Regija
UDHOS BARANJA NASTAVLJA S PRIKUPLJANJEM POMOĆI

Kroz projekt ''Onda kada je najteže'' pomažu potrebitim braniteljima
Objavljeno 18. siječnja, 2021.

''Onda kada je najteže'' naziv je projekta UDHOS-a Baranja, osmišljen kako bi baranjskim braniteljima koji su u teškoj materijalnoj situaciji bila pružena određena vrsta pomoći. Još prošle godine vodstvo i članovi UDHOS Baranja osigurali su, posredstvom natječaja odnosno Javnog poziva Ministarstva branitelja, 50.000 kuna kako bi pomogli hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Kako su isticali u UDHOS-u, teško je bilo doći do točnih podataka o braniteljima kojima je ta pomoć neophodna, a prikupili su ih zahvaljujući lokalnim medijima i vlastitim angažmanom. Podijeljen je tada 81 paket, desetorici branitelja isporučeno je po pet metara ogrjevnog drveta a neki su opskrbljeni lijekovima koje koriste a nisu na listi HZZO-a.

U projektu su, uz volontere iz same udruge, uključene bile i druge organizacije poput GD Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb te HVIDR-e Baranja, a potporu su dali i grad Beli Manastir te neke od baranjskih općina. Na isti se poziv javila i braniteljska zadruga Darđanka iz Darde. Najavili su u UDHOS-u kako će projekt biti nastavljen i iduće (2020.) godine. Obećanje su izvršili. Donacije su, naime, prikupili od HBOR-a i belomanastirske tvrtke Stanouprava (5000 + 3000 kuna).


- Od prikupljenih sredstava napravili smo 24 humanitarna paketa koje smo dostavili na adrese branitelja. Oni koji su pomoć dobili zaista su u teškoj situaciji sa samo minimalnim primanjima - kaže Zlatko Jožef, predsjednik UDHOS-a Baranja, naglašavajući kako na ovom ne misle stati, već i nadalje tragati za donacijama. Aplicirat će na različite natječaje, a sve u cilju pomoći hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima kako bi im koliko-toliko olakšali situaciju. Podsjetimo ovo je prvi projekt najmlađe braniteljske udruge u Baranji, koja broji 70-ak članova i u stalnoj je ekspanziji. Tvrde kako svojim primjerom razbijaju predrasude da su branitelji teret društva i neka povlaštena "kasta".


- Djelovanja sličnih udruga trebala bi biti usmjerena upravo na pomoć potrebitima - podvlači Jožef. Važno je istaknuti njihovu dobru suradnju s Područnim uredom Ministarstva branitelja u Osijeku, udrugom Kubis koja predstavlja braniteljske udruge sa cijelog područja Osječko-baranjske županije…I.Getto

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike