Novosti
NASTAVA VEĆINI POČINJE 18. SIJEČNJA

U školi maturanti i osnovci do 4. razreda, ostali online
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Fuchs: Preporuka je Stožera da se školska natjecanja odgode na nekoliko tjedana

Nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama počet će 18. siječnja, kako je i planirano, ali će se za učenike nižih razreda osnovnih škola kao i za četvrte razrede srednjih škola održavati u školi, a za ostale online.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je to medijima nakon videosastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i Stožerom civilne zaštite te dodao da se još razgovara o početku nastave u Sisačko-moslavačkoj županiji, odnosno o tome je li moguće poštovati navedeni plan ili će u nekim školama biti potrebno osigurati i odgodu početka nastave. "To prije svega ovisi o informacijama koje ćemo dobiti od osnivača", kazao je Fuchs i dodao da je ondje devet škola posve uništeno, te da je nakon potresa oko dvadeset posto učenika napustilo to područje. Fuchs je kazao da je Ministarstvo kontinuirano prisutno na terenu i ocijenio da ne bi bilo loše da se djeci pruži psihološka pomoć.

"Učenici četvrtih razreda srednjih škola počinju nastavu licem u lice kako bi se bolje pripremili za ispite državne mature koja se provodi na cijelom području Hrvatske u isto vrijeme, prema ranijem planu", kazao je ministar.

Nastava za učenike tih razreda odvijat će se uz pojačane epidemiološke mjere te će se moći održati dovoljna distanca između učenika, s obzirom na to da će ostali razredi pohađati nastavu online. Također, preporuka je Stožera da se školska natjecanja odgode na nekoliko tjedana, za koje će se vrijeme, zahvaljujući i cijepljenjima, moći steći povoljna epidemiološka situacija", kazao je Fuchs i napomenuo da se učitelji i nastavnici nalaze u drugoj prioritetnoj skupini osoba koje se trebaju cijepiti.

Također, Fuchs je rekao da će Ministarstvo preuzeti troškove participacije za smještaj u domovima svih studenata s područja pogođenih potresom te da je sveučilištima poslano pismo da razmisle o tome da se studenti s tog područja oslobode plaćanja participacije za neostvarene ECTS bodove.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 759 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 43 osobe, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer. Broj aktivnih slučajeva sada je ukupno 4903. Među njima je 2048 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, do 12. siječnja ukupno su zabilježene 220.982 zaražene osobe, a umrlih je 4446. Ukupno su se oporavile 211.633 osobe. U samoizolaciji je trenutačno 18.381 osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo s ponedjeljka na utorak za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirano je 345 uzorka, od kojih je 65 bilo pozitivno. Od tog broja 14 novopozitivnih osoba je s područja Osijeka, 12 s područja Valpova, osam iz Đakova i sedam s područja Belišća. Po troje novopozitivnih je u Belom Manastiru, Erdutu i Dardi, a po dvoje u Donjem Miholjcu, Dražu i Kneževim Vinogradima. Po jednu novopozitivnu osobu epidemiolozi su evidentirali na području Našica, Antunovca, Gorjana, Bilja, Marijanaca, Petlovca, Popovca, Podgorača i Viljeva. Na bolničkom liječenju nalazi se 127 osoba oboljelih od COVID-19, i to 85 u KBC-u Osijek (od kojih su 23 na respiratoru) te 42 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Preminule su još dvije COVID pozitivne osobe, obje u dobi od 88 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji su 803 osobe.

Hina/N.Z.Eberhard
Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti

Najčitanije iz rubrike