Sport
NEXE VEČERAS DOČEKUJE MAGDEBURG

Nakon šamara u Moskvi vrijeme je za lijepe stvari
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Njemačka momčad nanijela je najveću bol našičkim rukometašima, pitanje je može li ona nakon novog obračuna konačno nestati

Rukometaši Magdeburga i NEXE-a večeras se ponovno sastaju. U dvorani OŠ Kralja Tomislava u Našicama od 20.45 hrvatski viceprvak i bundesligaš igraju susret 5. kola skupine C Europske lige.


Ovo je već treće gostovanje Magdeburga u Našicama. Valjda svaki navijač bilo koje momčadi i/ili reprezentacije na svijetu ima neka posebno bolna sjećanja. Za navijače NEXE-a to se dogodilo 18. veljače 2012. U osmini finala Kupa EHF-a nakon što su došli iz Njemačke s aktivnih "minus dva" (33:31) odigrali su odličnu utakmicu u uzvratu. Vodili su cijelo vrijeme, NEXE je imao "plus dva" i napad, nisu ga iskoristili, a onda je lopta došla do Yvesa Grafenhorsta, koji je pogodio s lijevog krila te našičkoj publici i rukometašima nanio snažnu bol.


- Imao sam osjećaj kao da je u tim trenutcima vrijeme stalo i netko odjednom ugasio svjetlo u dvorani - pričao nam je godinama kasnije Saša Barišić-Jaman, koji uz Marka Mrđenovića, Janka Kevića, Albina Etera te dvojicu danas pored terena Franju i Pericu Lelića, kao dio RK-a NEXE dočekuju večerašnji dvoboj.


Drugi dio sudara Magdeburga i NEXE-a donio je promociju Hrvoja Horvata u Našicama. NEXE je 2016. godine tada u trećem kolu Kupa EHF-a poražen u prvom susretu u Magdeburgu sa 31:22, a nakon toga poraza s mjesta trenera smijenjen je Zdenko Kordi. Premda je već uoči uzvrata objavljeno kako će ga zamijeniti Hrvoje Horvat, ipak je u uzvratu našičku momčad vodio Franjo Lelić, tadašnji i današnji pomoćnik trenera NEXE-a. I u uzvratu u Našicama slavio je Magdeburg 27:30.


- Ona prva utakmica bila je prvi veći šok koji je doživio RK NEXE koji i danas svi pamtimo. U drugom našem obračunu toga ljeta vratio sam se u Našice u funkciji pomoćnog trenera i ispalo je da sam vodio momčad u uzvratu. I danas, kao i tada, mogu reći kako je to odlična njemačka momčad koja ima ulogu favorita, a protiv koje smo se tada, a vjerujem i danas, znali suprotstaviti - kaže Franjo Lelić, pomoćni trener Hrvoja Horvata.


Naravno, u Našicama se ne spominje riječ osveta. Prije svega zato što se u odnosu prema prethodna dva dvostruka obračuna promijenila momčad NEXE-a. Neki drugi rukometaši danas stanuju u Našicama, ono što je prioritet su prije svega bodovi na domaćem terenu. Na početku skupine C Europske lige računica je bila pobjeđivati kod kuće, osvajati bodove u Švedskoj i Turskoj pa što to konačno donese. Naravno, znalo se kako će svladati i francuski Montpellier i njemački Magdeburg i u Našicama biti golemi izazov. Kojeg se igrači NEXE-a ne boje.


Drugi cilj uoči susreta je isprati gorak okus od prošlog utorka kada su visoko poraženi u Moskvi od CSKA-a 29:18.
- To nam je svima bio dobar šamar. Malo smo očito poletjeli nakon nekoliko dobrih utakmica. Gostovanje u Moskvi pokazalo je kako uvijek moramo biti na najvišoj mogućoj razini u svim fazama igre. Suparnici u Europi jednostavno kažnjavaju svaku tvoju pogrešku. Svjesni smo, loše smo izgledali u fazi napada, realizacija nam je "štekala", zato taj dio moramo poboljšati. I, naravno, obranu ponovno odigrati na najvišoj razini, uz odlične vratare koji ove jeseni nisu nimalo sporni, dapače, odlični su. Kada smo pravi, uvjeren sam, nema momčadi u Europi protiv koje nemamo izgleda. Zato sam uvjeren da i danas možemo prije svega odigrati na vrhunskoj razini i doći do bodova - novi susret s Magdeburgom najavio je pomoćni trener NEXE-a Franjo Lelić.


Krešimir Lacković
KOD NAŠIČANA BEZ NOVIH POZITIVNIH
Dobra vijest iz Našica je kako su testiranja na COVID-19 pokazala da ni jedan igrač NEXE-a trenutno nije pozitivan. Nove dobre vijesti su i da se od nezgodnog pada na leđa u susretu s CSKA-om oporavio Halil Jaganjac te će večeras biti u momčadi kao, vjerojatno, i Tomislav Severec, koji bi nakon ozljede također mogao konkurirati za sastav. Magdeburg stiže u Našice samo dva dana nakon susjedskog derbija u kojemu je kao gost poražen od Leipziga sa 33:29.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike