Zdravlje
STUDIJA PRAVILNO PRANJE RUKU

Jeftini sapun i topla voda uništavaju koronavirus
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Ruke svakako treba oprati nakon korištenja toaleta i prije pripreme obroka

Ako navika pranja ruku globalno zaživi i nastavi se i nakon pandemije koronavirusa, u budućnosti bismo se mogli susretati s manje teškim epidemijama sezonske gripe u zimskim mjesecima, tvrde znanstvenici.

Pranje ruku mnogi obavljaju automatizmom i više puta dnevno, no u posljednjim je mjesecima važnije nego ikada dosad, jer pripada u jedno od glavnih sredstava u suzbijanju širenja koronavirusa. Uz mjere izolacije, nošenje maski i održavanje fizičkog razmaka, sapun i voda i dalje imaju značajnu ulogu u borbi protiv koronavirusa.

Kad je virus postao globalna zdravstvena prijetnja, jedan od savjeta koji se često ponavljao bio je - perite ruke toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je i grafikon u kojemu je prikazan pravilan način pranja ruku. Usred sve češćeg javnog protivljenja nošenju maski, ovo rješenje, čija je svrha suzbiti infekciju koronavirusom, gotovo je nestalo iz središta pozornosti. Manje od 1 posto na 1000 ljudi pravilno pere ruke.

Stručnjaci podsjećaju da je učinkovitost pranja ruku udvostručena. Jeftini sapun i topla voda jednostavno uništavaju kemijsku strukturu koronavirusa. Takvi virusi posjeduju membrane koje okružuju genetske čestice, a nazivaju se lipidnim membranama, jer imaju uljnu, masnu strukturu. Struktura je takva prije nego što je neutraliziraju voda i sapun, a otapanjem te vanjske "ovojnice" virusna se stanica raspada, a genetski materijal (RNK), koji napada ljudske stanice da bi stvorio kopije virusa, nestaje i uništava se. Međutim, sama voda nije dovoljna da bi onesposobila virus - sapun je neophodan za uklanjanje lipidne ovojnice virusa.

U međuvremenu učinkovitost pranja ruku djelomice je ostala po strani zbog sve češćeg korištenja sredstava za dezinfekciju ruku. Nije loša zamisao nositi sa sobom malu bočicu s dezinficijensom. To je praktično kada nemate pristup vodi i sapunu, no stručnjaci i dalje preferiraju sapun i vodu u odnosu na dezinficijens. Na početku pandemije stručnjaci su savjetovali pranje ruku svakih nekoliko sati, premda je većina stanovništva vrijeme provodila u svojim domovima. To zapravo i nije nužno potrebno kada je riječ o osobama koje su tijekom dana kod kuće, no svakako bi ruke trebali oprati nakon korištenja toaleta, prije pripreme obroka ili njegova konzumiranja. Svi oni koji brinu o osobi oboljeloj od koronavirusa, ali i od raznih drugih virusa, ruke bi trebali prati češće, osobito ako dolaze u kontakt s predmetima ili površinama koje je dodirnuo i zaraženi pacijent.

Pranje ruku neposredno nakon kontakta s potencijalno zaraženom osobom, ili površinom mnogo je učinkovitije od njihova pranja u vremenskim intervalima. Većina antimikrobnih sredstava na tržištu zapravo ima antibakterijska svojstva te njihova prekomjerna upotreba može samo stvoriti probleme.
Jasminka Knežević
Bočica s dezinficijensom je praktična kada nemate pristup vodi i sapunu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike