Regija
GRAD-EXPORT ULAŽE MILIJUNE KUNA

Širenjem proizvodnje do novih radnih mjesta
Objavljeno 26. listopada, 2020.
Radit će i solarne elektrane na proizvodnim halama snage 877 kWh, vrijedne 4,8 milijuna kuna, za potrebe pogona tvrtke
VINKOVCI

Vinkovačka tvrtka Grad-Export d.o.o. jedan je od vodećih hrvatskih i europskih proizvođača dekorativnih ALU, PVC i HPL panela za ulazna vrata, proizvodni pogoni prostiru se na 39 tisuća četvornih metara, zapošljava 188 djelatnika i izvozi u čak 22 zemlje svijeta.

Mnogo zacrtali
Uvelike rade na proširenju postojećih kapaciteta, a ulaganja u gradnju novih proizvodnih hala i strojeva te proširenje kapaciteta znači i povećanje broja radnih mjesta. Kako je pojasnio glavni direktor Mario Šimić, ukupna vrijednost investicija planiranih do kraja 2020. je 15 milijuna kuna, a u sljedećoj godini 16,8 milijuna kuna. Podsjeća kako je krajem rujna potpisan desetogodišnji ugovor s tvrtkom Arbonia iz Švicarske, a vezan je uz kupnju proizvoda tvrtke Grad-Export za njihove tvrtke s područja Njemačke, Švicarske, Austrije i Slovačke.

- Do kraja ove godine mnogo je toga što smo zacrtali poslovnim planom, a jedan od prioriteta svakako je gradnja novih proizvodnih hala ukupne površine nešto veće od pet tisuća četvornih metara. Riječ se o tri proizvodne hale koje bi trebale biti završene do kraja godine i prostirat će se na gotovo 2,5 tisuća četvornih metara, a investicija je vrijedna 6,5 milijuna kuna. S gradnjom treće hale počinjemo u ožujku 2021., i ona će zauzimati 2,6 tisuća kvadrata i koštat će 6,8 milijuna kuna - kaže Šimić

Nova linija
- Ove godine završavamo i novu automatsku liniji za prašnu plastifikaciju vrijednu 8,5 milijuna kuna. Iduća godina bit će vrlo plodna glede novih ulaganja. Nabavit ćemo waterjet za izrezivanje stakla vrijednog 1,2 milijuna kuna, kranske staze i konzolne dizalice vrijedne 450 tisuća kuna te CNC stroj za izrezivanje stakla koji nas košta 350 tisuća kuna. Ulažemo i u CNC obradne centre za vrata vrijedne gotovo 1,2 milijuna kuna, i u CNC strojeve za obradu alu ploča u iznosu većem od 1,6 milijuna kuna. Osim toga, u sljedećoj godini radit ćemo i solarne elektrane na proizvodnim halama ukupne snage 877 kWh, vrijedne ukupno 4,8 milijuna kuna. Proizvedena električna energija koristit će se u pogonima tvrtke, a planirana ušteda na godišnjoj razini je 740 tisuća kuna – kaže Šimić.

Dodaje kako su planiranja tvrtke dugoročna, što potvrđuje i činjenica da će 2022. dobiti novu upravnu zgradu s centrom za obuku vrijednu 8,5 milijuna kuna. Nova upravna zgrada bit će u Industrijskoj zoni Vinkovci, uz postojeće proizvodne pogone tvrtke, dok će sadašnju upravnu zgradu prenamijeniti u dodatne proizvodne pogone za proizvodnju PVC i HPL panela.

Grad-Export prije 20 godina usvojio je novi materijal, PVC, i proizvodnju vrata i prozora od ovog materijala, što je tada bilo jako traženo. S vremenom tvrtka se specijalizirala za proizvodnju dekorativnih panela za ulazna vrata i danas je u toj grani među vodećima u Europi, a najveći dio proizvodnje odlazi u izvoz.

Tri puta zaredom, 2006., 2007. i 2008., Grad-Export proglašen je najbrže rastućom tvrtkom u Hrvatskoj.

Miroslav Flego
ulaganja
do kraja

godine 15

milijuna kn
Korona im nije ugrozila poslovanje
“Glavna izvozna tržišta su Njemačka, Austrija, Poljska, Slovenija, Češka, Rumunjska i Mađarska, a zadnjih godinu dana povećali smo izvoz na već postojeća tržišta, najviše u Njemačku i Poljsku. Korona je i nama, kao i svima, zaustavila proizvodnju od ožujka do svibnja, ali nakon toga poslovanje nam se nastavilo čak i bolje u odnosu na 2019. godine. Izvoz gotovih proizvoda i uvoz sirovina funkcioniraju bez problema”, kaže Šimić. On je prije šest godina preuzeo vođenje tvrtke od oca Petra koji ju je osnovao 1992. i zaposlio svoje suborce.
Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike