Regija
PRVA ODLUKA NAKON PRESLAGIVANJA

Vijeće Županje srezalo prirez s 12 na 9 posto
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Gradonačelnik kaže da će to osjetiti samo oni s velikim plaćama, većina u Vijeću najavljuje i nove mjere za rasterećenje građana
ŽUPANJA - Zbog novog omjera snaga u Gradskom vijeću sljedećih će mjeseci na županjskoj političkoj sceni biti vrlo živo. Gradonačelnik Davor Miličević više nema većinu i bit će vrlo zanimljivo vidjeti na koji će način surađivati s Vijećem, kakve će se odluke donositi i kako će se provoditi.Nezavisni i vijećnici SDP-a, uz potporu dvaju dojučerašnjih HDZ-ovaca, koja su u rujnu isključena iz stranke, te još jedne vijećnice HDZ-a, osigurali su većinu i sada u Vijeću imaju deset od ukupno 17 ruku.

Rasterećenje
U utorak su na čelo Vijeća postavili novog predsjednika i dopredsjednika, a prva odluka koju su donijeli smanjenje je prireza na porez na dohodak s 12 na 9 posto. To je, kažu, tek početak financijskog rasterećenja građana, a novu sjednicu najavljuju vrlo brzo.

- S obzirom na činjenicu da mi doista ne znamo kakvo je stanje u gradskoj blagajni, a nismo skloni davati obećanja koja ne možemo ispuniti, nakon detaljne analize krenut ćemo i u druge mjere. Želimo ispraviti sve pogreške bivših gradskih vlasti. Prirez u gradu nekada je i bio 9 posto i sada ga i vraćamo u te okvire. Obuhvatit ćemo i druga davanja, od komunalne naknade do cijene vode, i krenuti u smjeru maksimalnog rasterećenja građana - poručio je nezavisni vijećnik Željko Džoić. Njegov kolega Ivica Šarić najavljuje da će se ići s nizom inicijativa i pokazati građanima da Grad može funkcionirati i na drugoj osnovi.

- Bit ćemo odgovorni u donošenju odluka, a sve s ciljem da građanima, koliko god je to moguće, olakšamo život. Napravit ćemo preraspodjele unutar proračuna i sredstva usmjeriti onamo gdje je doista najpotrebnije. Prirez je tek početak i da je sada već bivša predsjednica sjednicu sazvala na vrijeme, a zatražili smo je još u rujnu, već bismo raspravljali i o proračunu. Sada je već kraj studenoga i moramo raditi ubrzanim tempom - zaključio je Šarić.

Pomoć velikima
Vijećnik HSS-a Marko Maroševac izračunao je da će građani s netoplaćom od 6000 kuna od sada prirez mjesečno plaćati 14,40 kuna manje.

- Opet idemo na ruku onima koji imaju. Drago mi je što će to pridonijeti i gospodarstvu, ali mislim da bismo trebali raspravljati o onima koji imaju minimalne plaće i kojima se prije svih trebalo pomoći, ali oni ovime ne dobivaju baš ništa – ustvrdio je.

Komentirajući odluku Vijeća, gradonačelnik je kazao da Grad od prireza godišnje uprihodi oko 2.000.000 kuna. Napominje da od 60 do 70 posto građana Županje ne plaća prirez i da će smanjenje osjetiti samo oni s velikim plaćama, a oni kojima pomoć treba zapravo neće dobiti ništa.

- Na godišnjoj razini smanjit će nam se prihodi i do 500.000 kuna, a riječ je novcu koji dajemo za stipendije, za rodiljne naknade... Prirez smanjujemo, a očekujemo da se pojedina izdvajanja povećaju. A sasvim je jasno da manji prihodi znače i rezanje rashoda. To je čista matematika i zanime me samo kome na rashodnoj strani rezati, studentima, udrugama, kome – pita se Miličević.

Marija Lešić Omerović
“PODRŽAT ĆU SVE ŠTO BUDE AFIRMATIVNO”
Na upit o suradnji s Gradskim vijećem, u kojemu je izgubio većinu, Miličević poručuje da će podržati sve ono što s njihove strane bude afirmativno. “Izbori su za šest mjeseci. Pred nama je posao oko rebalansa ovogodišnjeg i donošenja proračuna za 2021. i nakon toga u nadležnosti Vijeća više nema nikakvih poslova. U ožujku ili travnju Gradsko vijeće se raspušta. Vjerujem da će proračun biti prihvaćen jer u suprotnome Grad ide u privremeno financiranje, a to je hladni pogon, što ne bi bilo dobro i vjerujem da to nikome nije cilj”, zaključio je.
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike