Osijek
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Počinje realizacija gradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće
Objavljeno 1. listopada, 2020.

Župan Ivan Anušić nazočio je jučer završnoj konferenciji projekta "Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće", koji će se u sljedećih godinu dana izgraditi na prostoru Gospodarske zone Nemetin.


- Ono što smo dugo najavljivali, napokon je spremno i ovom završnom konferencijom krećemo u realizaciju. U sljedećih 15 dana bit će objavljena javna nabava za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a, kako je građevinska dozvola ishođena, i početak gradnje Centra u Gospodarskoj zoni Nemetin. Izvori financiranja su vlastiti proračun i Vlada RH preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Vrijednost gradnje je između 80 i 90 milijuna kuna, ovisno koliko će se izlicitirati na javnoj nabavi. Nadam se još u ovoj godini početku gradnje i njezinom završetku u idućoj godini - rekao je župan Anušić okupljenim novinarima.


Prethodno je, za predstavljanja ovog projekta, istaknuto kako je RDC iznimno važan za Osječko-baranjsku županiju, koja je usmjerena na poljoprivredu, pa ta gospodarska grana mora imati apsolutnu podršku kako bi se razvijala onako kako se želi. Stoga je RDC početak sustavne potpore poljoprivrednicima i onima koji žele živjeti od poljoprivrede na području Osječko-baranjske županije.


Jučer je, nastavno, Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, podsjetila na najvažnije detalje budućeg Centra.


- Ukupni kapaciteti su 2910 tona, od čega je 690 tona osigurano za ekološku proizvodnju. Ukupno će biti 23 rashladne komore s ULO režimom i s dinamičnom atmosferom. Ukupna površina je 8000 četvornih metara - istaknula je Wendling.


Površina je dovoljno velika da se nakon završetka prve faze krene u izgradnju druge i treće faze, kao što je također najavljeno.


- Ovdje govorimo o proširenju dodatnih smještajnih kapaciteta, kao i linija za brzo zamrzavanje i sušenje voća i povrća - podsjetila je pročelnica županijskog Odjela za poljoprivredu.
U RDC-u se nalazi i prostor za skladištenje 326 tona voća i povrća u normalnoj atmosferi, a u Osječko-baranjskoj županiji nadaju se da će taj objekt postati osnova razvoja proizvodnje i prometa voća i povrća na našem području, te kao takav i sastavni dio proizvođačke organizacije, kao baza za organiziranu proizvodnju na području županije. D. Kuštro
U sljedeća dva tjedna bit će objavljena javna nabava za izbor najpovoljnijeg izvođača radova
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike