Sport
OPET RIJEKA BILA PREVISOKA PREPREKA U KUPU

Promašen penal, Nevistić i Murić zaustavili Osječane
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Rijeka je, za razliku od Osijeka, iskoristila kazneni udarac i ušla u polufinale

Drugu sezonu zaredom Rijeka je bila previsoka prepreka bijelo-plavima u hrvatskom nogometnom kupu. No Osječani su si ovaj put apsolutno sami krivi što su ispali iz utrke za jedan od dva domaća trofeja.


Ključni trenutak utakmice vjerojatno se dogodio u 35. minuti, kada Ramon Mierez pri rezultatu 1:1 nije realizirao kazneni udarac. S druge strane, Rijeka takvu svoju priliku nije propustila, jer je Murić u 71. minuti ostao miran i svojim drugim pogotkom na utakmici riješio pitanje pobjednika. Utakmica je bila napeta i uzbudljiva, a Rijeka je s novim trenerom ipak pokazala posve drukčiju energiju i igru u odnosu prema prvenstvenom susretu odigranom prije desetak dana, koji su dobili "bijelo-plavi" nogometaši. Ipak, da je Mierez realizirao penal, pitanje je kako bi završila priča tog sunčanog poslijepodneva u Gradskom vrtu. Ovako, Osječanima ostaje okrenuti se prvenstvenim izazovima jer im u nedjelju stiže još jedan neugodan suparnik - Gorica.

Uzbudljiv prvi dio


Još nije ni počelo nekakvo početno isptivanje snaga, a Osijek je već bio u rezultatskom zaostatku. U sedmoj minuti Miloš je izgubio loptu duboko na polovini terena koja je pripadala Rijeci, krenula je kontra, u kojoj je Andrijašević dugo vukao loptu prije nego što je pronašao najbolje rješenje proigravši Murića, a on je s 15-ak metara udarcem pod gredu matirao Ivušića. Taj rani šok nije previše uzdrmao Osječane, koji su vrlo brzo odgovorili. Prvo je, u 13. minuti, Nevistić odlično skrenuo udarac Bohara iz blizine u korner, ali pokazalo se kako je to samo bila odgoda izjednačenja. Taj udarac iz kuta izveo je Jurčević, a Škorić je baš onako napao loptu u skoku i glavom uputio vrlo neugodan udarac od trave, koji se odbio pod gredu za izjednačenje.

Nakon tih brzih pogodaka razvila se velika bitka na sredini terena. Rijeka je izgledala daleko agresivnije negoli prije desetak dana u prvenstvenoj utakmici, a Osijek je bio na svojoj uobičajnoj razini pritiska. Problemi su se za Osječane javljali na desnoj strani, gdje je u predaji lopte često griješio Miloš, te nakon prekida, jer je Rijeka bila vrlo opasna u situacijama kada je obrana bijelo-plavih bila prorijeđena odlaskom centralnih braniča pred gostujuća vrata. Osječani su bili poduzetniji u tom razdoblju, ali gotovo 20 minuta nije bilo ozbiljnijih iskušenja za vratare, a onda je Osijek u dvije minute imao dvije velike prilike za potpuni preokret. U oba slučaja glavni je akter bio prvi strijelac HNL-a Ramon Mierez, ali oba ga je puta zaustavio vratar Rijeke Ivan Nevistić. Prvo je, u 32. minuti, poslužen od Bohara, Argentinac odlično okrenuo Galovića na sedam-osam metara od vrata, ali je Nevistić pravovremeno ušao Mierezu u udarac i spriječio pogodak. Dvije minute poslije Kleinheisler je pokupio jednu odbijenu loptu na 30-ak metara od vrata, došao na rub kaznenog prostora, pronašao prostor za udarac, koji je rukom u šesnestercu blokirao Vukčević. Zebec je bez razmišljanja pokazao na "bijelu točku", a loptu je uzeo Mierez, čiji je loš udarac pročitao i obranio Nevistić te tako sačuvao svoju momčad od odlaska u rezultatski minus. U završnici prvog dijela Rijeka je malo pritisnula Osječane, ali nije imala konkretnih prilika.

