Regija
ŽUPNA STATISTIKA OTKRIVA

U odnosu na broj umrlih, rođenih je 240 posto manje
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
U 2020. kršteno je 10 djece, a godinu prije 34. Preminule su 24 osobe, 14 manje nego 2019.
PODRAVSKI PODGAJCI

Župa svetog Martina biskupa Podravski Podgajci objavila je župnu statistiku za proteklu godinu.

Prema podatcima koje je pripremio podravskopodgajački župnik, velečasni Siniša Paušić, u 2020. godini bilo je kršteno desetero djece, što je 24 manje nego 2019. godine, kada je bilo 34 krštenih. Obavljena su 24 crkvenih pogreba, a 2019. bilo ih je 14 više (38). Tijekom 2020. godine bilo je osam crkveno vjenčanih parova, a godinu dana ranije četiri više, odnosno 12. Sakrament prve pričesti prošle su godine primila 22 učenika, što je dva učenika manje nego 2019. godine, dok je sakrament svete potvrde primio 41 učenik. Lani je bilo 346 svećeničkih pohoda bolesnicima, a 2019. godine 252. Prema objavljenim podatcima, demografski trend nije idealan jer je broj novorođenih manji od umrlih.

- Nažalost, broj rođenih prošle je godine u odnosu prema broju umrlih 240 posto manji. To znači da je kršteno tek 10 djece u odnosu prema 24 umrla. Da nema nikakvih drugih zala, nas je već snašlo veće zlo od svih zala, a to je izumiranje obitelji i naših sela, naše domovine. Upravo zato ne smijemo se umoriti pozivati na buđenje i povratak životu u našem narodu – naglasio je vlč. Siniša Paušić.

Kako je prošla godina bila obilježena pandemijom koronavirusa, iznenađuje da župna statistika ne pokazuje povećanje broja umrlih, štoviše, broj je manji.

– Vrlo je znakovito da smo mi prošle godine u odnosu prema prethodnoj imali 14 manje umrlih što je 37 posto manje – istaknuo je vlč. Paušić.

Župnik je dodao da je pandemija pokazala da se prepolovio broj onih koji su ustrajali u redovitom sakramentalnom životu.

- Ostaje evidentna i poražavajuća stvarnost da i dalje ne samo da ostaje velik broj onih vjernika koji žive izvan sakramenata i povezanosti sa zajednicom Crkve, nego se broj onih koji imaju kontakt sa sakramentima u ovim teškim vremenima smanjio. Od svih realnih približno dvije tisuće vjernika, koliko ima naša župa, činjenica je da redoviti kontakt sa župom i sakramentima i dalje ima samo od 15 do 20 posto naših župljana, dok su svi ostali periferni ili rubni kršćani, koji svećenika i sakramente trebaju povremeno - zaključio je vlč. Siniša Paušić.

Snježana Fridl
Župnik je dodao da je pandemija prepolovila broj onih koji su ustrajali u redovitom sakramentalnom životu
Velik broj djece nezainteresiran za misu
Župnik Župe svetog Martina biskupa Podravski Podgajci, velečasni Siniša Paušić, upozorio je kako djeca nisu zainteresirana za odlazak na misu.

- Premda su djeca većim dijelom išla u škole, da se ne stvara dodatna tenzija i ne dovodi nikoga u opasnost, odlučio sam zajedno sa župnim vijećnicima ne forsirati vjeronauk. No pokazalo se, nažalost, da se 95 posto djece trajno udaljilo od mise, dok su se u isto vrijeme sve druge aktivnosti, nastavne i izvannastavne, održavale više-manje normalno - poručio je podravskopodgajački župnik.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike