Sport
UTAKMICA ISTINE ZA BIJELO-PLAVE

Derbi u Gradskom vrtu:
Za Bjelicu i Osječane ovo
je više od igre, pobjeda
bi imala posebnu draž
Objavljeno 21. studenog, 2020.
Iako je korona opet udarila, Osječani će protiv Dinama istrčati u gotovo najjačem sastavu

Stigao je i taj dan. Nestrpljivo iščekivani derbi dviju prvoplasiranih momčadi HT Prve HNL, Dinama i Osijeka, odigrat će se u Gradskom vrtu.


Nema smisla soliti ranu i naglašavati kolika je šteta za nogomet u cjelini što će se taj susret odigrati bez publike, ali živimo u vremenu kada nam koronavirus kroji sudbinu i to jednostavno moramo prihvatiti. Susret Osijeka i Dinama definitivno će biti više od igre. Poznata je povijest odnosa današnjeg trenera Osijeka Nenada Bjelice i današnjeg suparnika Dinama. Razlaz je bio ružan, pa iako to Nenad nikada neće javno priznati, eventualni trijumf protiv Dinama značio bi mu ipak nešto više od osvajanja triju bodova, s kojima bi ostao na samo korak do "modrih" u plasmanu.

Velik ulog

Osim toga, veći dio hrvatske nogometne javnosti želi saznati je li Osijek sposoban ove sezone ozbiljno izazvati Dinamo u utrci za naslov. Odgovor na to pitanje mogao bi se kriti u toj utakmici, iako ne mora biti definitivan. Uostalom, posljednja momčad koja je ove sezone uspjela svladati Osijek bio je baš Dinamo, u onoj čudnoj utakmici odigranoj 30. kolovoza u Maksimiru. "Modri" su slavili sa 4:1, ali u tom susretu sve su napravili bijelo-plavi. Ostavili su daleko bolji dojam u igri, promašili kazneni udarac i još nekoliko čistih prilika za pogotke, a povrh svega toga zabili su si dva autogola i skrivili dva bezvezna kaznena udarca. Jednostavnije rečeno, Osijek je "ubio" sam sebe u tom susretu. I trenera Ivicu Kuleševića, koji je zaključio svoj drugi opus na klupi. I onda je došao Nenad Bjelica i od tada je Osijek u prvenstvu nanizao šest pobjeda i remi. Gotovo tri mjeseca bijelo-plavi nisu izgubili utakmicu, a sada stiže najveći mogući izazov toj pobjedničkoj seriji.


- Svi nestrpljivo čekamo početak tog susreta s Dinamom. Sudar je to u ovom trenutku dviju najboljih momčadi naše lige, pa se određena napetost osjeća s razlogom. Mi ćemo pokušati biti na visokoj razini, koju smo prezentirali u posljednja dva mjeseca, kada smo zabilježili šest pobjeda i ovaj posljednji remi na Poljudu, gdje smo također bili blizu osvajanja svih triju boda. Dobro smo se spremili za susret i vjerujemo kako ćemo biti bolji suparnik u njemu - u svom karakterističnom stilu najavio je derbi Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.


Velik je ulog za Osječane u tom susretu. Ne samo zbog njihovih ambicija nego i zbog toga što hrvatska nogometna javnost uvijek voli vidjeti momčad koja je sposobna doskočiti Dinamu. Ne u jednom susretu, nego na duže staze. Mnogi vjeruju kako je Osijek sposoban ove sezone prvenstvo učiniti neizvjesnim, a na njemu je da to dokaže baš u toj utakmici. Osijekova prednost mogla bi biti što Bjelica itekako dobro pozna momčad Dinama.


- Kvalitetan su sastav, tu nikakve dileme nema, što uostalom dokazuju njihovi rezultati u Europskoj ligi i HNL-u. Svjesni smo protiv koga igramo, ali smo svjesni i koliko smo sami jaki. Meni je opet puno važnije kako ćemo igrati mi nego kako će igrati Dinamo. Kada smo pravi, neustrašivi i odlučni, možemo se nositi s bilo kojim suparnikom. Uzet ću za primjer jedinu utakmicu koju smo izgubili otkako sam trener, onu protiv Basela. U prvom poluvremenu nismo igrali kako možemo, a kada smo u nastavku zaigrali na pravi način, zbili smo Basel u mišju rupu. To je najbolji dokaz koliko ovisimo sami o sebi na terenu. Vjerujem kako ćemo biti pravi u tih 90 i nešto minuta protiv Dinama.
Gotovo najjače snage

