Sport
ILIJA LONČAREVIĆ

Dinamo je na nepoznatom “terenu”, već dugo mu nitko nije ovako prijetio
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Oči hrvatske nogometne javnosti u srijedu navečer bit će usmjerene prema osječkom Gradskom vrtu u kojem će se igrati utakmica koja će značajno usmjeriti tijek borbe za titulu prvaka Hrvatske ove sezone. Osijek i Dinamo u neizvjesnoj su utrci koja bi mogla postati još uzbudljivija uspiju li bijelo-plavi ostvariti pobjedu. Iskusni nogometni stručnjak Ilija Lončarević, koji danas pokušava spasiti od ispadanja iz drugoligaškog društva zaprešićki Inter, u svojoj je karijeri bio trener klubova koji će se sučeliti u srijedu na osječkom stadionu.

- Da, bila su to neka druga vremena. Situacija u kojoj sam bio trener Osijeka i Dinama neusporediva je s ovom današnjom. Dobro je za hrvatski nogomet u cjelini što Dinamo opet ima bar jednog ozbiljnog konkurenta u borbi za titulu prvaka. To značajno podiže zanimanje za našu ligu. Žao mi je samo što tako važnoj utakmici u raspletu borbe za naslov neće moći nazočiti gledatelji. S navijačima na tribinama bio bi to pravi spektakl, a ovako će kulise biti nedostojne derbija. No, očekujem odličnu utakmicu - rekao je Ilija Lončarević.

U taj okršaj Dinamo ulazi s malom bodovnom prednošću, ali Osječani se nadaju kako će biti sposobni bitku za naslov dodatno učiniti neizvjesnom.

- Osijek je konačno došao u poziciju da se može boriti za naslov. Ne znam je li se to moglo dogoditi i u nekoj od ranijih sezona, ali to sada više nije važno. Osijek je siguran na drugom mjestu, što je već velika stvar, a još je bolje što se u ovako kasnoj fazi sezone još bori i za naslov. Dinamo ima malu prednost, jer čak i da izgubi taj susret, još uvijek će biti u prednosti zbog utakmice manje. Osim toga "modri" nisu momčad koja će u Gradski vrt doći igrati "na nulu". To mu jednostavno nije u krvi, on uvijek igra na pobjedu. Osijekova je prednost dobro balansirana momčad koja je kroz sezonu nerijetko pokazala karakter i nužnu kadrovsku širinu koja je potrebna u pohodu na titulu. Osijek je to pokazao kroz brzi oporavak nakon rijetkih rezultatskih posrtanja. Osječanima na ruku ide i psihološki dio ove priče, budući da je Dinamo sad "na terenu" koji mu nije poznat posljednjih sezona, jer mu posljednje četiri godine nitko ovako dugo nije puhao za vrat u utrci za naslov. Hendikep Dinama je i problem sa zdravljem napadača. Bruno Petković igra, ali vidi se da pazi zbog ozljede ramena, a Gavranović je posve izvan stroja zbog ozljede. Zbog toga će važan detalj derbija biti kako će stručni stožer Dinama riješiti taj problem.

Ilija je stari trenerski vuk, pa ga nećete uvući na sklizak teren prognoziranja ishoda derbija.

- Nezahvalno je o tome govoriti, jer obje momčadi imaju svoje atribute i adute. Mislim kako će presuditi trenutak, točnije koliko će raspoložena biti koja momčadi i pojedinci. Svašta se može dogoditi u tih sat i pol vremena, pa je lako moguće da i sreća odigra svoju ulogu u konačnom ishodu - zaključio je Lončarević. D. Keler
PO TRI SEZONE NA OBJE KLUPE
Ilija Lončarević u svojoj je prebogatoj trenerskoj karijeri sjedio na obje klupe po tri sezone. Na Osijekovoj je to odradio u komadu. U Gradski vrt stigao je u studenome 2006. godine, kada je na klupi naslijedio Miroslava Žitnjaka. Zadržao se do kraja tog prvenstva 2006./07., odradio cijelu sljedeću sezonu u kojoj je s bijelo-plavima osvojio treće mjesto, a kormilo je napustio ujesen, u sezoni 2008./09. godine, nakon ispadanja iz hrvatskog Kupa od Zagore iz Unešića. Na klupi Dinama bio je u dva navrata. U proljeće 2001. debitirao je baš protiv Osijeka, pa odradio veći dio sezone 2001./02. Drugi put Dinamov trener bio je 2004./05., kada je odradio šest utakmica sredinom sezone.
Ilija Lončarević

nogometni trener

- Najviše mi je žao što susretu Osijeka i Dinama u Gradskom vrtu neće moći nazočiti gledatelji. Ne samo zbog suparnika koji će igrati, nego i zbog cjelokupnog hrvatskog nogometa koji dugo nije imao tako neizvjesnu završnicu sezone.
Možda ste propustili...

POVRATAK NA STAZU NEKAD NAJBOLJEG SKIJAŠA SVIJETA

Marcel Hirscher skijat će pod nizozemskom zastavom

REDOVITA SKUPŠTINA HNS-A

Nakon Marića šef postaje - stranac

Najčitanije iz rubrike