Murić miran



Drugo poluvrijeme počelo je velikom gužvom u kaznenom prostoru Osijeka nakon ubačaja iz kuta, pucali su Škorić, pa Lončar, onda opet Škorić, lopta se odbijala po kaznenom prostoru, a na kraju je došla do Ercega, čiji je udarac iz blizine obranio Ivušić, ali i da je pogodila mrežu, od toga ne bi bilo ništa jer je Erceg bio u zaleđu. Nakon toga Rijeka je malo-pomalo preuzimala kontrolu i postajala sve opasnija. U 60. minuti Vukčević je poslao odličan ubačaj slijeva, koji je pronašao Drmića, koji je glavom pucao u gornji lijevi kut, a Ivušić je sjajnom intervencijom loptu izbacio u korner. Nedugo zatim sreću je udarcem s ruba kaznenog prostora okušao Stjepan Lončar, a Ivušić je i to, uz malo muke, uspio ukrotiti. U 67. minuti Menalo je odlično proigrao Lončara, koji je tukao u prvi kut, a lopta je pogodila vanjski dio vratnice. Visio je pogodak Rijeke u tim trenutcima u zraku i dogodio se u 68. minuti. Jurčevića je lopta nakon ubačaja iz kornera pogodila u ruku, a nakon duže provjere Zebec je pokazao na "bijelu točku". Za razliku od Miereza, Murić je ostao miran, uhvatio Ivušića u raskoraku, pa je Rijeka opet došla u vodstvo. Očekivano, Osijek je nakon toga sve karte bacio na napad, ali ni Rijeka nije ustuknula, pa je Andrijašević opasno prijetio udarcima s ruba kaznenog prostora u 78. minuti, što je Ivušić obranio. U završnici bilo je vrlo napeto. Lopta je Menala pogodila u ruku, ali ovaj put Zebec nije ni provjeravao tu situaciju, Mierez je u drugoj minuti nadoknade za malo bio neprecizan i to je bio kraj osječkih nada za plasmanom u polufinale Kupa...

Dalibor Keler
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: sunčano. Teren: dobar. Bez gledatelja. Sudac: Mario Zebec (Varaždin) - 6. Strijelci: 0:1 Murić (7), 1:1 Škorić (14), 1:2 Murić (71-11m). Žuti kartoni: Jurčević, Igor Silva (Osijek), Vukčević, Čerin, Menalo (Rijeka). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: ROBERT MURIĆ (RIJEKA)

OSIJEK 1 (1)

Ivušić 6,5, Miloš 5,5 (od 46. Igor Silva 6), Škorić 7, D.Lončar 7, Jurčević 6, Žaper 6, Jugović 6 (od 74. Santini -), Erceg 6 (od 63. Gyurcso 5,5), Kleinheisler 6,5 (od 82. Pilj -), Bohar 6,5 (od 63. Bočkaj 6), Mierez 5,5

RIJEKA 2 (1)

Nevistić 7,5, Tomečak 6, Capan 6,5, Galović 6,5, Vukčević 6,5 (od 78. Štefulj -), Čerin 6,5, S.Lončar 7, Murić 7,5 (od 78. Mudražija -), Andrijašević 6,5, Menalo 6,5, Drmić 6 (od 85. Kulenović -)
MINUTA ŠUTNJE ZA ZLATKA KRANJČARA
Jučerašnji ogled četvrtfinala Hrvatskog kupa Osijeka i Rijeke imao je tužnu uvertiru. Uoči susreta održana je minuta šutnje za Zlatka Cicu Kranjčara, koji je preminuo nakon kratke i teške bolesti u 64. godini. Kranjčar je na mnogo načina obilježio hrvatski nogomet, jer je bio prvi kapetan reprezentacije, njezin uspješan izbornik, a i danas je jedini hrvatski trener koji je osvojio titulu prvaka Hrvatske s klubom koji nije Dinamo ili Hajduk. Kranjčar je naslov osvojio sa Zagrebom 2002.
0:1

Andrijašević je dugo vukao loptu u kontri, a onda odlično proigrao Murića, koji je s 15-ak metara pogodio pod gredu
1:1

Jurčević je izveo udarac iz kuta slijeva, a u gužvi pred vratima najbolje je skočio Škorić i glavom poslao loptu u mrežu
1:2

Jurčević je igrao rukom u kaznenom prostoru, a siguran izvođač kaznenog udarca bio je Murić
Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike