja koridora 5C dobro napreduje, podsjetivši da je ugovor za gradnju te dionice, duge 17,5 kilometara i vrijednosti 443 milijuna kuna, potpisan u travnju prošle godine. Do sada je izvedeno više od 40 posto radova i sredinom sljedeće godine ta će dionica biti puštena u promet. To je i rok za gradnju obilaznice Belog Manastira, duge 3,2 kilometra, vrijedne 85 milijuna kuna, na čijoj je trasi planirana gradnja pet raskrižja, od kojih četiri kružna. Budući da prolazi vodozaštitnim područjem, izveden će biti zatvoreni sustav odvodnje, a najveći objekt na njoj bit će 75 metara dug nadvožnjak iznad međunarodne željezničke pruge koja prolazi kroz Beli Manastir. S njezinom gradnjom Beli Manastir više neće biti jedini grad u Osječko-baranjskoj županiji bez obilaznice.

- Koliko znam, dinamika ne odstupa od planirane, što znači da ćemo vrlo brzo imati obilaznicu koja će ujedno biti i brza cesta između dva prigradska naselja, kojom će poslovna zona dobiti na vrijednosti te kojom će Beli Manastir biti odlično pozicioniran - zadovoljno je istaknuo Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, podsjetivši kako će obilaznica od buduće autoceste biti udaljena tek nekoliko stotina metara. Odbacio je tvrdnje oporbe kako gradnjom obilaznice neće biti rasterećen promet kroz jedini baranjski grad.

Lidija Aničić/Ivica Getto
Anušić: Važno je zajedničko nastupanje
Kako je naglasio osječko-baranjski župan, bitno je zajedničko nastupanje svih onih koji sudjeluju u realizaciji brojnih projekata na području županije, počevši od najmanjih jedinica lokalne samouprave pa sve do državnih institucija. “O tome govore brojni cestovni projekti koji su realizirani ili su u fazi realizacije, čime smo mi u Osječko-baranjskoj županiji izuzetno zadovoljni”, rekao je Anušić. Potvrdio je to i Škorić naglasivši kako Hrvatske ceste u ovom trenutku u Osječko-baranjskoj županiji imaju ugovorene (aktivne) ugovore vrijedne 400 milijuna kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike