Novosti
FORMIRANJE NOVE SABORSKE VEĆINE

Počeli službeni pregovori
daleko od očiju javnosti
Objavljeno 23. travnja, 2024.
“Novu vladu će sastaviti pobjednici, a ne gubitnici”
Službeni razgovori o budućoj saborskoj većini počeli su u utorak, održan je niz međustranačkih sastanaka, no tko je najbliži prikupljanju 76 potrebnih glasova, još nije poznato iako se i dalje najviše šansi daje HDZ-u i dogovoru s Domovinskim pokretom.

Svi scenariji


Politologinja i komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel također smatra da će novu vladu složiti HDZ, kao relativni pobjednik, s DP-om. No uz kakvu cijenu, dodaje, to ne znamo. Očito je, kaže, da postoje neke važne točke od kojih će itko teško odustati, no vjeruje da će uspjeti doći do kompromisa. “U ovim izborima imamo tri zanimljive situacije za koje glasači ne mogu vjerovati da se događaju. Prva je problem s imidžem Ustavnog suda i drugim institucijama, tj. pokušajem da se naruši upravo od onih koji su sudjelovali u njihovu formiranju, u izboru sadašnjih ustavnih sudaca”, rekla nam je, očito misleći na djelovanje predsjednika Zorana Milanovića. Nadalje, dodaje, imamo priču o slaganju vlade od onih koji nisu pobijedili na izborima i treće, ističe Leinert-Novosel, cijelo smo vrijeme imali funkciju predsjednika države kao onoga koji nije jednak zastupnik svih građana Hrvatske, što bi trebao biti, nego je izrazito usmjeren podrškom jednoj skupini, tj. koaliciji stranaka.

DP je u utorak održao posebne sastanke s predstavnicima SDP-a te Mosta i Suverenista. U srijedu će se sastati s pregovaračkim timom HDZ-a. Mario Radić, zamjenik predsjednika DP-a, izjavio je za Hinu da je - sve dok se ne ispregovaraju provedbeni programi - prerano govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi, dometnuvši da su spremni i na nove izbore. Koliko će pregovori trajati, nije mogao precizirati. Nužno je vidjeti tko ima većinu, osobito sa strane SDP-a, dodao je, te ustvrdio: “S njihove strane dolaze malo mutne poruke, pa ne znamo o kojim brojevima pričamo.” Predsjednik DP-a Ivan Penava je na konferenciji za novinare također izjavio da je ta stranka spremna “na sve scenarije”, uključujući sudjelovanje u radu nove vlade, ostanak u saborskoj oporbi i ponavljanje izbora, “što ne znači da je DP-u svejedno koji će se od tih scenarija na kraju ostvariti”.

“Ljudi znaju zašto su zaokružili Domovinski pokret, znaju da su dali podršku onima koji će stajati na poziciji hrvatske suverenosti i vrijednostima Domovinskog rata, a te vrijednosti nećemo prodati ni pod koju cijenu”, rekao je Penava. Napomenuo je da su pravi, ozbiljni razgovori tek počeli, a kao sugovornici u obzir ne dolaze jedino SDSS i Možemo. Predsjednik DP-a je prozvao novinare da pogrešno prenose ili manipuliraju njegovim izjavama. Na pitanje tko će sve iz parlamenta podržati vladu u kojoj bi bio DP, s obzirom na to da su zastupnici manjina najavili kako neće doći do podjela u njihovim redovima, Penava je odgovorio da još ne može odgovarati na hipotetska pitanja jer je završetak razgovora o formiranju saborske većine još jako daleko. Prije toga Penava je obrazlagao da u DP-u nema mržnje prema pripadnicama srpske nacionalne manjine, jer inače na listama stranke ne bi bilo ni jednog Srbina. U razgovorima s potencijalnim partnerima DP će inzistirati na politikama demografske revitalizacije, decentralizacije i jačanje sigurnosti hrvatskih granica, ponovio je Penava, koji u razgovorima s HDZ-om ne vidi prijevaru birača.

Potpora iz Sabora


Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je navečer poručio da će formirati parlamentarnu većinu i da želi “spriječiti gubitnike da glume pobjednike”. Dodao je kako će ponovno predložiti Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Naveo je da su održali preliminarne sastanke s predstavnicima Domovinskog pokreta kao uvod u strukturirane razgovore i izrazio uvjerenje da će postići dogovor o suradnji u okviru iduće parlamentarne većine, a dodao je i da su prošlog tjedna obavili razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina te nizom drugih zastupnika koji nisu SDP, Most ni Možemo. Idućih dana ćemo razgovarati i s ostalim zastupnicima koji imaju izvorne mandate, najavio je. Vezano uz prava manjina, s obzirom na DP, koji ne želi suradnju sa SDSS-om, rekao je kako manjinska prava ostaju potpuno jednaka. Nastojat ćemo pronaći rješenja koja će omogućiti funkcionalnost parlamentarne većine i da svi budu zadovoljni, dodao je. U utorak je ponovio kako je uvjeren u brzo formiranje nove hrvatske vlade i kako će vladu “sastaviti pobjednici, a ne gubitnici”.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na pitanje bi li SDSS bio spreman povući se i podržavati vladajuću većinu HDZ-a i DP-a samo iz Sabora, ali ne i participirajući u vlasti, kaže da im ni jedna opcija nije neprihvatljiva. “Kada dobijemo službeni odgovor o tome kako se vidi pozicija SDSS-a u hrvatskom političkom životu i funkcioniranju buduće većine, mi ćemo to raspraviti i donijeti odluku. Nećemo gledati samo kakav je položaj triju zastupnika srpske nacionalne manjine i pet ostalih manjina, nego i kakav je program te sastav te buduće vlade, pa ćemo onda donijeti odluku”, rekao je.

Igor Bošnjak
MANJINE SU TEŠKO I OSJETLJIVO PITANJE
O tome što će u dogovorima za formiranje vlasti biti s manjinama, politologinja i komunikologinja Smiljana Leinert-Novosela kaže kako je to vrlo teško i iznimno osjetljivo pitanje. “Mislim da će u prvi plan staviti, istaknuti kao bitno, ono oko čega se dogovore, a ponešto oko čega nisu posve jedinstveni donekle ostaviti po strani. DP želi ući u vladu, a na čemu će HDZ inzistirati, a gdje će ocijeniti da može popustiti, to ćemo vidjeti. Nije tu riječ samo o podjeli određenih resora nego i principa”, kaže. U zaključku ističe jednu komunikacijski bitnu činjenicu. “Kad zaoštravate komunikaciju uoči izbora, morate znati da si radite medvjeđu uslugu ako s onima kojima je to bilo upućeno poslije morate pregovarati. Dakle, ožiljci itekako ostaju, a još više sjećanje onih koji su sada s druge strane i koji vas stalno na to podsjećaju. Tako da je ta komunikacija ‘do daske’, kako kažu, nešto što se uvijek poslije osveti”, zaključuje.

Možda ste propustili...

TREĆINA ČLANOVA KOMORE ZA DESETAK GODINA IDE U MIROVINU

Prijeti nestajanje profesije primalja, nužan novi studij

Najčitanije iz rubrike