Koronavirus postao je "trener" svih hrvatskih klubova jer on najčešće uvjetuje kako će izgledati početne postave ili hoće li se utakmice uopće igrati. Osijek je uoči derbija bio suočen s drugim probojem zaraze u svoju svlačionicu, a zanimljivo je kako je ona pokosila uglavnom igrače koji su dosad imali status pričuva. No upravo je impuls s klupe Bjelici često bio važan faktor za održavanje visokog ritma utakmice. Sada na taj adut neće moći računati.


- Najlakše bi bilo sada alibije tražiti u koronavirusu. Svi živimo u neizvjesnim okolnostima i tome smo se već prilagodili. U ovom je trenutku najvažnije što ćemo od početka imati 11 zdravih i ornih igrača koji će biti sposobni dati svoj maksimum. Što se klupe tiče, tamo ćemo nakupiti bar petoricu. Više nam i ne treba jer pet zamjena možemo obaviti tijekom susreta - kaže trener bijelo-plavih.


Tipično za njega. Pozitiva i samo pozitiva. Nikada ne kuka i ne plače, nego uvijek traži samo jedno od onih koji će igrati - "okrvavite koljena" na terenu.


- Nema razloga da ozračje kod nas ne bude pozitivno. Na tome inzistiramo od prvog dana i radit ćemo na tome dok god smo ovdje. Vjerujem da je naša momčad osim koronom zaražena i pozitivnim ozračjem - kaže Bjelica.


Kada je momčad u pitanju, na teren će od prve minute postava koja je često ove sezone bila udarna. Nedostajat će samo Vedran Jugović zbog ozljede, a pitanje je hoće li na vratima početi Ivica Ivušić, koji je tek izišao iz izolacije, ili će "jedinicu" u derbiju nositi Antonijo Ježina. Ostali su zdravi, što uključuje i Antu Ercega, koji se posve oporavio nakon lakše operacije.


- Važno je što su se naši reprezentativci vratili zdravi, a neki od njih i u dobrom raspoloženju. To se odnosi na Slovence Bohara i Jurčevića, koji su participirali u osvajanju prvog mjesta u C rangu Lige nacija. Valjda će biti spremni i nama pomoći na putu do pobjede protiv Dinama - priča Bjelica.
Okolnosti u kojima Osijek dočekuje Dinamo nisu idealne, ali nisu ni dramatične. Jednostavno, treba se držati one: Ne trebaju nam problemi, nego rješenja. Bjelica ih je dosad uvijek imao. I to kvalitetna...


Dalibor Keler
odlučnost
BJELICA NE ŽELI TRAŽITI ALIBI U KORONI
OSIJEK**-**DINAMO

Početak: Subota, 15 sati

Ježina**LIvaković

Igor Silva**Stojanović

Škorić**Theophile

Majstorović**Lauritsen

Jurčević**Leovac

Vuković**Jakić

Pilj**Ademi

Kleinheisler**Ivanušec

Erceg**Kastrati

Bohar**Oršić

Mierez**Gavranović

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 18.856

Sudac: Duje Strukan (Split)
TABLICA
1.Dinamo**10**8**2**0**29:9**26

2.Osijek**10**6**2**2**14:9**20

3.Gorica**8**5**1**2**19:13**16

4.Rijeka**8**5**0**3**9:9**15

5.Šibenik**11**4**1**6**12:14**13

6.S.Belupo**10**2**5**3**13:12**11

7.Hajduk**9**3**2**4**11:10**11

8.Lokomotiva**11**1**5**5**9:18**8

9.Varaždin**11**2**2**7**10:20**8

10.Istra 1961**10**2**2**6**6:18**8
12. KOLO HT PRVE HNL
PETAK

Lokomotiva -Varaždin 2:2 (1:1)

Šibenik - Gorica

SUBOTA

15 sati

Osijek - Dinamo

17.05 sati

Slaven Belupo - Hajduk

Odgođen je susret Istra 1961 - Rijeka.
Možda ste propustili...

KOHORTA ĆE U SUBOTU PROSLAVITI SVOJ 36. ROĐENDAN

Samo pobjede nam daj, uz tebe smo uvijek znaj

Najčitanije iz rubrike